Lassítja az öregedést, védi a szívet és a májat: így fogyaszd a matcha teát
A matcha tea még a hagyományos zöld teánál is egészségesebb, mivel több értékes hatóanyagot tartalmaz.

nő teázik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világon Japánban élnek a legtovább az emberek, az országhoz tartozik a Halhatatlanok szigetének nevezett Okinava is, ahol nem számít ritkaságnak, ha valaki megéri a száz évet. A jó mutatószámok hátterében persze sok minden szerepet játszik, így az étkezésen túl a mozgás szeretete és az ellátórendszer fejlettsége, illetve többen tudni vélik, hogy a már évszázadok óta a japán teaszertartás részét képező matcha zöld tea is.

Az itthon is egyre népszerűbb főzet értékes tápanyagainak köszönhetően frissíti a szellemet, lassítja az öregedést, és sejtvédő tulajdonságokkal rendelkezik.

Értékes anyagokban gazdag

A hagyományos zöld teához hasonlóan a matchát is a teanövényből (Camellia sinensis) állítják elő, ám az eljárás kissé más, például a betakarítás előtt néhány héttel letakarják a növényeket, hogy ne érje őket közvetlen napfény, majd a begyűjtés után eltávolítják a szárakat és az erezetet, és a leveleket finom porrá őrlik. Ennek köszönhetően a matcha a levél összes értékes hatóanyagát tartalmazza, így több benne például a koffein és az antioxidáns hatású vegyület is, mint a hagyományos zöld teában. A letakarás miatt pedig magasabb a klorofilltartalma.

A matcha különösen gazdag a flavonoidokhoz tartozó katekinekben, amelyek erős antioxidáns hatású vegyületek, a szabad gyökök sejtkárosító, sejtöregítő tevékenysége elleni védelemben, a krónikus betegségek rizikójának csökkentésében nyújtanak segítséget. Azzal, hogy az emberek a matchaport a forró vízhez keverve fogyasztják, több ilyen hatóanyaghoz jutnak, mintha beáztatnák a zöld tea leveleit. Egy vizsgálat szerint a matcha tea antioxidáns hatású epigallokatekin-gallát-tartalma 137-szer nagyobb, mint egy átlagos zöld teáé.

Szív- és májvédő, agyserkentő hatású

Már több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a zöld tea segíthet a világszerte vezető haláloknak számító szív- és érrendszeri betegségek kivédésében, méghozzá úgy, hogy csökkenti az összkoleszterin és az LDL-koleszterin szintjét. Egyes vizsgálódások szerint a katekinek az iszkémiás, tehát a szívizom elégtelen vérellátásával járó szívbetegségek miatt bekövetkező halálozások kockázatát is mérsékelhetik.

A szakemberek szerint a matcha májvédő tulajdonságokkal is rendelkezik. Például egy 16 hetes, cukorbeteg patkányokon végzett kutatásban az állatoknak adott matcha segített a máj- és a vesekárosodás kivédésében. A kezelés jelentősen csökkentette a májban és a szérumban a glükóz- és a koleszterinszintet.

A zöld tea a kávéhoz hasonlóan serkentheti az agyműködést, ami jól jöhet, ha nagy koncentrációt igénylő feladatot kell végrehajtani. A kutatások rámutattak, hogy a matchapor támogathatja a figyelem fenntartását, és javíthatja a reakcióidőt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A matcha tea koffeintartalma magasabb, mint a hagyományos zöld teáé, de a benne található L-theanine nevű vegyület némiképp megváltoztatja a koffein hatását, elősegíti a relaxációt, valamint stresszcsökkentő hatású.

Így fogyaszd a matcha teát

A matchapor nem a legolcsóbb alapanyag, és bár ma már sok helyen kapható, gyakran cukrot vagy tejport kevernek hozzá, és így már kevésbé lesz egészséges a belőle készülő ital, tehát nem árt alaposan átnézni a csomagoláson feltüntetett információkat.

A matcha tea elkészítése nagyon egyszerű, ám a profik megadják a módját: a csészébe 1-2 teáskanállal tesznek a zöld porból, vannak, akik ezt is átszitálják egy kis szitán, majd körülbelül 60 milliliter forró vizet adnak hozzá, és bambusz habverővel cikk-cakk mozdulatban addig keverik a főzetet, amíg habos nem lesz. Az ízesítéshez tejet, akár növényi változatot, valamint édesítőszert, például mézet lehet használni. A melegebb idő beköszöntével hűsítőként is könnyen előállítható, hideg vízzel összerázva és jégkockákra töltve.

Bár a matcha teában kevesebb koffein van, mint egy erős feketekávéban, általában napi két csészénél többet nem nagyon ajánlanak belőle a szakemberek. Jó ötlet lehet a reggeli kávé kiváltására, hiszen felfrissít ugyan, de kevésbé pörget fel. Vannak, akiknél gyomorpanaszokat, esetleg székrekedést okozhat, nekik érdemes kerülniük a fogyasztását.

A 10 legjobb májtisztító étel

A következő ételeket nemcsak betegség esetén, de megelőzésképpen is érdemes fogyasztani. Májkárosodás, illetve -panaszok esetén azonban mindig orvossal kell egyeztetni az életmódbeli változtatásokat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük