Tele vannak kórokozókkal, mégis sokan ritkán cserélik a fürdőben: 4 dolog, ami nagyobb figyelmet érdemel

Sokkal gyakrabban kéne cserélni a zuhanyfüggönyt vagy a fürdőszobaszőnyeget, mint azt az emberek gondolnák.

Veszélyes tárgyak a fürdőben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A fürdőszoba nedves, meleg környezetet teremt, ahol nemcsak mi töltjük el szívesen az időnket, de a különböző mikroorganizmusok is, mégis számtalan olyan tárgy, amely könnyen hordozhat fertőzéseket, ritkábban kerül cserére, mint az indokolt lenne.

Az ember általában tisztában van vele, hogy a fogkeféjét érdemes legalább háromhavonta cserélnie, de hogy vajon mennyi az élettartama a fürdőszivacsnak vagy a zuhanyfüggönynek, és mikor érdemes kitisztítani vagy kidobni a fürdőben található egyéb textíliákat, az már bonyolultabb kérdés.

Mikor kell cserélni a törölközőt?

A fürdésre használt törölközőket érdemes hetente kétszer kimosni - ezt a legtöbb háztartásban jól csinálják. Azonban az már kevésné közkeletű információ, hogy a mosdó mellett lógó kéztörlőt akár naponta is érdemes lehet cserélni.

torolkozo bakteriumok

Ennek az az oka, hogy míg a törölközőt alapos fürdés után, a többé-kevésbé tiszta testünk megszárítására használjuk, és mindössze naponta egyszer, addig a törlőkendő egyetlen nap alatt még egy egyszemélyes háztartásban is legalább  4-5-ször vándorol át az ember kezén. Ráadásul a legtöbb ember sokkal kevésbé alapos a kézmosás során, mint fürdéskor. Ha ehhez hozzáadunk, mondjuk, egy háromfős családot, amelyben mindenki ugyanazt a kéztörlőt használja, máris látható, miért indokolt a gyakori csere.

Fürdőszobaszőnyeg-csere hetente

Ha sűrű a forgalom a fürdőben, mert nagy a család, vagy sok a vendég, indokolt lehet hetente mosni vagy lecserélni a fürdőszobaszőnyeget. Még kis forgalom esetén is legfeljebb két hetet bír ki a szőnyeg, mert a szálai között számtalan kórokozó telepedhet meg, amely lábról lábra juthat. A fürdőszobaszőnyeg tisztítása az esetek többségében egyszerű, csak be kell dobni a mosógépbe, de érdemes lehet tartani otthon egy csereszőnyeget, hogy addig se kelljen a hideg padlón járni.

A zuhanyfüggönyt se hagyd ki a mosásból

A zuhanyfüggöny tisztításáról sokan feledkeznek meg, hiszen a legtöbb esetben műanyagból van, és folyamatosan víz éri. Pedig itt is megtelepedhet többek között akár a penész is. Háromhavonta egyszer érdemes lehet leszedni, és kimosni, hogy biztosan ne nyújtson otthont semmilyen kórokozónak.

Kukába a fürdőszivaccsal

A fürdés során a fürdőszivacsra rengeteg elhalt bőrsejt is átkerül, amelyek leülnek a műanyag rácsok vagy a szivacs rostjai között. A nedvesség és az állandó meleg pedig kellemes otthonná teheti ezt a környezetet a baktériumok és gombák számára. Éppen ezért fontos, hogy lehetőleg háromhetente megszabadulj a zuhanyszivacstól vagy fertőtlenítő hatású öbíltővel átmosd a mosógépben. Azért mindenképpen figyeld, nem látod-e penész jelét, mert ha megjelenne, azonnal ki kell dobnod a pamacsot.

10 hely, ahol gyakrabban kéne takarítani

Nem csak a fürdőszobában vannak olyan tárgyak és helyek, amelyeket az emberek sokkal ritkábban takarítanak, mint azt kellene. Mutatjuk, a lakás mely pontjai maradnak a leggyakrabban koszosak a háztartásokban.

10 hely, ahol gyakrabban kellene takarítani: ne hagyd ki a tavaszi nagytakarításból

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük