Miért veszélyes a halpikkelyes, extrém száraz bőr? A betegség hátterét sokan nem ismerik

A betegség miatt a bőr durván megvastagszik, kiszárad, repedezetté, halpikkelyszerűvé válik.

Halpikkelyes, extrém száraz bőr
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A száraz bőr kellemetlen tünetei megkeseríthetik a hétköznapokat, hiszen viszketést, feszülő érzetet és érdes tapintást okoz. Ilyenkor a bőr nem képes megőrizni nedvességtartalmát, ezáltal érzékenyebbé válik a külső hatásokkal szemben.

Több oka lehet a bőrszárazságnak, így kialakulásában nemcsak a téli hideg vagy a túlzásba vitt napozás, hanem a genetika is közrejátszhat. Az ichthosis vulgaris, azaz halpikkelyes bőr gyakori, genetikai eredetű bőrbetegség, melynek során a kiszáradás extrém méreteket ölt, és esetenként - az állandó viszketés miatt - mély, erősen vérző sebeket okozhat. 

A halpikkelyes bőr kialakulása

Az American Academy of Dermatology szerint a gyakori bőrprobléma kialakulásáért egyetlen gén felel, mely többek közt egészségesen tartja a bőrt. A gén mutációjával viszont súlyos kiszáradás indul el, amitől az elhalt hámsejtek pikkelyszerűen felgyülemlenek a bőr felületén.

Mikor jelentkezhet a betegség?

Az ember nem gondolná, de az ichthosis vulgaris első tünetei leggyakrabban három hónapos és ötéves kor között jelentkeznek. Előfordulhat, hogy a betegség már magzati korban felbukkan, így a csecsemőkön is megmutatkozhatnak a súlyos bőrszárazság jelei, bár ez ritkán fordul elő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Felnőttkorban megtörténhet, hogy valakinél úgy alakul ki a mutáció, hogy eredetileg nem hajlamos rá. A halpikkelyes bőr ilyenkor többnyire más betegség kísérőjeként jelentkezik: pajzsmirigy-alulműködés, veseelégtelenség, esetleg rákos, daganatos betegség miatt. Illetve az sem ritka, hogy más bőrbetegséggel, rendszerint ekcémával egy időben alakul ki.

Az American Academy of Dermatology bőrgyógyászai ismertetőjükben arról is írnak, hogy, bár elvétve, de bizonyos gyógyszerek úgyszintén előidézhetik az ichthosis vulgaris-t . Ide tartoznak a cimetidintartalmú készítmények - gyomorsav, gyomorfekély esetén alkalmazzák -, illetve bizonyos, niacint tartalmazó tabletták. 

A tünetek súlyossága változó lehet

A tünetek súlyossága egyénenként eltérő: valaki enyhe viszketést és alig észrevehető, pikkelyszerű bőrhámlást, míg mások erőteljes viszketést, illetve nagy területen hámló, fehér színű pikkelyeket tapasztalnak.

A tünetek súlyossága egyénenként változhat, ezért mindenképp bőrgyógyászhoz kell fordulni. Megfelelő készítményekkel ugyanis mérsékelhető a kiszáradás.

A fehér foltok leggyakrabban ott jelentkeznek, ahol kevés az izzadtságmirigy, mint például a lábszáron, kézfejen vagy a karon. Időnként pedig előfordulhatnak jellegzetes mintájú, apró, barna foltok is. Utóbbit szintén a pikkelyszerű bőr okozza azzal, hogy megakadályozza az izzadást. Esetenként a szárazság olyannyira súlyos lehet, hogy állandó, erős viszketést okoz, mely mély, erősen vérző sebeket hagy maga után. 

Mivel a sebek könnyen elfertőződhetnek, az orvosi kivizsgálás már az első tünetek észlelésekor fontos. Annál is inkább, hiszen az ichthyosis vulgaris, bár teljesen nem gyógyítható, speciális gyógyszertári készítményekkel a tünetek mérsékelhetők.

Attól sikeres az édesanya, amit régen szégyellt

Tehénnek és dalmatának kezdték csúfolni, ezért szinte teljesen elveszítette az önbizalmát. Egy idő után már órákat töltött a tükör előtt, mielőtt kimozdult otthonról, hogy vastag sminkkel fedje el az egész arcát, sőt, még a dekoltázsát és a karjait is vagy alapozóval, vagy ruhával takarta el. Az élete akkor változott meg teljesen, amikor megismerte jelenlegi férjét, aztán megszülettek gyermekei. 

Attól sikeres az édesanya, amit régen szégyellt – Mindenkinek önbizalmat ad a képeivel

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük