A 40 feletti nőket érinti leginkább ez a daganattípus: a rejtett melanóma észrevétlenül is kialakulhat

Veszélyes daganattípus bújhat meg a test különböző részein, amit csak odafigyeléssel lehet időben észrevenni.

melanoma 1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A melanóma, vagyis a legkomolyabb bőrdaganat bárhol kifejlődhet a testen, leggyakrabban mégis a napfénynek kitett felületeken alakul ki.

Ugyanakkor dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus a „rejtett” melanóma jelenségére hívta fel a figyelmet, amelyre sokszor csak a bőrgyógyászati vizsgálaton derül fény.

Minden változás gyanús

A melanóma nevű bőrdaganat a melanocita sejtekből alakul ki, amelyek eredeti feladata, hogy melanin termelésével megvédjék a bőrt a káros ultraviola sugárzástól. Amikor ezek a sejtek kontrollálatlanul burjánzani kezdenek, kialakul a melanóma, elsősorban nyilván azokon a testrészeken, amelyek ki vannak téve a napsugárzásnak, így például a lábon, a karon, a háton vagy az arcon. 

GettyImages-185726338
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

Ez a daganattípus negyvenéves kor fölött gyakoribb, és arányaiban több nőt érint, mint férfit. Ugyanakkor mindenkinek bőrgyógyászhoz kell fordulni, aki bármilyen változást vesz észre az anyajegyeiben, szín, méret, határvonal, seb, viszketés, bőrpír, duzzanat, vérzés. De nem csak a meglévő anyajegyek változásai kelthetnek gyanút, azt is érdemes ellenőriztetni, ha egy új bőrképlet, szokatlan „kinövés”, folt jelenik meg a bőrfelületen. 

A rejtett melanóma veszélye a késői felismerés

Az American Academy of Dermatology szerint legkevésbé azokkal a melanómákkal fordulnak orvoshoz a betegek, amelyek eleve ritka típushoz tartoznak - így például a köröm alatti, a fejbőrön kialakuló, a tenyéren, a talpon jelentkező betegséggel. Ennek a bőrdaganatnak a veszélye éppen abban áll, hogy nem könnyű felfedezni, és a tünetek más betegségekre is utalhatnak. Hol jelenhet meg a rejtett melanóma?

- A körömlemez alatt kialakuló melanóma elsősorban a színes bőrűeket érinti, és főként a hüvelyujj, valamint a nagylábujj körme alatt jelenik meg. Barna vagy fekete színű csíknak tűnhet a körömlemezen, ezért előfordul, hogy a betegek zúzódásnak gondolják. Ugyancsak ebben a populációban gyakoribb a tenyéren, talpon mutatkozó bőrdaganat. 

- A fejbőrön megjelenő melanóma azért veszélyes, mert a haj eltakarja a területet, emiatt gyakran csak későbbi stádiumban fedezik fel. Éppen ezért akár egy partnert vagy a fodrászt érdemes megkérni, hogy nézze át a fejbőrt, és figyelmeztessen, ha foltot, pigmentált elváltozást vesz észre, ami korábban nem volt ott, vagy vérző sebre figyel fel. 

- Ritkán, de előfordulhat a szájban, az orrban, az emésztőtraktusban, a húgyúti traktusban, ánuszban, péniszen és a vaginában is melanóma. Ilyen esetben a nyálkahártyán jelenik meg a daganat, amit különösen nehéz felfedezni, ugyanis gyakran más betegségekre lehet gyanakodni a tünetek kapcsán.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A szemben megjelenő melanóma leggyakrabban a szemfehérje alatti rétegben alakul ki, és mivel látászavart okozhat, jellemzően egy szemészeti vizsgálat során diagnosztizálhatják. 

Rendszeres szűréssel a korai felismerésért

- Mivel a melanóma és más bőrdaganatok kialakulása számos tényezőtől függ, a legfontosabb teendőnk az elővigyázatosság és bármilyen rizikófaktor megléte esetén a bőrgyógyászati ellenőrzés - hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.

GettyImages-1200227502
Fotó: Valery Matytsin / Getty Images Hungary

- Akiknek a családjában már volt bőrdaganat, vagy esetleg nála magánál diagnosztizáltak már ilyet, fél-egy évente akkor is ajánlott egy teljes testtérképes anyajegyszűrés vagy egy dermatoszkópos vizsgálat, ha nincs szembetűnő, szemmel látható változás. Előfordulhat, hogy csupán egy dermatoszkóppal észlelhető, kisebbnek tűnő aszimmetria vagy színbeli változás az, ami további vizsgálatra és végső soron eltávolításra ad okot. A korai felismerés pedig életet menthet!

A bőrrák 7 típusa: több is adhat áttéteket, és nem mindet ismerik fel

Vannak köztük ártalmatlanabbak és igen súlyosak is, melyek szintén járhatnak áttétképződéssel vagy komoly szövetroncsolódással, így életmentő lehet időben felismerni őket: a következők a legismertebbek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük