Előre megmondható a mellrák kiújulása? Páratlan genetikai felfedezés történt
A felfedezés miatt hamarosan személyre szabott kezelést kaphatnak a betegek.

mellrak 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mellrák világszerte az egyik leggyakoribb daganattípus, ami csak Magyarországon minden nyolcadik nőt érint. Egy friss tanulmány szerint a mellráknak 11, genetikailag elkülöníthető altípusa létezik.

A lefolyás és a kiújulás esélye pedig típusonként eltérő. Mostanáig az orvosok nem tudták előre megmondani, kiket fenyeget a kiújulás veszélye, és ki az, aki valóban gyógyultnak tekinthető. A helyzet azonban hamarosan megváltozhat.

Előre megmondható a rák kiújulása?

A Nature szaklapban publikált, az angliai Cambridge Egyetem Rákkutató Intézet és a Stanford Egyetem összefogásával készült kutatáshoz hasonló korábban még nem készült. Dr. Christina Curtis és kollégái kétezer mellrákkal diagnosztizált nőt kísértek figyelemmel több mint húsz évig. 

Kísérleteik során tanulmányozták a melldaganatokban keletkező genetikai eltéréseket, majd megfigyeléseik alapján kidolgoztak egy módszert, mellyel a közeljövőben sokkal pontosabban megjósolható, kinél áll fenn a kiújulás kockázata. 

- Bár még messze vagyunk attól, hogy minden nő számára elérhető legyen a részletes molekuláris vizsgálat, illetve nekünk is jobban meg kell értenünk az elváltozások működését, reméljük, a betegek pár éven belül már személyre szabott kezelést kaphatnak - mondta Karen Vousden, a Cancer Research UK vezető kutatója.

A bélrendszer is közrejátszhat a mellrák kialakulásában

A Debreceni Egyetem MTA-DE Lendület Sejtmetabolizmus szakemberei a bélrendszer baktériumflórái és a mellrák kialakulása közötti összefüggést vizsgálták 2018-ban: tanulmányuk négy évig tartott, végeredményben pedig a kutatók arra jutottak, hogy a mellrákkal diagnosztizált nők bélflórájában olyan elváltozások történnek, melyekkel jobban megérthetők a rák kialakulásának okai.

A cikk az ajánló után folytatódik

A bélbaktériumok úgynevezett litokólsavat, azaz másodlagos epesavat termelnek. Ez többek közt segít megakadályozni a daganatos sejtek szaporodását. A mellrák korai szakaszában mennyisége azonban hirtelen lecsökken. Mivel az elváltozás a székletből kimutatható, Bay Péter, a kutatás vezetője szerint a vizsgálat idővel akár otthon is elvégezhető lehet. 

Az egyetem munkatársai jelenleg is dolgoznak a módszer fejlesztésén, de elképzelhető, hogy öt éven belül sikeresen létrehoznak egy teljesen új diagnosztikai módszert, ami lényegesen megkönnyítené a mellrák felismerését.

A rák tünetei a bőrön

A bőrön megjelenő elváltozásokat, ha összefüggésbe is hozzák daganatos betegséggel, legtöbbször bőrrákra asszociálnak. Ám az is gyakran előfordul, hogy a tünet a test valamely más pontján kialakult daganatra hívja fel a figyelmet. A következő képeken mutatjuk, hogy mely problémák láttán kell mielőbb orvoshoz fordulnod.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük