Ennyi alkohol okozhat májkárosodást: 8 tünet, amivel már orvoshoz kell fordulni

A máj működését erősen megterheli az alkohol ivása, és a károsodás az alkalmi és a rendszeres ivókat egyaránt érintheti.

GettyImages-695982128
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Csak néhány sör esténként? Esetleg valami erősebb a könnyebb alvásért? A rendszeres alkoholfogyasztás számos egészségromboló hatással bír.

Ezek közül most a májkárosodásra hívja fel a figyelmet dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. 

A rendszeres alkoholfogyasztás és az alkalmi nagyivás is káros

Az alkoholfogyasztás számos negatív hatása - például magas vérnyomás, nagyobb stroke- és demenciakockázat - közül az egyik leggyakrabban emlegetett következmény a májkárosodás. És mielőtt bárki azzal nyugtatná magát, hogy csak néhány sört iszik naponta, érdemes tisztázni, hogy már napi 2-3 adag alkoholos ital is károsíthatja a májat.

GettyImages-103458881

Más megközelítésben a nőknél heti 8 adag alkohol vagy annál több, férfiaknál heti 15 adag alkohol vagy annál több már jelentős hatást gyakorol a májra. Ugyanez igaz az alkalmi nagyivásokra, ami 4-5 ital egymás utáni elfogyasztását jelenti, és szintén nagyon káros az alkoholfogyasztást a gyógyszerfogyasztással mixelni. A májnak ugyanis közel egy óráig tart egy adag alkoholos italt feldolgoznia, ez az idő minden ital elfogyasztásával természetesen meghosszabbodik. 

Hogyan károsítja az alkohol a májat?

A krónikus alkoholfogyasztás a májsejtek pusztulását okozza, ami alkoholos májgyulladást (hepatitis), a máj hegesedését, úgynevezett májzsugort (cirrhosis) és végső soron májrákot is eredményezhet. Ezek az állapotok általában a zsírmáj talaján fejlődnek ki, bár komoly alkoholbetegeknél úgy is kialakulhat a májzsugor, hogy azt nem előzi meg májgyulladás.

A súlyos alkoholbetegek 20%-kal nagyobb eséllyel néznek szembe a zsírmáj kockázatával, mint a közepes mértékben alkoholt fogyasztók, bár a kezdeti stádiumban lévő májbetegségek sokszor még visszafordíthatók absztinenciával.

A cikk az ajánló után folytatódik

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Milyen tünetek esetén fontos hepatológushoz fordulni?

  • Sárgaság
  • Alhasi fájdalom, puffadás
  • Lábfejek és bokák duzzanata
  • Sötét vizelet, megváltozott színű széklet
  • Hányinger, hányás
  • Viszketés
  • Krónikus fáradtság, gyengeség, zavartság
  • Étvágytalanság

Így kezelhető az alkoholos májkárosodás

- Az alkohol okozta májkorosodás egy bizonyos szintig megállítható, esetleg visszafordítható absztinenciával. Ez elsősorban a zsírmáj esetében igaz, de az alkoholos májgyulladásnál is sokat javíthat a helyzeten - hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.

GettyImages-499456318

A súlyosabb betegségeknél szintén nagyon fontos alapja a kezelésnek az alkohol elhagyása, de májzsugor és májrák esetén már más kezelések is elengedhetetlenek, különösen, ha már más szervek károsodása is bekövetkezett. A legfontosabb azonban, hogy az alkoholbeteg kérjen segítséget a leszokáshoz, és mindenképpen vizsgáltassa meg a mája állapotát, különösen, ha már a károsodásra utaló tünetek is jelentkeztek. 

Lassítja az öregedést, védi a szívet és a májat: így fogyaszd a matcha teát

A matcha tea még a hagyományos zöld teánál is egészségesebb, mivel több értékes hatóanyagot tartalmaz.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük