A 8 legjobb szobanövény, ami javítja a levegő minőségét: asztmával és allergiával küzdőknek különösen ajánlottak

A szobanövények nem csak dekoratívak, a levegő minőségének javításában is segíthetnek.

hegyescsúcsú futóka
beauty and style
Top olvasott cikkek

A beltéri légszennyezésről jóval kevesebb szó esik, mint a kültériről, ugyanakkor manapság sokan a lakásban töltik a napjaik jelentős részét, így aztán egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a levegő minősége.

Az idősek, a gyermekek, a krónikus betegségektől szenvedők és a légzőszervi panaszokkal, például asztmával vagy allergiával élők számára különösen fontos, hogy a levegőminőség a lehető legjobb legyen. A dekoratív szobanövények ebben is segíthetnek.

Növények a beltéri légszennyezés ellen

A beltéri légszennyeződések közé tartoznak a dohányzásból, illetve a különböző fűtőberendezésekből származó égési melléktermékek, mellettük pedig veszélyt jelenthetnek a gombák, a poratkák és a baktériumok, az építőanyagokban és bútorokban használt illékony szerves vegyületek (VOC - Volatile Organic Compound), valamint a takarító- és a rovarirtószerek is. A levegő minőségének javításához elengedhetetlen a gyakori szellőztetés, a dohányzás mellőzése, valamint a megfelelő páratartalom beállítása, illetve a VOC-anyagoktól mentes termékek, például festékek választása.

Egyes megfigyelések szerint a szobanövények is segíthetnek, méghozzá úgy, hogy valamelyest megkötik a levegőben lévő káros anyagokat. Erre világított rá a NASA 1989-es kutatása is. Bizonyos növények párásítanak, mások nedvességet vonnak el a levegőből. Arra azonban minden esetben figyelni kell, hogy a cserépben lévő virágföld bepenészedhet, ami szintén egészségkárosító tényező lehet. A növények légtisztító tulajdonságait mérő vizsgálódásoknak ugyanakkor megvannak a maguk limitációi: gyakran kis, zárt térben végzik őket, és ez nem feleltethető meg teljes egészében az otthonokban uralkodó körülményeknek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük