Mikor tilos tetováltatni? Nem csak vérzékenység esetén kerülendő

Bizonyos betegségek esetén a szakértő szerint kifejezetten kerülendő tetoválást csináltatni.

tetko
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hivatalos tetoválószalonokban szigorú higiéniai szabályokat betartva, profi művészek dolgoznak, azonban nem árt tisztában lenni pár dologgal, mielőtt bárki varratni szeretne.

Vannak betegségek, amelyek mellett nem szabad tetováltatni, és a festék eltávolítása sem teljesen veszélytelen beavatkozás - hívja fel a figyelmet dr. Sipos Péter, a Duna Medical center sebész szakorvosa. Mit kell tudnunk a bőrünkbe jutó anyagokról, és a hogyan reagál a testünk a tetoválásokra?

Hova megy a tinta?

A tetoválás során a pigmentet a bőr felső-középső rétegébe juttatják a tetoválók.

A festékpigmentek és a festék összetevői mint idegen anyag, gyulladásos reakciót váltanak ki, és ehhez hozzájárulhat toxikus, irritáló hatásuk, amely az esetek 20%-ában viszketést, duzzanatot és elszőrtelenedést is okozhat. Nagy részét a tetoválók jól tudják kezelni, de ha sokáig fennállnak a tünetek, gyulladás, allergiás reakció vagy tumor is felléphet.

Miért fontos a higiénia?

Fontos, hogy tiszta környezetben készüljön a tetoválás, hiszen gyakran előfordultak fertőzések, melyek száma a steril technikának köszönhetően csökkent, de ennek ellenére megjelenhet a bőrön előforduló Strepto- és Staphylococcus-fertőzés, ami bőrgyulladást, bőrelhalást vagy akár szepszist is okozhat. Ha a pigment a bőr felső rétegébe szivárog, az bőrburjánzást indíthat be, a nem kellő sterilitás következtében pedig hepatitis B-, C-, HPV- és mycobacterium- vagy akár HIV-fertőzés is felléphet. 

Mi kerül a bőrbe?

A tartós festékek legtöbbje valamilyen fémet tartalmaz, amely szabadon helyezkedik el a bőr alsóbb rétegében. A tetoválás után néhány nappal vagy héttel később az adott bőrterületen allergiás ekcéma jelentkezhet.

tetko 2
Fotó: Jiblet / Getty Images Hungary

Az is előfordulhat, hogy a festékek néhány hónappal vagy évekkel később úgynevezett granulomatózus gyulladást váltanak ki, ilyenkor kicsiny csomócskák jelennek meg a tetoválás mentén. Egyes fémek, például a vörös és a sárga színű kadmium, súlyos fényérzékenységet okozhatnak napfénynek kitett helyen, ilyenkor a bőr megduzzad, vörös lesz, és nedvezik. Fontos tudni, hogy a festékek egyéb alkotói is okozhatnak allergiás reakciót, például a tartósítószerként használt thiomersal, formaldehyde és propylene glycol. 

Mikor tilos tetováltatni?

Vannak bizonyos betegségek, például a cukorbetegség, epilepszia, vérzékenység, amely kizárja, hogy tetoválást készíttessünk. Annak sem szabad tetoválószalon közelébe menni, akinek szervátültetése volt, éppen gyermeket vár, akinél bőrrákot diagnosztizáltak, vagy a családjában előfordult ilyen típusú daganat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem szabad anyajegyre tetováltatni, viszont a szépen gyógyult, reakciómentes hegekre igen. Fontos tudni, a tetoválás hatással van az izzadságmirigyekre, váladéktermelésük körülbelül 50%-kal csökken, a kis területen elhelyezkedő esetén ezt nem vesszük észre, de nagy felületen levők estén rontja a hőháztartást. 

Ha el kell távolítani

A kis tetoválást el lehet távolítani sebészi úton, de heget hagy maga után. A nagyobb felületen elhelyezkedő tetoválásnál ez lézeresen javasolt. A lézer speciális hullámhosszú fényt bocsájt ki, ez akadály nélkül hatol át a világos bőrön, a sötét színben azonban maximálisan elnyelődik, kölcsönhatásba lép vele, és konkrétan szétrobbantja. Minél sötétebb színű a bevitt tetoválófesték, annál jobban képes elnyelni ezt a lézerfényt. Ahogyan a tetoválófestékek pigmentjei lézer hatására szétrobbannak, és a kisebb alkotórészek a nyirokutakba, nyirokcsomóba kerülnek, és itt lerakódnak, csak kis részük ürül ki a szervezetből. A festékek nanorészecskéket is tartalmaznak, melyek akadály nélkül bejutnak a véráramba, és az agyba jutva idegkárosodást okozhatnak. 

tetko 4
Fotó: ullstein bild / Getty Images Hungary

Ezekről a részecskékről ma már feltételezik, hogy akár daganatot is okozhatnak, befolyásolják a fogamzókészséget, és magzati rendellenesség is előfordulhat a tetoválás eltávolítását követően, így gyermeket tervező vagy váró nőknél különösen nem ajánlott az eljárás.

Ezeknél a tetoválásoknál valami nagyon félrement - Nem lennénk a viselőik helyében

Vannak dolgok, amiken nem érdemes spórolni. Ilyenek az egészséggel kapcsolatos vizsgálatok, a bőrápolási szerek és többek között a tetoválás is. Az ember felelősséggel tartozik legnagyobb szerve, a bőre iránt is, ha már egyszer maradandó díszt szeretne viselni rajta.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük