Rákszűrés otthon: azonnal fordulj orvoshoz, ha ezeket a tüneteket tapasztalod!
Vannak jelek, melyekre érdemes különösen odafigyelni!

shutterstock 205677868
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rák az egyik vezető halálok a mai, modern társadalmakban. Magyarországon évente több mint 30 ezer haláleset tulajdonítható rákos megbetegedés következményének, pedig jelentős részük egy egyszerű szűrővizsgálattal megelőzhető lett volna.

A szűrővizsgálatok nincsenek korhoz kötve, de bizonyos életkor felett kötelező jelleggel részt kell venni az évente meghatározott kivizsgálásokon.

Öndiagnosztika

Néhány jelből gyanússá válhat, hogy valami nincs rendben a szervezetben: ha bármelyiket tapasztalod, sürgősen fordulj orvoshoz, hogy megnyugodhass, minden rendben, vagy, hogy időben megkezdődjön a kezelés. Az időben felismert ráktípusok nagy százalékban gyógyíthatók, ehhez viszont nagyon fontos a beteg együttműködése. 

Nem szándékos súlyvesztés

Míg mások vért izzadnak a fogyókúrájuk sikerességéért, a rákos megbetegedésben szenvedők megmagyarázhatatlanul kezdik ledobálni a kilókat. Eleinte valakinek lehet, hogy imponáló, ha régi életmódját folytatva mégis csökkenni kezd a súlya, egy bizonyos szint után viszont legyen gyanús, hogy mi állhat a súlyvesztés hátterében.


súlycsökkenés

Étvágytalanság és teltségérzet

A súlyvesztés mellett a korai teltségérzet, puffadás is jelezheti, hogy valami nincs rendben az emésztőrendszer tájékán. A petefészekrák egyik vezető tünete, hogy egy kis adag ételtől is teljesen telve érzi magát a beteg, holott azelőtt jó étvággyal fogyasztott nagyobb mennyiségeket.

Megváltozott vizelet- és székletürítés 

A véres vizelet nem feltétlenül rákot jelez, de, ha módosul akár a vizelet, akár a széklet mennyisége és gyakorisága, állaga, érdemes egy teljes körű kivizsgáláson részt venni. A salakanyag-ürítés rendszerének megváltozása vese, gyomor vagy végbél eredetű daganatos megbetegedést jelezhet.

Láz és fájdalom

A megmagyarázhatatlan lázas állapot és az állandó jelleggel fennálló, sajgó fájdalom szintén prediktív tényező lehet, hogy valamilyen káros folyamat zajlik a szervezetben. Jobb minden esetben kivizsgáltatni a gyanús, szokatlan helyen jelentkező fájdalmat, és utánajárni, mi okoz lázat napok vagy hetek óta: egy alapos szűrővizsgálat mindenre fényt deríthet.

shutterstock 568202578

Elváltozások a mellen

A mell önvizsgálata a csomók kitapogatásán kívül a mellbimbókra is ki kell, hogy terjedjen. A megváltozott méretű, elszíneződött vagy éppen furcsán érzékeny bimbókkal kötelező szakemberhez fordulni.

Bőrtünetek

A rákos megbetegedések legszembetűnőbb fajtái a bőrön jelentkeznek. A lassú sebgyógyulás, a fakó, sápadt bőr, mely el is színeződhet, jelezhet daganatot. Előfordulhat, hogy a bőrrák olyan formában jelentkezik, mint egy pattanás: miután kinyomtad, újra és újra előjön - ez esetben mindenképp fordulj bőrgyógyászhoz a pontos diagnózis végett!

A cikk az ajánló után folytatódik

Megelőzés

A betegséget 100%-osan nem lehet megelőzni. Genetikailag is meghatározott, hogy ki veszélyeztetett a daganatos megbetegedések terén, de helyes életmóddal jelentősen csökkenthető a kockázat. A megfelelő rostfogyasztás és a mozgás bizonyítottan preventív tényezőnek számít. Fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt, igyál naponta legalább két liter vizet, és ne feledkezz meg az omega-3 zsírsavak beviteléről, melyeket például az olívában, illetve a tengeri halakban lehet nagy mennyiségben megtalálni. Pékáruk közül a teljes kiőrlésűt válaszd, és mozogj rendszeresen, tudatosan, a buszhoz sétálás nem elég.

Rákellenes és immunerősítő

Íme, tíz növényi olaj, melynek minden konyhában ott a helye.

Ezt is szeretjük