Ha ilyen folt van a testeden, veszélyben vagy a napon: mutatjuk, hogy néz ki az atípusos anyajegy

Az atípusos anyajeggyel fokozott óvatosságot igényel a napon tartózkodás.

anyajegy atipusos
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az anyajegyek a gyermekkorban megjelenő, esetleg veleszületett, esetleg később, akár hormonális változásokra is megjelenő, pigmentált foltok a bőrön. Bár többnyire ártalmatlanok, akad olyan, ami fokozottan veszélyes, és növeli a bőrrák kockázatát.

Átlagosan húsz anyajegy mindenkinek a testén van. A bőrrák kockázatát megnövelheti a családi hajlam, a legalább száz darab átlagos vagy néhány 8 milliméter fölötti közönséges anyajegy, illetve az atípusos anyajegyek jelenléte akár kis számban is.

Az atípusos anyajegy

A nagyobb méretű, szabálytalan felületű, sokszor több színárnyalatból álló atípusos anyajegyeknél fokozott a kockázata a legagresszívabb bőrrák, a melanoma kialakulásának, így különös figyelmet igényelnek.

Atípusos anyajegyek.
Atípusos anyajegyek.

A szaknyelven dysplasiás naevusnak is nevezett anyajegyfajta az egész testen jelen lehet, gyakran a háton, a far tájékán és a végtagokon, és akár 1-2 centiméteres is lehet az átmérőjük. Az átlagosnál is erősebb fényvédelemre, valamint rendszeres önvizsgálatra és bőrgyógyászati szűrésre van szükség, ha ilyen foltot látsz a bőrödön, különösen, ha valami megváltozik rajtuk.

5 tényező, amit figyelj az anyajegyen

Az angolszász nyelvterületen ABCDE-jeleknek is nevezik azt az öt tényezőt, ami felhívhatja a figyelmet a bajra, ezért állandó követésük ajánlott.

A közönséges anyajegyek apró kör vagy ovális alakúak, míg az aszimmetria tipikus jellemzője az atípusos anyajegyeknek. A forma változásai akár kezdődő melanomát is jelezhetnek, noha ennek észrevétele a szabálytalan alak miatt nem mindig könnyű.

A cikk az ajánló után folytatódik

A második fontos tényező a körvonal - illetve B, mint border -, amely az atípusos anyajegynél teljesen egyenetlen, bemélyedő, elmosódó is lehet szemben a közönséges anyajegyek erős kontúrjaival.

Az ABCDE-ben a C a color szóra utal: a szín a következő kritikus jele az atípusos anyajegynek, hiszen a barna mellett vöröses vagy fekete árnyalat is megjelenhet benne, akár egy folton belül több is. Problémát jelez, ha a szín megváltozik, egyre pirosabb, vagy akár fehér, illetve kékes színanyag is megjelenik a foltban.

A D a diameter, azaz az átmérő jele, amely szintén beszédes az atípusos anyajegy önvizsgálata során: a folt sokszor egészséges esetben is fél centiméternél nagyobb, ám ha növekedésnek indul a bőrfelszínen, vagy a felülete megvastagszik, kiemelkedik a bőrből, azonnali orvosi szűrésre van szükség.

Az E az evolution szót jelöli, azaz a fejlődését is figyelemmel kell követni: amennyiben a külső kinézetében, netán érzetében változik, kiszárad, esetleg viszketni, fájni, vérezni kezd a terület, a szűrővizsgálat akár életmentő is lehet.

Az atípusos anyajegyek kezelése

A bőrgyógyászati szűrővizsgálatok során feltérképezhetővé válnak a fokozott rizikóval járó anyajegyek és azok külső változásai, a szakorvos gyanú esetén szövettani vizsgálatot írhat elő a melanomakockázat kizárása érdekében. A korai felismerés minden esetben javítja a gyógyulási esélyeket.

A folyamatos monitorozás mellett az orvos az anyajegy eltávolítását is javasolhatja, ilyenkor helyi érzéstelenítéssel, egy gyors eljárás során kimetszik szikével a kritikus területet. A steril kötéssel elfedett bőr ezt követően egy ideig nem érintkezhet vízzel és szennyeződésekkel.

Atípusos anyajegy esetén fokozottan fontos az UV-sugarak elleni védelem: legalább 50 faktoros naptej használata javasolt, használatáról felhős időben sem szabad elfeledkezni, és természetesen a közvetlen napon tartózkodás 10-től legalább 16 óráig nem tanácsos.

Foltok a bőrön: mennyire veszélyesek?

Tudod, mit jelent, ha cseresznyeszínű anyajegyed van? Hogy néz ki a vírusos szemölcs, a bőr alatti zsírdaganat, és mi az a vadhús?

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipedia/National Cancer Institute.)

Ezt is szeretjük