Számold meg, hány anyajegy van a karodon: ennyi már növeli a rák kockázatát
Kiderült, hogy a karokon levő anyajegyek száma összefügg a bőrrák kialakulásának kockázatával.

anyajegyek a bőrön, bőrrák kockázata
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Brit Dermatológiai Magazinban publikált kutatás során kapcsolatot fedeztek fel a karon lévő anyajegyek száma és a bőrrák kialakulása között. 

Ez elősegítheti a bőrrák korai diagnózisát, ami igen jó hír, mivel ez a típusú rák, ha időben diagnosztizálják, jó eséllyel kezelhető. Máskülönben, ha már bekerült a nyirokkeringésbe, hamar áttétet tud képezni, és szinte megállíthatatlanul terjed.

Az anyajegyek száma és a bőrrák kapcsolata

Ha 11 anyajegynél több található egy karon, akkor már a bőrrák kialakulásának magasabb kockázati csoportjába tartozik az illető - írják a BBC oldalán. Érdekes, hogy a karokon található anyajegyek hatékonyabban tudják előre jelezni a rákos megbetegedést, mint a test bármely más részén lévők.

A kutatás során háromezer ikertestvért vizsgáltak nyolc éven át, adatokat gyűjtöttek, és megfigyelték a különböző pigmentfoltok, anyajegyek, szeplők változását. Később melanomás betegek körében is végeztek egy kisebb, 400 fős kutatást, hogy biztosabb lábakon álljon az eredményük.

anyajegyek a karon, rákmegelőzés, bőrrák
Fotó: Bsip

Azoknál a nőknél, akiknek hét anyajegyet találtak a jobb karon, kilencszeresére nőtt az esélye a bőrrák kialakulásának. Ezek ugyanis azt is jelzik, hogy az egész testet nézve körülbelül ötven anyajegyük lehet. Viszont azoknak, akiknek több mint 11-et számláltak csak a jobb karjukon, nagy eséllyel több mint száz darab lehet összesen a testükön, így ők egy még magasabb kockázati csoportba kerülnek.

Az anyajegyek védelme

Ezért fontos az anyajegyek védelme, rendszeres ellenőrzése és a megfelelő faktorszámú naptej használata. A káros UV-A és UV-B sugarak elindíthatják a nem kívánt sejtburjánzást, melyet aztán nagyon nehezen lehet megállítani. Ráadásul sokan nem tudják, de még naptejes védelem alatt sem szabad túl sok ideig kint maradni a tűző napon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Annak, akinek az átlagosnál több anyajegye van, sokkal jobban oda kell figyelnie magára, pláne a nyári időszakban. Ha bármilyen furcsa elváltozást érzékelsz valamelyik anyajegyeden, érdemes felkeresni háziorvosodat vagy bőrgyógyászodat. Ne feledd, hogy a bőrrákot korai időszakában általában tünetmentesen lehet gyógyítani.

Látszik a bőrön, ha daganat van a szervezetben

A legtöbben azt gondolják, hogy csak a megváltozott, furcsa színű vagy felületű, esetleg gyulladt anyajegyek utalhatnak rákra, azonban ez egyáltalán nem így van. Akár a gyomorban vagy a tüdőben létrejött daganatok is kiválthatnak kevesek által ismert bőrtüneteket. Akár a pici piros foltok, de a viszketés is rámutathat a rákos sejtek kialakulására a test bizonyos területein. 

Ezt is szeretjük