Fiatalon is lehetek mellrákos? Minden nyolcadik nő érintett Magyarországon
A daganatos megbetegedések nincsenek korhoz kötve.

shutterstock 130569779
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Emlődaganat gyanújakor, akár otthon kitapintva, akár szűrésen való észlelést követően, mindenképp tanácsos további vizsgálatok elvégzése nőgyógyász szakorvos által.

Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ daganatos kórképekkel is foglalkozó nőgyógyásza mondja el a legfontosabb információkat a témával kapcsolatban. 

Az egyik leggyakoribb daganattípus

- Magyarországon minden nyolcadik nő érintett az emlőrákban élete során. Harminc év alatt nemcsak a mellrák, hanem a legtöbb daganat ritka, de sajnos ez nem mindig van így.

mellrak

- Vannak genetikai tényezők - BRCA-mutáció -, a daganat családban történő halmozódása és egyes környezeti faktorok, például elhízás, dohányzás, melyek emelik az előfordulás rizikóját, az esetleges korai megjelenést - mondta dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, aki 18-20 éves kortól javasolja az évenkénti nőgyógyászati rákszűrést, mint citológia, kismedencei ultrahang, emlővizsgálat. 

Figyelj önmagadra!

Az odafigyelés jó esetben már tini- és gyermekkorban elkezdődik, és fokozatosan válik beidegződéssé. Tíz-húsz éves kor között egyébként nem a daganatok keresése a cél, hanem az odafigyelés, az önvizsgálat. Menstruációs panaszok, nőgyógyászati fertőzések esetén vagy a fogamzásgátlás kezdete előtt mindig javasolt szakemberhez fordulni. A mellek rendszeres önvizsgálata azért is ajánlott, mert sokkal hamarabb felismerhető az ilyenkor általában hormonális hatásra megjelenő, ártalmatlan csomók jelenléte, a gyakorlat pedig később mindennapos rutinná válik.

mellrak fb

- Ennek elsajátításában segíthet az édesanya is. Amennyiben rendszeres az emlők önvizsgálata, igen hamar kiderül, ha egy akár borsónyi képlet előzőleg még nem volt ott. Menzesztől függetlenül megjelenő, el nem múló panaszokat okozó csomók a hónaljban is előfordulhatnak. Ezek is ultrahangvizsgálattal ellenőrizhetők. A vizsgálat pontos és fájdalmatlan. Adott esetben célzott mintavételre lehet szükség, ez egy rövid, ambuláns beavatkozás - ismerteti a legfontosabbakat dr. Hernádi Balázs.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrés, egyéb vizsgálatok

- Emlődaganat gyanújakor szóba jöhet a tumormarkerek ellenőrzése, emlő esetében a CA 15-3, CA-549, MCA, áttétes emlőráknál a TPS is laborvizsgálattal, ha szükséges - ezekkel később követhető a folyamat. A korán felismert rosszindulatú daganat kezelési lehetőségei szélesebb körűek, gyógyulási esélye jobb, de ehhez tenni kell, mind a fiatal nőnek, mind a családjának - hangsúlyozza dr. Hernádi Balázs. 

Megelőzés

A rák megelőzéséért te is tehetsz: az egészséges életmóddal csökkentheted a rosszindulatú daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Ez a tíz legerősebb antioxidáns-tartalmú étel: olcsók, és egész évben kaphatók.

Ezt is szeretjük