Káros házi módszerek az anyajegy eltávolítására – Óva int a bőrgyógyász

Biztosnak tűnő, ám ártalmas házi anyajegy-eltávolító módszerek terjednek a neten, amikről most bőrgyógyász szakorvos mondja el a véleményét.

Anyajegy eltávolítása otthon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Doktor Google korszakában meglepően sok „biztos” módszerről lehet olvasni, amelyekkel mindenki akár otthon, saját magától is megszabadulhat az anyajegyektől.

Dr. Pánczél Gitta, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza arról beszélt, mi tekinthető biztonságos anyajegy-eltávolításnak.

Anyajegy-eltávolítás otthon: nem biztos, hogy jó ötlet

Az emberek többségének általában 10-40 anyajegy található a bőrén, amelyek zömükben legfeljebb csak esztétikailag lehetnek zavaróak. Éppen ezért néhány embernek jó ötletnek tűnhet, ha orvosi segítség nélkül próbálják meg eltávolítani a kényelmetlennek ítélt képletet.

anyajegy eltávolítása 3
Fotó: svetikd / Getty Images Hungary

Az interneten meg is található néhány olyan „bevált” szer, amelyet anyajegy eltávolításra, szemölcs eltávolításra, illetve pigmentfolt halványításra ajánlanak, többek közt fokhagyma, oregánóolaj, ricinusolajjal kevert mosószóda, citromlé, teafa- és lenmagolaj, vagy éppen banánhéj és hidrogén-peroxid.

Ezekről a házi eltávolító módszerekről azonban tudni kell, hogy anyajegy-eltávolításra egyáltalán nem alkalmasak, általában még a jóindulatú szemölcsök kezelése esetén sem hoznak 100%-os sikert. Egyes esetekben pedig kifejezetten veszélyesek lehetnek. Éppen ezért az anyajegyeket, festékfoltokat, bizonytalan eredetű bőrelváltozásokat bőrgyógyásszal ajánlatos ellenőriztetni, hogy kiderüljön, áll-e kóros elváltozás a háttérben, egyúttal meghatározható az eltávolítás lehetséges, hatékony módja is.

anyajegy eltávolítása 4
Fotó: wakila / Getty Images Hungary

Kizárólag orvosi módszerrel próbálkozhatnak azok, akik valamilyen alapbetegséggel, például cukorbetegséggel rendelkeznek. Aki pedig mégis kipróbál valamiféle otthoni módszert, és kellemetlen reakciókat tapasztal, például pirosságot, duzzanatot, viszketést vagy más gyanús tünetet, mindenképpen forduljon bőrgyógyászhoz!

A kimetszés a legbiztonságosabb 

- Anyajegyek eltávolítására a kimetszés az egyetlen, szakmailag is elfogadott módszer. Más eljárással - például lézer, kiégetés, fagyasztás - nem lehet egyértelműen meghatározni, hogy a kezelés során pontosan milyen mélyen jár a kezelést végző orvos a bőrben, és sikerült-e eltávolítani az egész anyajegyet. A sebészi kimetszéssel viszont pontosan követni lehet az anyajegy vonalát, nem roncsolódik az anyajegy szövete, így nem okoz rosszindulatú elfajulást sem – mondja dr. Pánczél Gitta, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza.

anyajegy eltávolítása 2
Fotó: clauselsted / Getty Images Hungary

- Egy másik fontos érv az anyajegy kimetszése mellett, hogy a beavatkozás után az eltávolított bőrszövetből szövettani vizsgálat tud készülni, ami egyrészt megerősíti a klinikai diagnózist, másrészt rosszindulatúság esetén a kezelés további meghatározásához fontos információkat tartalmaz az orvos számára. A fagyasztás, az égetés és a lézer kiváló lehet vírusos szemölcsök, futószemölcsök vagy éppen időskori hámszemölcsök kezelésére.

Az anyajegy kimetszésének menete

Az anyajegy kimetszése helyi érzéstelenítésben történik, a beavatkozás nagyjából fél órát vesz igénybe. Az érzéstelenítést követően az anyajegyet szikével kimetszik a bőrből, majd a sebet összevarrják. A sebre steril kötés kerül, a varratszedésre pedig testtájtól függően egy-három hét múlva kerül sor.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A szövettani lelet a beavatkozást követően készül el, és ennek eredménye alapján történik a további teendők egyeztetése a szakorvossal. A rendszeres szűrővizsgálat nemcsak sok anyajegy esetén lehet hasznos, de a már bőrdaganat-eltávolításon átesett betegek körében is fontos a további bőrdaganatok korai felismerésében.

Vörös foltok a bőrön? Ha így néz ki a tünet, rákra utalhat

A bőrön kialakult vörös vagy más színű elváltozások láttán legtöbben nem feltétlenül gondolnak komolyabb egészségügyi problémára. Vannak azonban olyan tünetek, melyek elég speciálisak lehetnek ahhoz, hogy gyanakvást keltsenek.

Vörös foltok a bőrön? Ha így néz ki a tünet, rákra utalhat

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük