Így hat a stressz a bőrre: nem csak pattanást, de mély ráncokat is okozhat hosszútávon
Ahogy az idő, úgy a folyamatos stressz is nyomot hagyhat az arcon.

no 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A stressz mára hozzánőtt a mindennapokhoz, így szinte esélytelen kikerülni. Már több kutatás készült arra vonatkozóan, milyen káros következményekkel jár az egészségre az állandó készenléti helyzet.

A problémát tetézi, hogy a fokozott idegesség nemcsak a belső szervek, hanem a bőr állapotát is veszélyezteti. Olyannyira, hogy az már a legapróbb problémára is érzékenyen reagál. Magyarán jelentős elváltozásokat idézhet elő az arcon, valamint súlyosbíthatja a már meglévő panaszokat.

Stressz és pattanások

Mivel a stressz megbolygathatja az anyagcserét, illetve a hoirmonokat - alvászavart, emésztési problémát, ingerlékenységet okozhat -, hatása hamarosan a bőrön is megmutatkozhat. A bőrgyógyász szerint stressz hatására a szervezetben nagy mennyiségű kortizol szabadul fel, amitől többek között endorfin, inzulin és gyulladást kiváltó citokinek termelődnek. Ez pedig súlyosbíthatja az aknét. 

Ezt bizonyítja egy korábbi kérdőíves kutatás, melyben aknéval küzdő személyek bőrállapotát vizsgálták: kiderült, hogy az önkéntesek 50-80%-ánál kimutatták, hogy valamilyen stresszes esemény után egy-két nappal újabb pattanások jelentkeztek az arcukon. 

A szakemberek ezért azt javasolják, hogy ilyenkor érdemes egészséges stresszlevezetési módot - lehetőleg testmozgást - végezni, mert az akné nyomkodásával a baktériumok továbbterjedhetnek, és ettől még több pattanás lehet. Annál is inkább, mert egy másik kutatás szerint a stressz ráadásul a sebgyógyulást is lassítja.

Erőteljesen mélyíti a ráncokat

Nagyjából 25 éves korban kezdetét veszi a kollagéntermelés lassulása, és elindul a bőröregedés, először apróbb ráncocskákkal, majd később megjelennek a mélyebb barázdák. Ez természetes folyamat, azonban a genetikán kívül a külső tényezők, így a stressz jelentősen felgyorsíthatja, illetve mélyítheti a ráncokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Stresszhelyzetben a felgyorsuló véráramból az értékes tápanyagok nem tudnak rendesen felszívódni a bőr egyes rétegeibe, ami elősegíti a ráncosodást, a bőr oxigénellátottsága is csökken. Így könnyebben kialakulnak a bőrproblémák. 

A kortizol és a bőr

A stresszhormonként emlegetett, a mellékvesében termelődő kortizolról korábbi kísérletben kimutatták, hogy jelentősen, mintegy 50%-kal csökkentette a hialuronsav termelődését, ami fontos szerepet játszik a bőr hidratáltságában. Míg hiánya kiszáradást, repedezettséget, ráncosodást eredményezhet.

Change My Face.com: ha valaki ellátogat erre a weboldalra, és letölti az applikációt, már csak fel kell töltenie magáról egy aktuális fotót, a program pedig megmutatja, mit tesz a stressz, az ivás és a dohányzás hosszútávon a bőrrel.

Stresszes időszakban ráadásul az emberek hajlamosak elfeledkezni a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről, helyette kávéval vagy energiaitallal próbálják átvészelni az eseményeket. Ez viszont csak olaj a tűzre. Korábbi cikkünkben egyszerű, de hatékony módszereket mutatunk a stressz csökkentésére.

A túlzott stressz bőrtünetei

Ha a következő jelenségeket észleled magadon, lehet, hogy nem ártana visszavenni egy kicsit a tempóból, sportolni vagy jógázni, mert, ha más betegség biztosan nem áll a háttérben, valószínűleg a stressz okozza.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük