A passzív dohányzás is fokozza a légúti tüneteket: ezt is kerülni kell asztmával

Asztma esetén nemcsak a dohányzás aktív, hanem passzív formája is kerülendő.

GettyImages-1254573242

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A dohányzás az asztma egyik fő rizikófaktora, meglévő betegség esetén pedig közismerten rontja a betegek állapotát.

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa az asztma és a dohányzás kapcsolatáról és a leszokás egyik fontos előnyéről is nyilatkozott.

Ezért fokozottan veszélyes a dohányfüst az asztmásokra

A dohányzás mindenki egészségére nézve káros, de asztmások esetében még inkább kerülendő lenne. Mind az aktív, mind pedig a passzív dohányzás ugyanis trigger, vagyis a tüneteket fokozó, felerősítő tényező a betegek számára.

GettyImages-170027898

A cigarettában közel hatszáz összetevő található. Ha meggyújtjuk, az égése során több mint hétezer vegyszer keletkezik. Ezek közül 69-ről tudjuk, hogy rákot okozhat.

A füst belélegzése gyulladást okoz, emiatt a légutak beszűkülnek. Fokozódik a nyálkahártya váladéktermelése - ez okozza a gyakori hurutos, köpetürítéssel járó „dohányos” köhögést. A füst károsítja a légutak tisztaságáért felelős, nyálkahártyáját borító csillószőröket. 

Milyen tüneteket okoz a dohányfüst belélegzése?

Akár aktív, akár passzív dohányzás történik, az asztmás légutakban jelenlévő krónikus gyulladás a füst belélegzésének hatására fokozódik, a légutak beszűkülnek, és a nyálkahártya által több váladék termelődik. Emiatt az alábbi tünetek köhögés, zihálás, nehézlégzés és mellkasi szorító érzés jelentkezhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A passzív dohányzás is ártalmas!

Akár az asztmás beteg maga gyújt rá, vagyis aktív dohányzás történik, akár csak belélegzi a környezetében dohányzók füstjét, mindkét esetben jelentkezhetnek nála az említett tünetek. Sőt, a passzív dohányzás kapcsán nagyobb eséllyel lélegezzük be az égő cigaretta vagy szivar végén áramló füstöt, ami még több egészségre veszélyes anyagot tartalmaz, mint amit a füstszűrőn keresztül lélegeznek be.

Kevesebb gyógyszerrel is tünetmentes lehet, ha a leszokást választja

A dohányzás egy folyamatos irritáció az amúgy is krónikusan gyulladt asztmás légutak számára. A kedvezőtlen hatások kompenzálására még több gyógyszerre van szükség, hogy a betegség tünetei ne súlyosbodjanak, hogy az asztmás rohamot meg lehessen előzni. 

GettyImages-1290869687 (1)
Fotó: Pyrosky / Getty Images Hungary

Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy az asztma kezelése úgynevezett lépcsős kezelési elv szerint történik. Ez azt jelenti, hogy a beteg számára úgy állítják be a szükséges gyógyszereket, hogy a tünetmentességet elérjék. Ha egy ilyen plusz triggert, mint a dohányfüst, ki lehet iktatni, a beteg idővel várhatóan kevesebb gyógyszerrel is tünetmentes lehet.

Aki a leszokás mellett dönt, keresse fel tüdőgyógyász kezelőorvosát, aki a leszokásban is segítséget tud nyújtani, illetve nyomon követi az asztmás tünetek változását, és az aktuális állapotnak megfelelően állítja be a szükséges gyógyszereket. 

Ez történik a szervezeteddel, ha nem gyújtasz rá egy napig

A dohányzás káros hatásai nem múlnak el pillanatok alatt, ám a szervezet működésében már korán változások tapasztalhatók.

Ez történik a szervezeteddel, ha nem gyújtasz rá egy napig: bizonyos értékek már egy órán belül változnak

A dohányzás káros hatásai nem múlnak el pillanatok alatt, ám a szervezet működésében már korán változások tapasztalhatók.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük