Védtelenebbek a vírusok, légúti fertőzések ellen: kifejezetten javasolja az orvos a Covid védőoltást az asztmásoknak
Tüdőgyógyász szakorvos beszélt arról, hogy az asztmával élők miért védtelenebbek a légúti fertőzések ellen.

kohog-no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az asztma krónikus betegség, mely a légutak állandó gyulladásával jár. Ha valaki asztmás, még jobban kell figyelnie a légúti betegségek megelőzésére.

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, milyen lépésekkel előzhető meg, hogy légúti fertőzés hatására az asztmás tünetek fokozódjanak.

Asztmával védtelenebb a fertőzések ellen?

Asztma esetén a légutakat borító nyálkahártya a nem asztmásokhoz képest jóval érzékenyebben reagál a különböző külső hatásokra. Míg egy egészséges ember szervezetét nem viseli meg oly nagymértékben, ha magas a légszennyezettség, dohányfüstös helyen, vagy a szabadban tartózkodik magas pollenkoncentráció idején, az asztmás betegeknél ezek a külső hatások akár rohamot is provokálhatnak.

GettyImages-1217343361

Ez történik akkor is, ha a légutakba kórokozók, vírusok, baktériumok kerülnek. Az érzékeny, gyulladásban lévő nyálkahártya védtelenebb, és fokozottan reagál a betolakodókkal szemben.

Ez az eszköz segíthet dönteni

- A legjellemzőbb tünet, hogy a légúti fertőzés kezdeti jeleit követően a betegeknél erős köhögés kezdődik, melyet egyaránt okozhat a légúti fertőzés is, de lehet az asztma rosszabbodásának jele. Ahhoz, hogy ezt el tudjuk dönteni, otthoni légzésfunkciós eszköz rendszeres használatát javaslom a betegeknek - mondja dr. Potecz Györgyi.

- Ezzel a készülékkel pontosan mérni tudjuk, hogy a légutak beszűkülése milyen mértékű. A beteg az adott értékhez tartozó tennivalókat kikeresi az asztmaakciótervből, és követi az ott leírt utasításokat. Ha a leírtaknak megfelelően szedi a gyógyszereit, akkor meg tudja előzni az asztma súlyosbodását. Asztmaakciótervvel minden diagnosztizált asztmás betegnek rendelkeznie kell, azonban ha valaki bizonytalan, akkor keresse fel kezelőorvosát személyes konzultációra, vagy használja a távorvoslás nyújtotta lehetőséget, így a távolból is van lehetőség az asztmaakcióterv gyors módosítására.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mikor kell mindenképp orvoshoz fordulni?

  • Ha a köhögés váladék felköhögésével jár.
  • Ha a tünetek egy hétnél tovább tartanak.
  • Ha az asztmaakcióterv ezt írja elő.

Odafigyelés és jól beállított kezelés

A maszkviselés, a zsúfolt helyek kerülése, a gyakori, alapos kézmosás mindenképp ajánlott asztmás betegek részére. A koronavírus és az influenza elleni védőoltással is csökkenthetik a súlyosabb szövődmények kockázatát.

GettyImages-1287472162 (1)

Az asztma folyamatos kezelést igényel, a betegnek a kezelőorvos által előírt adagban és rendszerességgel szednie kell a gyógyszereit. Az úgynevezett fenntartó kezelés azért nagyon fontos, mert csak így biztosítható a légutak gyulladásának tartós mérséklése. Jól kontrollált asztma mellett kisebb annak a kockázata is, hogy a légúti betegségek hatására belobbanjon az asztma. Ha úgy érzi a beteg, hogy a jelenlegi kezelés mellett is jelentkeznek asztmás tünetei, akkor forduljon kezelőorvosához!

5 jel, ami arra utal, hogy rosszul kezelik az asztmát

Az asztma megfelelő kezelésével akár tartós tünetmentességet is el lehet érni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük