Lehet allergiagyógyszer szedése esetén alkoholt fogyasztani? Szakorvos figyelmeztet a veszélyekre

Sok ember enyhíti antihisztaminokkal az allergiát, de mégis csak kevesen tudják, szabad-e mellette alkoholt fogyasztani, vagy sem.

alkohol-allergia1
beauty and style
Top olvasott cikkek

A még mindig tartó melegben sokaknak jólesne az ebédhez egy hideg sör, vagy este a naplementét egy koktél vagy pohár bor társaságában is nagyon kellemes nézni.

Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont főorvosa arról tájékoztat, lehet-e alkoholt inni gond nélkül antihisztamin szedése esetén.

Két okból is problémás lehet az alkoholfogyasztás

- Az alkohol fogyasztása felerősítheti és csökkentheti is az antihisztaminok hatását. Előbbi főként az első generációs készítmények esetében igaz, hiszen ezek az antihisztaminok önmagukban is gyakran okoznak mellékhatásként fáradtságot, álmosságérzést. Ezért is javasolt inkább este bevenni a betegnek, ha például viszketéssel járó bőrtünetei is vannak az allergia miatt, ami jelentősen megnehezítené az éjszakai nyugodt alvást - magyarázza dr. Moric Krisztina.

alkohol-allergia3
Fotó: Jevtic / Getty Images Hungary

De az antihisztaminok szedése nemcsak fokozhatja a készítmények hatását, hanem ronthatja is a hatóanyagok felszívódását. Ilyen esetben hiába kerül a hatóanyag a szervezetbe, ha mellette alkohol is elfogyasztásra kerül, hiszen akkor nem tudja majd kifejteni a hatását, vagyis az allergiás tünetek nem fognak csökkenni.

Milyen tüneteket okozhat az alkohol és az antihisztamin együtt?

Az első generációs antihisztaminok esetében a legerősebb tünet a fokozódó álmosság, fáradtságérzet és a koncentráció csökkenése. A második generációs készítmények esetében ennyire erős hatással nem kell számolni, és a tünetek rendszerint csak az előírtnál több antihisztamin bevétele és nagyobb mennyiségben fogyasztott alkohol együttes fogyasztása esetén jelentkeznek: zavartság, szédülés és koncentrációs problémák fordulhatnak elő.

alkohol-allergia2
Fotó: Yelizaveta Tomashevska / Getty Images Hungary

Az, hogy kinél milyen tüneteket okoz az alkoholfogyasztás antihisztamin szedése közben, egyéni tolerancia kérdése is. Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a hatás nagymértékben függ attól is, hogy milyen hatóanyag található az antihisztamin-készítményben.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A betegtájékoztatóban rendszerint találunk a mellékhatások mellett az alkohol fogyasztásra vonatkozó információt. Ha bizonytalanok vagyunk, inkább kérdezzük meg kezelőorvosunkat. Különösen javasolt ez, ha az allergia mellett egyéb krónikus betegségünk is van: például epilepszia, pajzsmirigy- vagy szívbetegség, diabétesz, májprobléma esetén.

Orrfolyást, tüsszögést okoz ez a 8 szobanövény: sokan nem tudják, hogy allergizálnak

Szépek, de sok kellemetlenséget is okozhatnak allergia esetén.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük