Ezért nem szabad keverni a tisztítószereket: mérgező gáz keletkezhet

A vegyszeres tisztítószerek keverékéből klórgáz szabadulhat fel, ami súlyos mérgezéses tüneteket okoz.

Klórgázt belélegeztem
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyakori háztartási baleset a klórgázmérgezés. A szúrós szagú gáz belélegzése erős köhögőrohamot, nehézlégzést okozhat.

Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben.

A tisztítószerek keverése

A háztartásokban használt klórtartalmú fertőtlenítő- és tisztítószerek előírás szerint, önmagukban használva nem jelentenek veszélyt. Problémát az okoz, ha a hatásukat azzal szeretné valaki fokozni, hogy egyidejűleg vízkőoldót vagy más vegyszert is önt a megtisztítandó felületre. Ilyenkor egy vegyi reakció révén klórgáz jön létre, ami belélegezve komoly tüneteket tud okozni.

GettyImages-1220838593

Köhögés, fulladás

A tünetek súlyossága a belélegzett klórgáz töménységétől és az abban a helyiségben eltöltött időtől is függ, ám már kis koncentrációban is maró érzés jelzi az orrban és a torokban a szúrós szagú gáz belélegzését. Köhögőroham, nehézlégzés, fulladásérzés jelentkezik, ami miatt az érintett személy ösztönösen ablakot nyit, vagy elhagyja azt a helyiséget, ahol a tünetei jelentkeznek.

Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy a légúti tünetek megjelenésének oka, hogy a klórgáz asztmás rohamhoz hasonló hörgőgörcsöt okoz. Ez tulajdonképpen a szervezet védekező reakciója, a hörgők beszűkülésével próbálja megakadályozni, hogy a személy még több irritáló gázt lélegezzen be. Szintén ezt segíti a fokozott váladékképződés, a nyákban próbálja meg semlegesíteni a klórgázt a szervezet, emiatt jelentkezik a jellegzetes habos köhögés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Teendők a megelőzés érdekében

  • Ne keverd a különböző háztartási tisztítószereket!
  • Ha nagy töménységű tisztítószert használsz - például 20%-os sósav -, akkor először nyiss ablakot, majd a folyadékot öntsd a felületre, ezt követően azonnal hagyd el a helyiséget! A készítményt hagyd hatni a felületen, legalább egy óra hosszat ne menj vissza.
  • Minden tisztítószert eredeti csomagolásban tárolj! Ne önts össze különböző termékeket, és ne tárolj ásványvizes vagy üdítős üvegben tisztítószert vagy egyéb, egészségre veszélyes folyadékot, például gyomirtószert.
  • Vegyszert mindig úgy tárolj, hogy ahhoz gyermek ne férhessen hozzá!
  • A maszk a klórgázmérgezés ellen nem segít! A jelenleg koronavírus elleni védekezésben fontos szerepet játszó, egyszer használatos vagy mosható maszkok ebben az esetben nem nyújtanak védelmet.

Mit lehet tenni klórgázmérgezés esetén?

Aki a szúrós szagú gázt belélegezve a felsorolt légúti tüneteket tapasztalja, először is hagyja el az adott helyiséget, nyisson ablakot, vagy menjen friss levegőre. Ne kísérletezzen házi praktikákkal - a tejivás sem segít -, hívjon mentőt, vagy menjen a sürgősségi ügyeletre, hogy minél hamarabb szakszerű segítséget kapjon!

7 tisztítószer, amit soha ne használj egyszerre

Sok esetben a mesterséges tisztítószerek sokkal hatásosabbnak bizonyulnak, mint az otthoni praktikák, ám nem árt vigyázni ezekkel a termékekkel.

7 tisztítószer, amit soha ne használj egyszerre! Nagy baj lehet belőle

Sokan kezdenek nagytakarításba az ünnepek után, ám nem mindegy, hogyan teszik ezt.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük