Mit jeleznek a púpok a testen? Számít, hol találtad a dudort
Egyes daganattípusok csak a nők, vagy csak a férfiak körében fordulnak elő.

dudor 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bőr alatt kialakuló csomók nagy riadalmat kelthetnek, pedig a legtöbb esetben ártalmatlan elváltozásokról van szó. 

A csomók szinte bármelyik testtájon kialakulhatnak, elhelyezkedésük, tapintásuk sokat elárul róluk, de pontos diagnózist csak egy szakember tud felállítani. Dr. Sipos Péter, a Duna Medical Center sebész szakorvosa elmondja, hogy mi a teendő, ha valaki kitapintott egy dudort a bőr alatt. 

Számít, hogy hol van a dudor

A bőr alatt kitapintható csomók szinte a test bármely részén kialakulhatnak, a legtöbb esetben mégis a nyakon, a mellen, a hónaljban és a lágyrészek környékén fordulnak elő. A csomók növekedésének nincs határa, akár dióméretűre is megnőhetnek. Emiatt is fontos, hogy, ha észreveszünk egy ilyen dudort, minél hamarabb forduljunk szakemberhez - hangsúlyozza Dr. Sipos Péter. 

A leggyakrabban előforduló csomók a lipómák, más néven zsírdaganatok. Ezek a jóindulatú elváltozások a test közel bármelyik részén előfordulhatnak. Ezeknél már ritkábbak a dermatofibromák, a bőr kötőszöveti daganatai, melyek szerencsére szintén jóindulatúak. 

Egyes daganattípusok csak a nők, vagy csak a férfiak körében fordulnak elő: a fiatal nők körében nagyon gyakori a fibroadenoma, az emlő jóindulatú daganata. Férfiaknál pedig előfordulhat a gynecomastia, más néven mellnagyobbodás, amit elhízás, hormonális zavar, de akár egyes gyógyszeres kezelések is okozhatnak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az inak betegségei a ganglionok, melyek a leggyakrabban a csuklóízületben, az ujjak tövénél, az ujjak végpercein, illetve a térd- és bokatájékon fordulnak elő. A lágyékban, a hónaljban és a nyakon megjelenő megnagyobbodott nyirokcsomók egy egyszerű megfázás vagy fertőzés következtében is kialakulhatnak. 

A többnyire fájdalmatlan csomók a betegség elmúlásával általában visszahúzódnak. Ha a duzzanat nem múlik el, mindenképpen szakemberhez kell fordulni, hogy kiszűrjük a limfóma lehetőségét, ami korai felismerés esetén az egyik legjobban gyógyítható rosszindulatú daganattípus.

A fejtető és a lágyrészek gyakori betegsége az atheroma, más néven kásadaganat, ami egy jóindulatú, tömött, tokos, közvetlenül a bőr alatt kialakuló daganat. A legtöbb esetben szőrtüszők közelében alakul ki, amikor a bőr faggyúmirigyeinek kivezető nyílását elzárja a termelődő faggyú. 

Szintén a szőrtüszőkhöz köthető gyulladásos kórkép a hidradenitis, más néven a verejtékmirigy-gyulladás. A név megtévesztő, mert a betegségben a régió verejtékmirigyei csak másodlagosan érintettek. 

A gyulladás általában az olyan szőrtüszőkben alakul ki, ahol sok a verejtékmirigy, mint a hónalj és az ágyék. A lágyékhajlatban, illetve a köldökben a kis kitüremkedés hátterében előfordulhat egy kisebb sérv is, ha valaki erre gyanakszik, mindenképp forduljon szakemberhez.

Mit lehet tenni a csomók kialakulása ellen? 

A csomók kialakulását a legtöbb esetben nem lehet befolyásolni. A verejtékmirigyek gyulladását a dohányzás mellőzésével, a szőrtüszők gyulladását pedig a pórusok tisztán tartásával lehet megelőzni. A lipómák növekedését fokozhatja a rendszeres irritáció, dörzsölés, nyomás, a ganglionok kialakulását pedig a túlerőltetés.

Dr. Sipos Péter szerint azzal lehet legtöbbet tenni az egészségért, ha a beteg a csomó felfedezését követően a lehető legrövidebb időn belül felkeres egy szakembert. Minél hamarabb kiderül, hogy milyen elváltozásról van szó, annál könnyebb megtalálni a legjobb megoldást.  

Hogy zajlik egy műtét? 

Bármilyen csomót távolíttatnak el, minden esetben javasolt a szövettan elvégzése. A műtét során a szakemberek igyekeznek a csomókat egyben eltávolítani. A legtöbb esetben a sebet könnyedén bezárják, ha pedig ez nem lehetséges, akkor plasztikai sebész bevonásával, egy bőrlebennyel lehet befedni a területet. 

A rák tünetei a bőrön

A bőrön megjelenő elváltozásokat, ha összefüggésbe is hozzák daganatos betegséggel, legtöbbször bőrrákra asszociálnak. Ám az is gyakran előfordul, hogy a tünet a test valamely más pontján kialakult daganatra hívja fel a figyelmet. A következő képeken mutatjuk, hogy mely problémák láttán kell mielőbb orvoshoz fordulnod.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük