7 tisztítószer, amit soha ne használj egyszerre! Nagy baj lehet belőle

Sokan kezdenek nagytakarításba az ünnepek után, ám nem mindegy, hogyan teszik ezt.

Veszélyes tisztítószerek keverve
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki szereti a tiszta, friss illatú lakást, és egy kis szabadidő alkalmával a legtöbben bele is kezdenek a nagytakarításba. Sok esetben a mesterséges tisztítószerek sokkal hatásosabbnak bizonyulnak, mint az otthoni praktikák, ám nem árt vigyázni ezekkel a termékekkel.

Az erősebb hatás és a gyorsabb munka érdekében sokan elkövetik azt a hibát, hogy egyszerre két teljesen eltérő összetevőjű tisztítószert alkalmaznak. Ez viszont nemcsak hogy teljesen felesleges, hiszen nem növeli a szerek hatékonyságát, de nagyon veszélyes is lehet. 

Mosogatószer és hipó

A nátrium-hipoklorit vizes oldata, a hipó remek fertőtlenítő és szagtalanító hatású szer, arról azonban nem szabad elfeledkezni, hogy veszélyes is lehet. A háztartási hipó irritatív, ezért érdemes védőkesztyűt viselni takarítás közben. A szellőztetésre is fontos odafigyelni, hiszen a klórgáz intenzívebb belélegzése mérgezést okozhat.

mosogatás
Fotó: solidcolours / Getty Images Hungary

A fertőtlenítő hatása miatt gyakran mosogatószerrel együtt használják edények tisztítására, ez azonban kerülendő. A hipó nem távolítja el a szennyeződéseket, csak oxidálja őket, viszont rajta marad a felületeken. Ez azért veszélyes, mert aki rendszeresen hipóval öblített pohárból iszik vagy evőeszközökkel eszik, annak szervezetében akár rákos megbetegedést is előidézhet. Érdemes megmaradni a hagyományos mosogatószernél, de természetesebb megoldást is választhatsz.

Vízkőoldó és fertőtlenítőszer

Főként a fürdőszobában, a vécé vagy a kád takarításánál merül fel sokakban a dilemma, hogy vízkőoldóval vagy fertőtlenítőszerrel kezeljék a felületet, hiszen mindkét termék hatására szükség lehet. A takarítás alkalmával azonban érdemes mérlegelni, melyik a fontosabb, ugyanis együtt használva nagyon súlyos mérgezést okozhatnak.

vécétisztító
Fotó: Gannet77 / Getty Images Hungary

A Domestos és a hozzá hasonló fertőtlenítő hatású szerek lúgos kémhatása keveredve a vízkőoldó savas jellegével mérgező klórgáz formájában csapódik ki, ami belélegezve köhögést, könnyezést és a tüdőbe kerülve tüdővizenyőt is okozhat. A nagyobb mennyiségű gőz belélegzése pedig akár fulladáshoz is vezethet, így mindenképp tiltott ezeknek a szereknek a vegyítése.

Hidrogén-peroxid, hipó és ecet

Az ecetet gyakran használják a háztartásokban nemcsak ételek ízesítésére, hanem felületek tisztítására is, hiszen ez az egyik legjobb természetes tisztítószer. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy annak ellenére sem szabad keverni, hogy nem minősül vegyszernek, mint a többi, mesterségesen előállított anyag, amit a boltok polcain találni tisztítószerként.

ecet-tisztítószer
Fotó: belchonock / Getty Images Hungary

A hidrogén-peroxid is gyakori alapanyag a vegyszergyártásban, fehérítő, fertőtlenítő szerekben is felhasználják, de a hajfestékekben is megtalálható. A lakás tisztításakor fontos figyelni, hogy ez a szer semmiképp ne keveredjen ecettel, hiszen a kombinációjukból ecetsav képződik, amely nagy koncentrációban káros lehet a bőrre, a szemre, a torokra és a tüdőre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hipóval keverni is nagy felelőtlenség az ecetet, hiszen nem növelik egymás tisztítóértékét, helyette klórgázt hoznak létre, ami égő érzést okoz a szemben, az orrban és a torokban. Ennek ellenére külön-külön hasznosak lehetnek a ház körül, például az ecet a mosógépet is csodálatosan megtisztítja.

Ne keverd a lefolyótisztítókat sem

Nagy dugulás esetén sokan kétségbeesnek, és különböző márkájú és fajtájú lefolyótisztítókat és duguláselhárítókat öntenek a csövekbe a gyorsabb és hatékonyabb eredmény érdekében. Ez nagyon veszélyes lehet, hiszen a különböző termékek más vegyi anyagok felhasználásával készülnek, amik keveredése akár égéses, robbanásos reakciót is okozhat a csövekben. A felszabaduló gázok nemcsak a vízvezetékre, hanem az egészségre is veszélyesek lehetnek, így mindenképp fontos ezek egyidejű használata.

A cikkben a leggyakoribb, veszélyes eseteket vettük példának, azonban fontos tudni, hogy más jellegű tisztítószerek keverése is kerülendő, ajánlott minden esetben elolvasni a termék címkéjén lévő információkat!

Örökre megszabadít a penésztől: 7 hasznos ötlet, amit megéri kipróbálni

Így szabadulhatsz meg véglegesen a penésztől a lakásban.

Örökre megszabadít a penésztől: 7 hasznos ötlet, amit megéri kipróbálni

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük