A járvány hatására egyre többen szoknak le a dohányzásról: tüdőgyógyász összegezte, miért jó döntés ez
A koronavírus-járvány alatt még az e-cigarettázók száma is csökkenni kezdett, a tüdőgyógyász szerint ezek örömteli hírek.

cigi leszokás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az életkor, bizonyos krónikus betegségek és az elhízás mellett a dohányzás is megnöveli a súlyos lefolyású koronavírus-fertőzés kockázatát. A Massachusettsi Általános Kórház kutatóinak felmérése szerint a dohányosok egy része többször gyújtott rá a járvány időszakában, de egyúttal többen a leszokás útjára is léptek.

Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa a dohányzás és a Covid kapcsolatáról beszélt.

A stressz miatt nőtt a fogyasztás

A felmérés során 1024 felnőtt dohányzási és e-cigaretta fogyasztási szokásait figyelték meg hat hónap alatt. A résztvevőket e-mailben vagy telefonon keresték meg, az így kitöltött kérdőívek összesítése alapján pedig kiderült, hogy a válaszadók egy része nem változtatott dohányzási szokásain, de voltak, akik csökkentették vagy épp növelték a napi elszívott cigaretta mennyiséget.  

GettyImages-1176201864

A dohányosok 44%-ánál nem volt változás, de 33% a járvány időszakával járó fokozott stressz - egzisztenciális problémák, munkahely megszűnése vagy épp a fokozott munkahelyi terhelés - miatt még gyakrabban gyújtott rá. Az e-cigarettázók esetében 41% nem jelzett változást, a résztvevők 23%-a viszont többet dohányzott. 

Sokan a leszokás mellett döntöttek

A kutatásból az is kiderül, hogy a fertőzés súlyosabb lefolyásától tartva többen a leszokás mellett döntöttek. Ez az arány a dohányosok esetében 26%, az e-cigarettázók körében pedig 41%. A dohányzás elhagyása mellett döntők száma az Egyesült Királyságban különösen magas, a University Collage of London által végzett kutatás szerint 1 millióan tették le a cigarettát egy év alatt, és a leszokók fele a koronavírust jelölte meg indokként.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy a koronavírus-járvány kezdete óta egyre többet tudunk arról, hogy a dohányzás hogyan változtathatja meg a betegség lefolyását. Több kutatás is jelent meg a témával kapcsolatban, ám mindegyik ugyanarra az eredményre jutott. A Nicotine & Tobacco Research egy korábbi számában például 19 tudományos cikk eredményeit összegezték, és az eredmények alapján megállapították, hogy az igazoltan koronavírusos nemdohányzók 17,6%-ban alakult ki kezelést igénylő betegség. A dohányosoknál 29,8% volt ez az arány. A kutatók azonban kiemelték, hogy ez az eredmény minden bizonnyal nem a teljes képet mutatja, feltételezésük szerint a nem dohányzók körében még több lehet a nem súlyos eset, amiket emiatt nem is regisztrálnak.  

Az e-cigaretta is ronthat a tüneteken

Dr. Hidvégi Edit kiemelte, hogy különösen jó hír, az e-cigarettázók körében is jelentős azok száma, akik a leszokás mellett döntenek. A korábban ártalmatlannak vélt füstölgésről ma már tudjuk, hogy károsítja a tüdő működését. A kutatások alapján az e-cigaretta használata olyan változásokat idézhet elő a tüdőben, amivel csökkentheti annak a természetes védekezőképességét. Ha pedig nem tud megfelelően fellépni a kórokozók ellen, akkor egy fertőzésnek nagyobb valószínűséggel lesz negatív hatása, jelentkezik szövődménye.

Ez történik a szervezeteddel, ha nem gyújtasz rá egy napig

A dohányzás káros hatásai nem múlnak el pillanatok alatt, ám a szervezet működésében már korán változások tapasztalhatók.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük