6 ok, ami növeli a bőrrák kialakulását: a basaliomát nehéz észrevenni

A basalioma egy olyan bőrdaganat, ami ártalmatlannak tűnő bőrelváltozásokkal jelentkezhet.

basalioma nyitókép
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A basalioma hazánkban a leggyakoribb rosszindulatú bőrdaganat. Diagnosztizálását és kezelését nehezíti, hogy gyakran panaszokat nem okozó bőrelváltozásként jelentkeznek, melyekről sokszor nem is gondolják a betegek, hogy orvoshoz kellene fordulni velük.

Kialakulásának rizikófaktoraira és kezelési lehetőségeire dr. Schmidt Emese, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus hívta fel a figyelmet.

Sokszor jellegtelen bőrelváltozásnak tűnik

A carcinoma basocellulare, másnéven basalioma általában lassan növekvő, a hám legalsó rétegéből kiinduló bőrrákfajta, áttétet igen ritkán ad, ezért is nevezik részlegesen rosszindulatúnak. Leggyakrabban a fénynek kitett helyen, arcon, kopasz fejbőrön, fülön, mellkason, háton jelenik meg jellegtelen, alig észrevehető bőrelváltozásként.

Akár egy kis halvány rózsaszín foltként, akár tömött csomóként vagy betegek elmondása alapján „nem gyógyuló pattanásként” is jelentkezhet. A basalioma szélei sokszor gyöngyházszerűen fénylenek, apró erek szőhetik át a felszínét, a közepük kisebesedhet, hegesedhet. Általában ép bőrön alakulnak ki, nem előzi meg úgynevezett rákmegelőző jóindulatú daganat.

Tartós UV-sugárzás

A basalioma más bőrdaganatokkal egyetemben elsősorban a napfénynek kitett testfelületeken, leginkább világos bőrtípusú személyeknél alakul ki, akik életükben sokat tartózkodtak napfényen, többször leégtek, vagy rendszeresen szoláriumoztak. Itt nemcsak a direkt napozásra kell gondolni, de a szabadtéren végzett munka és egyéb szabadidős tevékenységek, például kutyasétáltatás is ide tartoznak. Szerencsére ez a rizikófaktor jól kontrollálható, hiszen rendkívül sokat lehet tenni a fényvédelem érdekében megfelelő, magas faktorszámú készítményekkel és teljes testet takaró, szellős öltözékkel.

GettyImages-1208529805
Fotó: Prostock-Studio / Getty Images Hungary

A szolárium használatát a bőrgyógyászok évtizedek óta nem javasolják, hiszen tudományosan bizonyított az UV-sugárzás és bőrrák közötti összefüggés, amerikai adatok szerint 40 év alattiaknál 69%-kal növelte a basalioma kialakulásának kockázatát. 

Korábbi bőrrák

Akinél már előfordult basalioma, jóval nagyobb az esélye a következő években arra, hogy újabb alakuljon ki, akár ugyanazon a testtájon, akár máshol. A fokozott UV-ártalom miatt azonban más bőrdaganatok kockázata is megnövekedhet, így a melanóma és a laphámsejtes karcinóma rizikója is. 

50 év feletti életkor

Az életkor előrehaladtával az UV-fény által okozott károsodások mintegy „összeadódnak”, és növelik a bőrrák megjelenésének kockázatát. Szomorú tény azonban, hogy az utóbbi évtizedekben a szoláriumozás és a fokozott napfénykárosodás miatt egyre gyakoribb a huszonéveseknél és harmincasoknál a basalioma sokkoló diagnózisa.  

Bőrtípus

Bár minden bőrtípusnál kialakulhat basalioma, az I-III. világos bőrtípusú személyeknél, akiknek szőke, vörös haja, kék-zöld szeme, szeplői vannak, gyakoribb a gyors és könnyebb leégés. Sötét bőrűeken alig fordul elő. A bőrszín genetikailag meghatározott, ezért egyes családokban gyakrabban fordul elő.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Férfinem

Bár a nők aránya is növekszik az érintettek közt, még mindig több férfi szembesül a basalioma diagnózisával.

Ritka okok

Ritkán előfordul, hogy a basalioma a napfénynek nem kitett bőrfelületeken alakul ki, krónikus gyulladás, égési sérülések, fertőzések talaján. Akik régebben ásott kút vizét itták, szintén hajlamosabbak basaliomára a vízben lévő arzéntartalom miatt. Korábban egyéb daganatos betegség miatt kemo- és sugárterápiával kezelt betegek esetében is fokozott rizikója van a bőrdaganatok megjelenésének.

Hogyan lehet kezelni a basaliomát?

- Amint felállítjuk a basalioma klinikai diagnózisát, többféle kezelés közül választhatunk. Előfordulhat, hogy felületes daganat esetén elégséges a speciális krémmel történő kezelés vagy a folyékony nitrogénnel történő fagyasztás. Ha mélyebbre terjedt a daganat, a sebészi kimetszés indokolt természetesen szövettani vizsgálattal, nagyobb elváltozás esetén plasztikai megoldással. Amennyiben a beteg állapota, a daganat elhelyezkedése, mérete nem teszi lehetővé a sebészi eltávolítást, jól tolerálható sugárkezelés is hatékony lehet.

GettyImages-1280518703
Fotó: zoranm / Getty Images Hungary

- Mivel a basalioma hajlamos a helyi kiújulásra, ezért a diagnózist követően onkodermatológiai gondozásba vétel és eleinte három-, majd hathavonta javasolt a beteg rendszeres ellenőrzése - ismerteti dr. Schmidt Emese, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus.

A bőrdaganatok megelőzésével kapcsolatban nemcsak a magas faktorszámú fényvédő krémek, UV-szűrős ruházat mindennapi használatára, a szoláriumok és fokozott UV-terhelés, napégés elkerülésére fontos felhívni a figyelmet, hanem a rendszeresen végzett anyajegyszűrések során az időben felfedezett és kezelt basalioma teljes gyógyulására is.

A bőrrák 7 típusa: több is adhat áttéteket, és nem mindet ismerik fel

Különböző fajtájú bőrrákok léteznek - gyakoribbak és ritkábbak egyaránt -, melyek között vannak ártalmatlanabbak és igen súlyosak is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük