Két pohár borban több kalória lehet, mint egy hamburgerben: a cukortartalmukat vizsgálták meg

Kutatók szerint a borok címkéjén nem tüntetik fel normálisan a cukormennyiséget.

GettyImages-1015247476
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már két pohár borral elérhető a felnőtteknek ajánlott napi cukormennyiség határértéke - idézte a The Guardian egy brit egészségügyi szervezet felmérését.

Az alkoholos italok kalóriadúsak lehetnek, némely borból két pohár több kalóriát tartalmaz, mint egy hamburger.

A borok cukortartalma

A brit Alcohol Health Alliance UK (AHA) egészségügyi szervezet "siralmasan elégtelennek" nevezte a címkéken feltüntetett információkat a népszerű borokról készült elemzésében, melyben harminc, az Egyesült Királyságban forgalmazott fehér-, rozé, gyümölcs- és habzóborféle kalória- és cukortartalmát vizsgálták meg.

GettyImages-1086356154

A több mint hatvan egészségügyi szervezetet képviselő AHA szerint az egyes borok kalória- és cukortartalma nagyon különbözött, de mivel ez az információ hiányzik a legtöbb címkéről, a fogyasztók nincsenek tudatában, mit isznak. A hivatalos irányelvek szerint egy felnőtt napi úgynevezett szabadcukor-adagja legfeljebb 30 gramm, de már két közepes pohár borral is szinte el lehet érni ezt az értéket.

Az AHA elemzése szerint a legcukrosabb borok közül sok tartozott az alacsony alkoholtartamúak közé. Mivel nem írja elő jogszabály, hogy az alkoholos italok címkéjén feltüntessék a cukormennyiséget, ezért sokan az egészségük miatt a kevésbé erős italokat választják, így akaratlanul is növelik cukorbevitelüket.

Az AHA megvizsgálta a borok kalóriatartalmát is. A legkalóriadúsabb borokból már két közepes pohár is több kalóriát tartalmaz, mint egy McDonald's hamburger.

A cikk az ajánló után folytatódik

A magas kalóriatartalmú borok többnyire a legmagasabb alkoholtartalmúak is voltak. A vizsgált 30 termék közül egyik sem tüntette fel a címkén a cukortartalmat, amelynek pedig minden alkoholmentes italon szerepelnie kell. A kalóriatartalom a vizsgált borok 20 százalékán volt olvasható.

Mit tesz a vörösbor a szervezettel?

A vörösbornak számos pozitív hatása ismert, de vajon tényleg sokat segíthet az egészség megőrzésében?

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük