A bőrrák első tünetei nem a bőrön jelentkeznek: nem árt ismerni őket

Előfordul, hogy, bár a melanoma a bőrben jelentkezik, nem ott produkálja az első tüneteket.

melanoma 1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A bőrrák előfordulása világszerte, így Magyarországon is ugrásszerűen megnőtt az elmúlt években. A Semmelweis Egyetem 2017-es júniusi közleménye szerint évente mintegy 2300 új beteget regisztráltak melanomával.

A súlyos betegség elsősorban világos bőrű és világos szeműeknél fordulhat elő, illetve azoknál, akiknek sok anyajegyük van. Illetve ritkábban, de barna bőrűeket is érinthet az elváltozás. Bár a melanoma első jelei többnyire jól láthatóak, bizonyos esetekben nem a bőrön jelentkeznek először.

Hasi görcsök

Jeremy Davis, a UCLA Egészségügyi Központ klinikai és oktató sebésze szerint a legtöbbekben fel sem merül, hogy a melanoma emésztőrendszeri problémákat is okozhat. Ennek oka, hogy a gyomor is tartalmaz melanocitákat, azaz melaninokat termelő sejteket. Ezért nem szabad félvállról venni a panaszokat, és érdemes orvoshoz fordulni, ha valaki a görcsök mellett hasmenést, hányást, székrekedést tapasztal.

Homályos látás

- A bőr mellett a szem és a test egyéb részei úgyszintén termelnek melanocitákat, így, bár ritkábban, de előfordulhatnak elszíneződések és pigmentfoltok az írisz környékén. Ha itt alakul ki a rák, az homályos látást eredményezhet - mondja a szakértő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Légzési problémák

Többnyire áttétes melanoma esetén megtörténhet, hogy a rák fokozatosan lehúzódik a tüdőre, ezáltal légszomjat, köhögést generál. Ez az állapot meglehetősen ritka.

Tapintható csomók a bőr alatt

Előfordul, hogy a bőrrák jeleként a hónalj, a térdhajlat és a nyak nyirokcsomóiban nem látható, de tapintható csomók keletkeznek. Ez akkor fordulhat elő, ha az immunrendszer legyűri a bőrtüneteket, a melanoma mégis áttétes lesz. A bőrön viszont ilyenkor sem jelentkeznek tünetek.

Állandó hasi fájdalom a máj környékén

A rák áttétei a májon is jelentkezhetnek, ilyenkor valaki állandó, szinte elviselhetetlen fájdalmat érezhet a jobb felső hasi részeken. Davis szerint hasonló esetek ugyancsak elvétve fordulnak elő, és többnyire más betegség áll a háttérben, de ettől még nem érdemes félvállról venni.

Ízületi fájdalom

A máj, a tüdő és a nyirokcsomók mellett a bőrrák a csontokra is átterjedhet, és a rheumatoid arthritis-hez hasonló tüneteket produkálhat. Az orvos szerint, ha valakinél látszólag minden ok nélkül ízületi fájdalmak jelentkeznek a térd vagy a csípő környékén, érdemes szakemberhez fordulni.

Így mutatja meg a bőr, ha nem jól működik a pajzsmirigy

A pajzsmirigy alul- vagy felülműködése egyaránt kellemetlen tüneteket produkálhat. Míg előbbi gyakori fáradtsággal, hízással, fázékonysággal üzenhet, addig utóbbi idegességgel, indokolatlan fogyással, fokozott izzadással hívja fel magára a figyelmet. Ezek a tünetek azonban sokszor nem elég specifikusak ahhoz, hogy rögtön pajzsmirigyproblémára gondolj. Ha az alábbi haj-, illetve bőrtünetek valamelyike - esetleg több is - társul hozzájuk, mindenképpen érdemes felkeresni egy endokrinológus szakorvost.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük