Csomók a mellben: mely tünetek utalhatnak mellrákra?
Különös, de a mellben kitapintható fájdalmas csomóktól kevésbé kell tartanod.

no-mell-onvizsgalat-2
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mell rendszeres otthoni vizsgálata, önellenőrzése a nők mindennapi rutinjának része kell, hogy legyen, de legalább minden menstruációs vérzés után meg kéne ejteni.

Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza elmondja, hogy mi is okozhat csomókat a mellben, valamint, hogy az önvizsgálat során észlelt elváltozásokkal mikor érdemes felkeresni a szakorvost.

Csomó a mellben: nem is olyan ritka

A mellben lévő csomó az emberek fejében szinte azonnal a mellrákkal kapcsolódik össze, pedig gyakori, amikor jóindulatú, esetleg ártalmatlan elváltozásokról van szó. Ugyanis csomókat okozhat például zsírcsomó, ciszta, elzáródott tejcsatorna vagy fibroadenóma is.

Zsírcsomó: a lipóma a testen szinte bárhol jelentkezhet, legtöbbször fájdalmatlan, a bőr alatt könnyen elmozdítható elváltozás. Általában kozmetikai problémát jelent, de ha növekedésnek indul, célszerű eltávolítani.

Ciszta: ebben az esetben legtöbbször nyomásérzékeny képletről van szó, mely igen változatos méretekben jelentkezhet. A ciszta folyadékkal teli elváltozás, mely gyakran hormonális változások hatására keletkezik. Olykor rosszindulatúvá válhat, így rendszeres ellenőrzést igényel. Legtöbbször a ciszta leszívását javasolja az orvos, ám sajnos kiújulásra hajlamos.

Fibroadenóma: a mell rostos kötőszövetének csomós burjánzása, ami inkább a fiatalabb korosztályra jellemző. Fájdalmatlan, tömött tapintású, könnyen elmozdítható és 5 centiméternél kisebb.

Külön kell taglalni a várandósság és a szoptatás során jelentkező csomókat. A megduzzadó emlők a tejmirigyek szoptatásra való felkészüléséből adódnak. Ilyenkor a mell csomóssá, nehézzé, duzzadttá válik.

Amennyiben túl sok tej termelődik, vagy a babának vannak táplálkozási nehézségei, úgy igen fájdalmas, gyulladt csomók is kialakulhatnak, melyek eltömődött tejcsatornák. A melleket szoptatás alatt is vizsgálni kell, panasz, gyanú esetén emlőultrahang javasolt. Szerencsére általában megszűnnek hidegvizes borogatásra, alapos mellszívásra, de legtöbbször, ahogy beáll a kereslet-kínálat egyensúlya, és a baba szoptatásában is rutint szerez az anyuka, az elváltozások megszűnnek. A beteg emlőt kevésbé választja a csecsemő, figyelmeztető jel lehet!

Önvizsgálat: erre figyelj!

Az önvizsgálat nemcsak a mellre, hanem a hónalj területére is kiterjed. A vizsgálatot mindig menstruációt követően érdemes elvégezni, előtte ugyanis a mell megduzzad, így lényegesen nehezebben lehet kitapintani az esetleges problémákat.

A vizsgálat során, ha egy csomó felett a bőr behúzódik, a mellből véres váladék távozik, és a bőrön ekcémaszerű kiütések jelennek meg, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Érdekesség, hogy a rosszindulatú elváltozás rendszerint fájdalommentes, de sajnos a nők körében az egyik leggyakoribb ráktípus. Jó hír azonban, hogy az idejében felismert mellrák akár 100%-ban gyógyítható!

Általánosságban elmondható, ha a csomó szabadon elmozdítható, erősen érzékeny, illetve a bimbó nem váladékozik, a bőr pedig nem mutat elváltozást, akkor kisebb az esélye a rosszindulatú elváltozásnak. Természetesen biztosat ebben az esetben is csak szakember tud mondani, így bármilyen csomó esetén fel kell keresni a nőgyógyászt!

- Az önvizsgálat mellett kiemelt jelentőségű a rendszeres szűrés is. Ezt már kamaszkortól érdemes megkezdeni - ekkor még Ultrahangos vizsgálattal, mivel a mellek mirigyállománya igen sűrű. Később, 40-45 év felett már mammográfiai vizsgálattal ellenőrzik a mellszövetet, melyet kiegészíthet bizonyos tumormarkerek vizsgálata is - mondja dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindenképpen érdemes kivizsgáltatni - Genetikai - BRCA 1/2 mutáció - magad, ha a családban rákbetegségek fordulnak elő - petefészek, emlő, vastagbél, méhtest -, ha hormonkezelést kaptál - lombikprogram -, illetve az olyan erőteljes hormonális változások alkalmával, mint amilyen a menopauza is. Amennyiben felmerül az emlődaganat gyanúja, úgy tanácsos a tumormarkerek ellenőrzése - emlő esetében CA 15-3, CA-549, MCA, áttétes emlőráknál TPS -, ráadásul ezekkel később követhető is a folyamat.

Rákra utaló bőrtünetek

Vörös foltok, vagy a bőrön jelentkező behúzódások is utalhatnak mellrákra. A következő képeken megmutatjuk, hogy mire kell ügyelned.

Képek: Getty Images

Ezt is szeretjük