Te is rosszul tartod a mobilt? A nyakfájás 7 oka, amire elsőre nem is gondolnál

Civilizációs probléma a nyakfájdalom, a szakorvos hasznos tanácsokkal szolgál a megelőzésére.

nyakfájdalom
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyak nemcsak sérülés vagy rossz mozdulat miatt fájdulhat meg, hanem akár a helytelen tartás vagy akár egy elalvás is okozhat fájdalmat.

Dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista hasznos tippekkel szolgál a probléma kezelésére és megelőzésére. 

Meg kell ismerni a fájdalom okát

A túlterhelés mellett számos más tényező is hajlamosít a nyakfájásra, a tartós hideghatástól a nem megfelelő párnáig vagy akár a más jellegű, nem mozgásszervi betegségekig. Akár akut, akár krónikus nyakfájdalomról van szó, az első lépés a szakorvos felkeresése. A diagnózis után a kezelés épülhet lokális fájdalomcsillapításra, gyógytornára vagy természetes hatású eljárásokra.

Hét ok a nyakfájdalom mögött

  • Rossz párna: válassz új párnát! Ajánlatos olyat választani, ami alkalmazkodik a nyaki gerinc természetes vonalához. Érdemes kipróbálni a memóriahabos és az úgynevezett anatómiai párnákat is.
  • Rossz alvási pozíció: kísérletezz az alvási pozíciókkal! A háton alvás a legtermészetesebb helyzet a gerincnek, sokszor megoldást jelent a nyakfájdalom ellen is.
  • Helytelen monitorhasználat: állítsd szemmagasságba a monitort! Különösen laptopoknál gyakori, hogy lefelé kell billenteni a fejet, hogy jól lásd a monitort. Ez lassan a nyak túlterheléséhez vezet. Ha a laptopot nem lehet ennek megfelelően elhelyezni, érdemes beszerezni egy különálló képernyőt.
  • Helytelen mobilhasználat: használd okosan a mobilt! Egyre többen használják az okostelefonjukat jellemzően lefelé nézve. Ez a testhelyzet pedig jelentős stresszt jelent az ízületeknek, az ínszalagoknak, a csigolyáknak. Ha tartósan fennáll, akár degeneratív változásokat is okozhat. Tartsd szemmagasságban a mobilt, és próbáld csökkenteni az ezzel töltött időt. A fej oldalra döntése helyett érdemes headsetet használni.

A cikk az ajánló után folytatódik

  • Nyak mereven tartása: tornáztasd a nyakadat! Naponta többször is érdemes erősíteni és lazítani is. Nagyon óvatosan végezz nyakkörzést, de hátrafelé ne döntsd a nyakat. A tarkódnál kulcsold össze a kezeidet, és miközben a fejedet hátra akarod dönteni, tarts ellen a nyomásnak!  
  • Folyadékhiány: igyál többet! A folyamatos vízivásnak sok egészségi indoka van, többek között az, hogy a hidratáció hozzájárul a porckorongok rugalmasságának fenntartásához, vagyis közvetve a fájdalommentes mozgáshoz.
  • Rossz testtartás: vegyél fel helyes testtartást! A rossz testtartás vagy a már meglévő fájdalmak miatt felvett kényszertartás tovább súlyosbíthatja a panaszokat. A modern ember gyakran szinte szó szerint lógatja a fejét, előreejti a vállát, ami jelentős terhelést jelent a hát és a nyak izmainak.

Terápiás módszerek nyakfájás ellen

Az orvosi kollagénes injekciókúra javítja a szövetek működését és felépülését, így azonnali fájdalomcsillapító hatást képes kiváltani. A meglazult szalagrendszer erősítésével stabilizálhatja a laza és hipermobil ízületeket, és csökkenti a tünetek okozta fájdalmat, ezáltal jelentősen javítja az életminőséget. A lökéshullám-kezelés lényege, hogy a keletkezett hanghullámok felpezsdítik a keringést, így a gyulladásért felelős anyagok gyorsabban elszállítódnak, a környező izmok elernyednek, így a fájdalom mérséklődik.

Ezt is szeretjük