A bőrrák 7 típusa: több is adhat áttéteket, és nem mindet ismerik fel

Egy aprócska, semmiségnek tűnő elváltozás is lehet bőrrák.

melanoma-folt
beauty and style
Top olvasott cikkek

A melanomáról szinte mindenki hallott már, és nem is véletlen, hogy a köztudatban elsősorban ezt azonosítják a bőrrákkal, hisz valóban az egyik legagresszívabb, legveszélyesebb, leghamarabb áttéteket adó típusa.

Léteznek azonban más fajtái is - gyakoribbak és ritkábbak egyaránt -, melyek között vannak ártalmatlanabbak és igen súlyosak is, melyek szintén járhatnak áttétképződéssel vagy komoly szövetroncsolódással, így életmentő lehet időben felismerni őket: a következők a legismertebbek.

Basalioma

A basalioma a bőrrák egyik leggyakoribb típusa, melynek kialakulását elősegíti, csakúgy, mint a melanoma esetében, ha valaki nagyon sokat napozik, és nem óvja bőrét a káros sugaraktól. A basalioma kevésbé veszélyes, mint a melanoma, de szintén mielőbbi kezelést igényel.

basalioma-uj

Gyakran jelentkezik nem gyógyuló sebként, gyöngyházfényű vagy bőrszínű, lassan növekedő, akár fekélyes elváltozásként. Könnyen elérheti a mélyebb szöveteket is, és gyakran hívják fel rá a figyelmet a környezetében kitágult erek.

Laphámrák

A laphámrák, elszarusodó laphámrák vagy spinalioma kialakulásában szintén szerepet játszik a sok napfény.

spinalioma

Gyorsan növő, érdes, fekélyes, váladékos, vöröses, hámló felszínű dudorként, nehezen gyógyuló sebként jelentkezhet, mely gyorsan terjed, és áttétet adhat a nyirokcsomók felé.

Napfény okozta keratózis

Jellemzően a középkorú, illetve idősebb emberek bőrén alakul ki, elsősorban a napfénynek kitett területeken. Durva felszínű, hámló, akár vörösesbarna vagy szürke, pikkelyes foltként jelentkezik, mely megvastagodhat, elszarusodhat.

Az aktinikus keratózis még nem konkrétan bőrrák, de rákmegelőző állapot, mely könnyen alakulhat át laphámrákká, így szükséges mielőbb kezeltetni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kaposi-szarkóma

A Kaposi-szarkóma egyfajta kötőszöveti daganat, mely a bőr vérereiből alakul ki. Szintén köze van a napfényhez, de gyakran jön létre olyan emberek bőrén, akiknek az immunrendszere igen legyengült állapotban van, nem véletlen, hogy a jelenséget gyakran kötik AIDS-betegekhez.

kaposi

A szarkóma barnásvörös vagy kékeslila foltok formájában jelenik meg, melyek növekedhetnek, és össze is folyhatnak, nagyobb, gyulladt területet létrehozva, mely nagyon könnyen kisebesedhet.

Merkel-sejtes bőrrák

Jellemzően szintén az erős napsugárzásnak kitett területeken alakul ki, és tömött, fényes csomóként, kitüremkedésként jelentkezik a bőr speciális sejtjeiből kiinduló bőrráktípus.

merkel-sejt

Színe lehet lilás, vöröses és rózsaszín is, általában húzódik, és igen gyorsan növekedhet. Veszélyes és agresszív bőrráktípus, gyorsan adhat áttéteket a nyirokcsomókba és a távoli szervekbe is.

Faggyúmirigy karcinóma

Ritka, de nagyon agresszív bőrráktípus, mely eleinte fájdalmatlan, kemény csomó formájában jelenik meg, jellemzően a szemhéjon.

faggyumirigy

Bár a test más területein is előfordulhat, itt a leggyakoribb, ami miatt különös odafigyelést igényel, mert nagyon könnyű összekeverni a szem más problémáival, például az árpával. Ha hasonlót észlelsz, mindenképp keress fel szakembert!

Melanoma

A melanoma a bőr festéktermelő sejtjeiből, a melanocitákból indul ki, így gyakran alakul ki anyajegyek - különösen atípusos anyajegyek - talaján, de tőlük független is lehet. Gyanús jel a terjedő, sötét folt, illetve az aszimmetrikussá váló anyajegy, vagy amelynek felülete, mérete, színe változott meg, esetleg vérzik, viszket, és fájdalmassá is vált.

A rendszeres anyajegyszűrés, illetve az orvos azonnali felkeresése a gyanús jelekkel kiemelten fontos, a melanoma ugyanis nagyon agresszív, és gyorsan adhat áttétet a közeli nyirokcsomókba, majd a távoli szervekbe is. 

Képek: wikipedia.org/James Heilman, MD, James Heilman, MD, OpenStax College.

Ezt is szeretjük