A mellkasi nyomás is árulkodó lehet: 5 jel, ami arra utal, hogy rosszul kezelik az asztmát

Az asztma megfelelő kezelésével akár tartós tünetmentességet is el lehet érni.

sziv-betegseg-legszomj-nehezlegzes
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az asztma krónikus betegség. Változékony lehet, alapvetően nem gyógyítható, de megfelelően beállított kezeléssel tartós tünetmentességet lehet elérni.

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, milyen egyértelmű jele van annak, hogy a személyre szabott kezelés nem megfelelő, azon módosítani kell.

A jól beállított asztma tünetmentes

Az asztma lépcsős kezelésében a tünetmentesség eléréséhez szükséges gyógyszereket állapottól függően lehet módosítani. A beteg panaszai és a vizsgálati eredmények alapján a dózist csökkenteni és növelni is lehet.

- A megfelelően kezelt asztma azt jelenti, hogy a beteg azokat a gyógyszereket, és olyan dózisban szedi, amely számára biztosítja, hogy nem jelentkezik nehézlégzése, sem köhögési rohamok. A betegsége miatt nem esik ki a munkából, nem igényel asztmás roham miatt kórházi vagy sürgősségi ellátást, a jól beállított kezelés mellett gond nélkül sportolhat is. Ezt az állapotot nevezzük jól kontrollált asztmának.

A túl gyakori rohamoldó-használat jelzi, hogy gond van a kezeléssel

Az asztma kezelése során fenntartó és rohamoldó készítményeket is alkalmaznak. A fenntartó kezelés célja a légutak gyulladásának csökkentése. Ezeket a készítményeket tartósan és rendszeresen kell szedni a megadott mennyiségben akkor is, ha nincsenek panaszaink. A rohamoldó szerekre olyankor van mindenképp szükség, ha a beteg az alábbi tüneteket észleli:

  • a légutak szűkülete miatt a kilégzés nehezített,
  • zihálás, mellkasi nyomó érzés, 
  • a levegővétel egyre nehezebb, köhögési roham, légszomj jelentkezik.

A cikk az ajánló után folytatódik

A nem megfelelően kezelt asztma érzékeny jele, ha heti két alkalomnál is többször van szükség rohamoldó szerek használatára. Ilyen esetben az asztma fenntartó kezelésén módosítani kell! Ha ezt tapasztalja valaki, az előírt fél-egy éves kontrollvizsgálat mellett, soron kívül is keresse fel kezelőorvosát.

Milyen egyéb tünetek esetén javasolt a soron kívüli kontroll?

Nem csak a súlyos, rohamot jelző tünetek utalhatnak arra, hogy az asztma kezelését módosítani kell. A betegség romlását, egy későbbi rohamot is előre jelezhetnek bizonyos enyhébb, akár más betegségekkel is könnyen összetéveszthető tünetek:

  • fizikai teljesítőképesség csökkenése,
  • gyakori, rohamszerű köhögés.

8 egészséges és gyulladáscsökkentő táplálék

Egészséges finomságok, amik segítenek a szervezetben zajló gyulladás leküzdésében.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük