Mire kell feltétlenül figyelni, ha otthon gyógyul a Covid-beteg? Az sem mindegy, milyen pózban fekszik

A Covid-beteg otthoni gyógyulása során számos apróságra figyelni kell.

láz betegség covid
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Covid-19 betegség az esetek többségében enyhe lefolyású, így nem indokol kórházi ellátást, de a gyógyulás hetekig eltarthat. A fizikai tünetek, a karantén és a stressz, az aggodalom komoly megpróbáltatások elé állíthatják mind a gyógyulót, mind a vele egy háztartásban élőket, akik az ápolásban részt vállalnak.

A család egyrészt aggódik, hogy a megbetegedett mihamarabb, szövődményektől mentesen felgyógyuljon, vagy időben felismerje, mikor van esetleg kórházi kezelésre szüksége. Mindemellett természetes, hogy az ápolók nem szeretnének megfertőződni, és a beteg sem szeretné továbbfertőzni az esetleg ugyancsak veszélyeztetett szeretteit. A lábadozási időszakban néhány teendővel fontos tisztában lenni.

Ezt teheted a Covid-beteg gyógyulása érdekében

Egyetlen igazolt fertőzött családtag esetében a háztartás minden tagját potenciálisan fertőzöttnek kell tekinteni, ezért a karanténkötelezettség hatálya rájuk is kiterjed. A többiek biztonsága érdekében a megbetegedettet javasolt a lehetőségek szerint elkülöníteni, különösen a veszélyeztetettebb, akár krónikus betegséggel élő tagoktól. 

A Semmelweis Egyetem útmutatója szerint a legjobb, ha a fertőzött saját, jól szellőztethető szobát kap, ahol étkezhet is, illetve előnyös, ha külön mosdó is rendelkezésre áll, ennek hiányában gyakori fertőtlenítés javasolt. Biztonságos, ha a közös helyiségben ő, illetve a család többi tagja is maszkot visel.

Súlyosabb tünetek fennállása esetén azonban a felügyeletnek ezzel együtt is folyamatosnak kell lennie. Az egyik legfontosabb teendő mindenképpen a háziorvossal való telefonos kapcsolattartás, a beteg állapotának folyamatos követése mellett.

A hason fekvés tehermentesíti a tüdőt

A fertőzött pihenjen sokat, aludjon annyit, amennyi jólesik, maradjon az ágyban. Dr. Jáksó Krisztián, a pécsi Koronavírus Ellátó Központ Intenzív Osztályának klinikai főorvosa videós interjújában többek közt arra is felhívta a figyelmet, hogy a póz sem mindegy, minél több hason fekvés javasolt, ez a testhelyzet tehermentesíti leginkább a tüdőnek azon részeit, amelyek a hanyatt fekvés során terheltek. A kórházi intenzív terápiák során ennek hatásossága bebizonyosodott. Ha ez nem megy, legalább egyik, majd másik oldalra érdemes fektetni a beteget néhány órára.

A betegnek lázcsillapításra lehet szüksége, ami a szokásos módon történhet: 38 fok fölé emelkedő testhőmérséklet esetén paracetamol- vagy metamizoltartalmú gyógyszer is adható. Naponta többszöri lázmérés szükséges. Ha a száraz köhögés túl erőssé válik, köhögéscsillapító gyógyszer adható, de köptető hivatalosan nem javasolt a betegségnél.

A beteg igyon sok folyadékot, főleg vizet, gyümölcsleveket és teát. Könnyű étkezés szükséges, kiegészítésként immunerősítő készítmények szedhetők, a C- és D-vitaminról kiderült a hatásossága, előbbiből 3-szor 1000 milligramm, utóbbiból 2000 nemzetközi egység ajánlott fertőzés esetén.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mikor kell mentőt hívni?

Az életkortól és a kísérő betegségtől függetlenül gyakorlatilag bárki kerülhet olyan helyzetbe, amikor a kórházban, esetleg intenzív osztályon tudják biztonságosan fenntartani az állapotát, vagy gépi lélegeztetés szükséges számára. Fontos felismerni, mi az a pont, amikor mentőt kell hívni a beteghez. 

Az egyik figyelmeztető jelzés az erős légszomj nyugalmi helyzetben is, a kapkodó légzés. Egy perc alatt 20 fölötti levegővétel már gyanakvásra ad okot. A pulzusmérés ugyancsak megmutatja a problémát: a normális szívverés percenként 60-tól 90-ig terjedhet, a 90-es pulzusszám vagy az afölötti érték tartóssá válva súlyos állapotról árulkodik. Ez a szám felnőttekre vonatkozik, gyermekek esetében eltérő, magasabb a normálérték is.

Az állandóan alacsony vérnyomás, a zavartság, a felülési nehézség, a véres köpet, a nyomásra sem elhalványuló bőrpír, a gyógyszerekkel sem csillapítható, extrém magas láz is indokolttá teheti a kórházi kezelést. A Centers for Disease Control and Prevention meghatározása szerint mindezek mellett súlyos tünetnek minősül a tartós nyomás, fájdalom a mellkasban, az ébren maradásra való képtelenség, az elkékült száj vagy arc.

Érdemes rendszeresen feljegyezni a következőket: testhőmérséklet, légzésszám, pulzus, a napi vizelet mennyisége - mely a veseelégtelenséget is előre jelezheti -, bevett gyógyszerek, melybe a vény nélküli készítmények is beletartoznak.

Ugyancsak segítséget jelenthet a döntésben, ha valakinek van otthon pulzoximétere, mely a vér oxigéntelítettségét méri - néhány ezer forintért beszerezhető a patikából is -, a tüdő és a szív állapotától függően 90-96% feletti érték a normális, de 90% alatt már oxigénellátottsági zavar állhat fenn.

Nem szabad az orvos tudta nélkül véralvadásgátlót szedni

Tény, hogy a Covid-19 súlyos szövődményei közé tartozik a trombózis és a tüdőembólia. Bár hallani olyan esetekről, amikor az intenzív osztályon a terápia során véralvadásgátlóval kezelik a betegséget, és előzik meg a szövődményeket, otthoni kezelésnél, orvos tudta nélkül rendkívül veszélyes lehet ez: a vérzésveszély miatt kizárólag a háziorvos utasítására használhatók az ilyen jellegű készítmények.

Az otthoni párásítás nem javasolt, mivel az a cseppfertőzéssel terjedő vírus szóródásához és életben maradásához is jelentősen hozzájárul. A Koronavírus Kisokos tanácsai szerint a beteg elkülönítése, saját étkezési eszközök, poharak, törülköző biztosítása számára, valamint a szellőztetés, a folyamatos és mindenre - kilincsekre, nyomógombokra, telefonokra, távirányítóra - kiterjedő fertőtlenítés, a magas hőfokon történő mosás, a vasalás, a maszkviselés megóvhatja a háztartásban élő többi családtagot.

Talán mondani sem kell, de látogatókat nem fogadhat a beteg és a család többi tagja sem, illetve nem hagyhatják el a karantént sem - a kutyasétáltatásban hasznos segítséget nyújtanak a Facebook-közösségek, de a bevásárlás is megtörténhet házhozszállítással vagy a szomszédok, barátok, külön élő családtagok közbenjárásával.

Az oltást megkapók gyakorlati tapasztalatai

Azok mesélték el az oltás utáni érzéseiket, akik már mindkét vakcinájukat megkapták.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük