3 ok, ami az asztmaellenes gyógyszer hatását befolyásolja: a COPD elleni szerekre is igaz
Előfordulhat, hogy rendszeres orvosi kontroll és gyógyszerszedés mellett is fennállnak az asztma vagy a COPD tünetei, ennek okát árulta el az orvos.

tüdő gyógyszer
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindkét betegség esetén inhalációs gyógyszerek segítenek hosszú távon megelőzni a tünetek fellángolását. Az asztma és a COPD kezelésében is fontos a személyre szabott terápia. 

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy milyen okai lehetnek, ha valaki rendszeresen részt vesz orvosi kontrollvizsgálaton, a gyógyszereket előírás szerint szedi, de a tünetek mégis jelentkeznek.

Nincs jól beállítva a kezelése

A gyógyszerek összeállításánál figyelembe kell venni az egyéni jellemzőket, például életkort, egyéb betegségeket, tüneteket és az aktuális légzésfunkciós vizsgálat eredményét.

GettyImages-1304657487

Előfordulhat, hogy olyan változások történnek az utolsó orvosi konzultációhoz képest, amik felerősíthetik a tüneteket. Ezek lehetnek egy légúti fertőzés, fokozott stressz, vagy ha valaki életmódot vált, sportolni kezd. Ilyenkor szükség lehet a korábbi dózist módosítani, ezért, ha fokozódó tüneteid vannak, az orvos tudta nélkül ne változtass a gyógyszereken, a rohamoldó gyakoribb használata nem jó megoldás, konzultálj a kezelőorvossal!

Ezért fontos az otthoni mérés

Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy a jelenlegi járványhelyzetben fokozott jelentősége van az otthoni légzésfunkciós készülékek használatának is. Ha a beteg nem tud vagy nem szeretne személyes vizsgálaton részt venni a rendelőben, akkor a rendszerességgel otthon mért légzésfunkciós értékeket el tudja küldeni a kezelőorvosnak, aki az adatok és a beteggel történő szóbeli konzultációt követően a távolból is tudja módosítani a gyógyszerek beállítását.

Az inhalációs szteroidok szerepe a kezelésben

- Az orvosa inhalációs szteroidokat - önmagukban vagy hosszú hatású hörgőtágító szerekkel kombinálva - írt elő az asztma és bizonyos esetekben a COPD kezelésére. A belélegzett szteroidok a hörgőkben zajló krónikus gyulladás kezelésére szolgálnak. Asztma esetén alap fenntartó gyógyszerünk, COPD-nél csak bizonyos formákban és súlyosságban indokolt kiegészítő kezelésként az alkalmazása - mondja dr. Potecz Györgyi.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Több oka is van annak, hogy nem szájon át szedett szteroiddal kezelik a betegeket. A belélegzés során a szteroid pontosan ott hat, ahol kell, a légutakban. Így helyileg magas gyógyszerkoncentrációt lehet elérni mikrogrammnyi mennyiség használatával, káros szisztémás mellékhatás nélkül. Az inhalációs szteroidok megfelelő módon történő alkalmazása bizonyítottan csökkenti a tünetek gyakoriságát, javítja a betegek életminőségét, és kevesebb kórházi felvételt eredményez.

Gyakorlás kell az eszközök használatához

- Ha a gyógyszerelés jól beállított, az orvosával is lezajlott a konzultáció, de az állapot ennek ellenére sem kielégítő, annak oka lehet az inhalációs eszköz helytelen használata is. A megfelelő módon történő alkalmazás nagyon fontos az optimális hatás eléréséhez, ellenkező esetben nem jut elegendő hatóanyag a megfelelő helyre. A készülékek használatát fontos a rendelőben begyakorolni és a kontrollvizsgálat alkalmával is ellenőrizni - hangsúlyozza dr. Potecz Györgyi.

Mire kell feltétlenül figyelni, ha otthon gyógyul a Covid-beteg?

A fizikai tünetek, a karantén és a stressz, az aggodalom komoly megpróbáltatások elé állíthatják mind a gyógyulót, mind a vele egy háztartásban élőket, akik az ápolásban részt vállalnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük