Sikerült megfékezni az áttétes bőrrákot: ilyen eredményt korábban elképzelni sem lehetett
Az áttétes melanomás betegek gyógyításában eddig soha nem látott sikereket értek el az orvosok.

onkológus
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az áttétes melanomás betegek egy részénél azt tapasztalták: kétéves sikeres immunterápiát követően akkor is további éveken át stabil maradt az állapotuk, amikor már nem kapták a daganatellenes kezelést.

Dr. Baltás Eszter, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika onkodermatológiai részlegét vezető egyetemi docense az Update’20 onkológiai szimpózium keretében tartott előadásában arra is rámutatott, hogy a kezdeti stádiumú bőrdaganatok ellátásában továbbra is a sebészeté az elsődleges szerep, de előrehaladottabb stádiumokban egyre nagyobb teret kapnak az egész szervezetre ható - szakszóval szisztémás - gyógyszeres kezelések.

A melanoma kezelése

A melanoma kezelésében elért eredményekre azért figyelnek oda kiemelten az onkológusok, mert ebben a daganattípusban jártak az élen évekkel ezelőtt az új típusú immunterápiák bevezetésével, így az évről évre megtartott kongresszusokon innen származik a legtöbb adat és tapasztalat.

Ugyan mára világossá vált, hogy az onkológiai immunterápiák közel sem alkalmasak minden beteg kezelésére, ám az a kezdeti feltételezés beigazolódni látszik, hogy akinél kezdetben jó hatást sikerül elérni, az tartós eredményre számíthat.

Tartós eredmény a kezelések után

- A nem műthető, előrehaladott és áttétes melanomák kezelésében korábban nagyon korlátozottak voltak a lehetőségek, kevés hatásos gyógyszerünk volt, amelyekkel hosszabb távon fel tudtuk volna tartóztatni a betegség terjedését. Egy immár több mint öt éve tartó klinikai vizsgálat viszont alátámasztotta a várakozásainkat, miszerint az immunterápia a korábban reménytelennek tartott esetek egy részében is az életet jelentheti a betegek számára. A kutatók azt találták: akiknél az immunterápia első két éve alatt sikerült stabilizálni a betegséget, tehát a tumoros gócok teljesen vagy akár csak részlegesen eltűntek, visszahúzódtak, ott az immunrendszer hároméves utánkövetés során már gyógyszeres segítség nélkül is kordában tudta tartani a bőrrákot. Nem mondhatjuk, hogy ezek a betegek meggyógyultak, ám a kétéves kezelés során elért eredményt a többségüknél a harmadik, a negyedik, majd most az ötödik év végén is sikerült megtartani úgy, hogy már nem kaptak onkológiai kezelést. A betegek immunrendszere a terápia révén megtanulta, hogyan fékezze meg a tumort. Ilyen eredményt korábban elképzelni sem tudtunk - fogalmazott Baltás Eszter.

Az immunterápia során az immunsejtek védekeznek a rákos sejtek ellen.
Az immunterápia során az immunsejtek védekeznek a rákos sejtek ellen.
Fotó: Meletios Verras / Getty Images Hungary

Forrongó kérdés, hogy le szabad-e állítani, illetve hogy mikor szabad leállítani egy immunterápiás kezelést. Ez mindig egyéni mérlegelést igényel, amely során a hatékonyság mellett a mellékhatásokat is figyelembe kell venni. Úgy tűnik azonban, hogy sikeres kezelés esetén a két év tekinthető vízválasztónak. Ebben egységes álláspont és gyakorlat ugyanakkor még nincs.

Nem alkalmas mindenkinek az immunterápia

Az immunterápia nem mindenkinél alkalmazható, és nem mellékhatásoktól mentes kezelés. A daganat szövettani, biológiai és genetikai jellemzői, a társbetegségek és számos más paraméter alapján dönt az onkoteam arról, hogy adott beteg számára mely gyógyszerek és milyen ütemezésben lehetnek a leghatékonyabbak.

Klinikai vizsgálatok eredményei alapján az immunterápia - mint a célzott onkológiai kezelések is általában - az első vonalban adva, tehát a kezelési folyamat elején tudja a legmarkánsabb hatást kifejteni, de egy gyógyszerváltást követően, azaz második vonalban is képes lehet a betegek egy részénél érdemben javítani az életkilátásokat. A biztató eredmények ellenére vannak olyan betegcsoportok, ahol kevés és jóval szerényebb adat áll rendelkezésre az új kezelések hatékonyságáról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Immunvédelem a természet erejével

Az Immunarom illóolaj-keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült, diffúzorba párologtatáshoz vagy szaunázáshoz ajánljuk.

Az erdeifenyő, a madagaszkári kámforfa és a niaouli a legerőteljesebb vírusölő, nyákoldó és immunerősítő illóolajok közé tartoznak. Mellettük megtalálható a keverékben a sárgafenyő, amely erőteljes fizikai és pszichés görcsoldó hatású, tüdőt tisztító és a tüdőt energiáit gyógyító olaj. Összetevői közül a populáris aromaterápia legnépszerűbb illóolaja, a teafa is megtalálható, mely baktérium- és gombaölő, általános fertőtlenítő hatású.

Ha szeretnéd az egészséged megőrizni, válaszd a természet patikáját!

Tudj meg róla többet!

Promóció

Műtétek átértékelődése

A fentiekben a már előrehaladott vagy távoli áttétes melanomás betegekről volt szó, ám a gyógyszeres kezeléseknek koraibb stádiumokban is egyre nagyobb a jelentősége. Amint Baltás Eszter elmagyarázta, egyre több biztató adat van arról, hogy nyirokcsomóáttétek esetén létjogosultsága lehet már a műtét előtti - szakszóval neoadjuváns - onkológiai kezelésnek is.

- Az alaptézis nem változik: egy korai, I-es vagy II-es stádiumban felfedezett bőrráknál továbbra is első lépés a lehető leggyorsabb operáció, a tumor teljes és végleges eltávolítása és a szövettani eredményektől függően az őrszemnyirokcsomó-biopszia - szögezte le Baltás Eszter.

- Egy most bemutatott fázis II-es vizsgálat során a tapintható vagy radiológiai vizsgálattal kimutatható nyirokcsomóáttéttel rendelkező betegeknél a nyirokcsomók eltávolítása helyett először gyógyszeres kezelést alkalmaztak. Az eredmények azt mutatták, hogy számos esetben a daganat mérete csökkent vagy eltűnt a nyirokcsomókból. Akiknél ez bekövetkezett, azoknál nem kellett elvégezni a környéki nyirokcsomók eltávolítását, ez pedig annak volt köszönhető, hogy a tumoros folyamat már a szokásosnál hamarabb szembekerült a gyógyszeres gáttal - ismertette az előadó. Az új stratégia eddigi eredményei biztatók, ám ez még nem szerepel az onkológiai irányelvekben és a rutinszerű gyakorlatban.

- Ugyancsak a műtéti megterhelés csökkentését eredményezi, hogy amikor a daganathoz legközelebbi, őrszemnek nevezett nyirokcsomóban mikroszkópos méretű áttétet találunk, akkor az új irányelvek szerint nem szükséges az egész nyirokcsomólánc sebészi kimetszése. Ilyen esetekben a beteg gyakori ellenőrzése mellett mérlegelni lehet adjuváns gyógyszeres kezelés adását. A sebészi és a gyógyszeres kezelési stratégia közötti döntéskor figyelembe kell venni a beteg általános állapotát, társbetegségeit, a várható eredményeket, a lehetséges mellékhatásokat, a kezelés életminőségre kifejtett hatásait is - foglalta össze Baltás Eszter.

A nyirokcsomó vagy távoli áttét műtéte után tumormentes betegek adjuváns - a kiújulási, áttétképzési kockázatot csökkenteni hivatott - kezelésében is történtek előrelépések. Ezt egy évig kaphatják a magas rizikójú, tumormentes betegek. A jelenleg közölt klinikai vizsgálatok alapján az adjuváns kezelések eredményei mind az immunterápiák, mind a célzott kezelések tekintetében biztatók. Az egyéves időtartamú, célzott daganatgátló adjuváns kezelést követően több mint 50%-ban nem újul ki a betegség az ötödik év végéig sem.

A bőrrák 7 típusa: több is adhat áttéteket, és nem mindet ismerik fel

Létezik több fajtái is - gyakoribbak és ritkábbak egyaránt -, melyek között vannak ártalmatlanabbak és igen súlyosak is, melyek szintén járhatnak áttétképződéssel vagy komoly szövetroncsolódással, így életmentő lehet időben felismerni őket: a következők a legismertebbek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük