Jelek, amikor komolyan kell venni a nyakfájdalmat: daganat, autoimmun betegség és fertőzés is okozhatja

Figyeld meg, milyen tünetek társulnak még a nyakfájáshoz!

nyakfajas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyakfájdalom meglehetősen gyakori, hétköznapi panasz, de nem minden esetben jelez komoly problémát.

Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos azokra az esetekre hívja fel a figyelmet, melyeket mindenképpen ki kell vizsgáltatni. 

Nyakfájdalom? Irány az orvos!

Vannak bizonyos vészhelyzetek, amikor késlekedés nélkül orvoshoz kell fordulni a nyakfájdalom miatt, ilyen például a baleset, gerincsérülés miatt fellépő fájdalom vagy a komoly, más szimptómákkal párosuló fájdalom. Az alábbiakban azonban nem ezekről a vészhelyzetekről lesz szó, hanem azokról a szituációkról, amikor nem tudod eldönteni, szükség van-e orvosi vizsgálatra, vagy sem.

Nagyon ritkán, de előfordul, hogy a nyakfájást fertőzés, autoimmun betegség, daganat vagy más rendszerbetegség okozza, de ilyenkor jellemzően más komoly panaszok is jelentkeznek, melyekkel feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Vannak emellett olyan figyelmeztető jelek, melyek megléte esetén szintén szükség van kontrollra, hogy kiderülhessen, pontosan mi okozza a gondot. Ezek a következők.

  • Hat hétnél régebben áll fenn a panasz.
  • A fájdalom nem elhanyagolható, és nem javul, esetleg romlik.
  • Legalább egy tényező társul a nyakfájdalom mellé a következők közül: a gerinc érintésre fájdalmas, indokolatlan fogyás, láz, komoly fejfájás és/vagy nyaki merevség. Ezek akár agyhártyagyulladás jelei is lehetnek.
  • Hirtelen fellépő fejfájás, ami ugyan döntően ártalmatlan, de ki kell vizsgáltatni.
  • Lüktető, pulzáló fájdalom a halántékban vagy a fej hátsó részén.
  • Végtagokban jelentkező furcsa érzések: gyengeség, zsibbadás, rossz koordináció.
  • Megmagyarázhatatlan hányinger, hányás.
  • Szteroid- vagy droghasználat, valamint a HIV-fertőzés fennállása.
  • Más testtájon is jelentkező ízületi fájdalmak, negyvenéves kor előtt megjelenő és egyre romló panaszok, nehéz emésztés, irritált szemek - ezek mind utalhatnak bizonyos autoimmun betegségekre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem minden nyakfájdalom jelent bajt 

- A nyakfájdalom az esetek egy részében nem kell, hogy aggodalmat keltsen. Nagyon gyakran előfordul, hogy egyszerűen elalszod a nyakadat, és reggel merev nyakkal ébredsz. Máskor konkrétan beazonosítható a mozdulat, mellyel meghúztad a nyakad. Az is igen gyakori, hogy a stressz miatti túlterhelés okozza az izmok merevségét és emiatt a fájdalmat. Néha a merevség a nyaki gerinc valamiféle rendellenességére utal. Kisebb valószínűséggel, de megjelenhet okként a nyaki porckorongsérv, a degeneratív nyaki gerincbetegség, a degenaratív nyaki ízületi betegség - ostheoarthritis. Ezek felderítésére elengedhetetlen a szakértő diagnózis, illetve szükség esetén olyan képalkotó eljárás, mint a röntgen, a CT vagy az MRI - ismerteti dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos.

Ha a gyakori okok egyike áll a háttérben, akut esetben gyors segítséget jelenthet a helyi, célzott gyulladáscsökkentő injekció. Hosszútávon pedig jó lehet a természetes hatású lökéshullám-terápia, az orvosi kollagéninjekció, illetve prevenciós hatása miatt is feltétlenül ajánlott a funkcionális gyógytorna és gyógymasszázs. 

Válassz egészségesebb alvópózt!

Gyakran elfekszed a nyakad? Lehet, hogy nem megfelelő alvópózt választasz. Nézd meg a következő képeket, és próbálj ki egészségesebbet!

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük