Nem gyógyítható, de tünetmentessé tehető a betegség: ez a legfontosabb vizsgálat az asztma kezelésében
Az asztma nem csak gyerekkorban, hanem felnőtteknél is kialakulhat, és bár jelenleg gyógyíthatatlan betegség, jelentősen csökkenthetők a tünetei.

GettyImages-1222241482
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Asztma felnőttkorban is jelentkezhet, akár önálló betegségként, akár légúti allergia mellett is kialakulhat.

Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy milyen tünetekkel javasolt orvoshoz fordulni, és hogyan zajlik a kivizsgálás.

Asztmára utaló jelek

Aki az utóbbi időben elhúzódó vagy visszatérő köhécseléstől szenved, száraz köhögés kínozza, aminek nem találja az okát, mindenképp indokolt orvoshoz fordulnia. A tünetek hátterében több betegség is állhat, de az asztma valószínűségét növeli, ha a köhögőrohamok elsősorban az éjszaka folyamán, a hajnali órákban jelentkeznek. Gyakori kísérő tünet a sípoló légzés és a mellkasi feszülés is, ezek napközben is előfordulhatnak. További intő jel a terhelésre jelentkező nehézlégzés.  

GettyImages-184614773 (1)

Ez történik az orvosnál

Dr. Tárnok Ildikó elmondta, hogy a diagnózishoz nagyon lényeges, hogy a beteg alaposan beszámoljon a tüneteiről. A kivizsgálás előtt ezért érdemes átgondolni, hogy mióta jelentkeznek, és hogyan változnak a tünetek, a családban előfordult-e asztma vagy allergia, és a rendszeresen szedett gyógyszereket is fontos összeírni. Ezt követően egyrészt fizikális vizsgálatot, másrészt légzésfunkciós vizsgálatot végzünk. Ez utóbbi során a kilélegzett levegő mérésével kaphatunk képet a tüdő működéséről.

GettyImages-705011079

Ha az első fújást követően alacsony értékeket, hörgőszűkületre utaló paramétereket mérünk, akkor hörgőtágító teszt elvégzése javasolt, ilyenkor hörgőtágító gyógyszer belégzése után, kis idő elteltével megismételjük a légzésfunkciós vizsgálatot. Ha az értékek jelentős javulást mutatnak, akkor az megerősíti az asztma diagnózisát. Ezenkívül sor kerülhet még allergiavizsgálatra is, a tünetektől és panaszoktól függően.

Mennyi idő a diagnózis?

A tünetek kikérdezése, a fizikális és a légzésfunkciós vizsgálat alapján a tüdőgyógyász meg tudja állapítani az asztma diagnózisát. Így ehhez elegendő lehet egy találkozás az orvossal. Amennyiben allergia gyanúja is felmerül, a vérből végzett allergiavizsgálat eredményére pár napot várni kell. Amint megérkezik az eredmény a laboratóriumból, kiderül, hogy igazolható-e allergia a panaszok hátterében, az asztma mellett az allergia kezelésére is kell-e gyógyszereket szednünk, esetleg érdemes-e tartós kezelést, allergén immunterápiát kezdeni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Gyógyszerek és kontroll

Az asztma kezeléséhez nagyon fontos, hogy a felírt gyógyszereket adott dózisban szedjük, és az inhalációs készüléket megfelelő módon alkalmazzuk. Az asztmaspray - vagy egyéb belégzőszer - használatát még a rendelőben megtanítjuk, mert csak így tudnak a belélegzett hatóanyagok a megfelelő helyre jutni, és a hatásukat kifejteni. Otthoni légzésfunkciós eszközzel a beállított gyógyszeres kezelés hatékonyságát mérni is lehet. Időben észlelhető az állapotromlás, ha rohamoldó használatára van szükség, de a készülék azt is kimutatja, ha a beállított kezelés nem megfelelő, és a gyógyszerelésen változtatni kell. Az otthoni légzésfunkciós készülékkel mért értékeket egy alkalmazás segítségével a távolból is el tudjuk küldeni kezelőorvosunknak, így mindezt gyorsan és személyes találkozás nélkül, távkonzultációban is megtehetjük. 

GettyImages-1284672721

Az asztma krónikus betegség, mely nem gyógyítható, de jól beállított kezeléssel tünetmentességet lehet elérni. Ehhez szükséges időnként személyesen is kontrollvizsgálaton részt venni, ahol a lehetőség van a fizikális vizsgálatot és a légzésfunkciós vizsgálatot is elvégezni, megbeszéljük a tüneteket, panaszokat az orvossal, aki szükség szerint módosítja a kezelést. A kontrollvizsgálatra a diagnózist követően rendszerint 1-3 hónap múlva, majd fél év elteltével kerül sor. Panasz esetén természetesen a tervezett kontroll időpontjától függetlenül is keressük fel kezelőorvosunkat!

8 egészséges és gyulladáscsökkentő táplálék

Egészséges finomságok, amik segítenek a szervezetben zajló gyulladás leküzdésében.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük