Az antihisztamin-túladagolás tüneteit alig lehet észrevenni, pedig az idegrendszert is befolyásolja

Egyáltalán nem mindegy, hogyan szedi az ember az antihisztamint.

antihisztamin nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Előfordulhat, hogy az ember nem egész biztos abban, vajon bevette-e már korábban a napi antihisztamin-tablettát, vagy annyira erősek az allergiás tünetek, hogy legszívesebben egy helyett inkább kettőt szedne be.

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa arról beszélt, vajon lehet-e baj abból, ha az előírtnál több antihisztamint szedünk?

Röviden: igen, és nem veszélytelen

Általános szabály, hogy a gyógyszereket a betegtájékoztatóban olvasható leírás alapján vagy a kezelőorvos utasítása szerint szabad szedni. Figyelni kell arra is, hogy a készítményeket olyan helyen tároljuk, ahol gyerekek nem érhetik el. Az antihisztamin, mint bármilyen más gyógyszer, túladagolható, és ilyen esetben mellékhatások jelentkeznek.

antihisztamin 2
Fotó: SDI Productions / Getty Images Hungary

A túladagolás tünetei eltérő súlyosságúak lehetnek, attól függően, hogy milyen mennyiséget vettünk be a gyógyszerből. Az előírt mennyiséget az életkortól, a testsúlytól, az antihisztamin típusától, a beteg egyéb betegségeitől és a rendszeresen szedett gyógyszerektől függően állítjuk be - magyarázza dr. Moric Krisztina. 

- Ha egy egészséges felnőtt elfelejtkezik róla, hogy korábban már beszedte a gyógyszert, és ismét beveszi, vagyis egy helyett két tablettát szed, az is lehet, hogy észre sem veszi, vagy egészen enyhe panaszai jelentkeznek. Idősebb betegek vagy gyermekek esetében a tünetek már ekkor is súlyosabbak lehetnek, az pedig már különösen veszélyes, ha 3-5-szörös a túladagolás.

Milyen tünetek jelentkeznek túladagolás esetén?

A Poisoning & Drug Overdose közlése szerint az első generációs antihisztaminok túladagolása a központi idegrendszerre is hatással lehet, nyugtalanságot és álmosságot egyaránt okozhatnak. A második generációs készítmények felnőtteknél a következő tüneteket okozhatják: láz, pupillatágulat, pulzusemelkedés, alacsony vérnyomás jelentkezhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gyerekekre a legveszélyesebb a túladagolás. A kisebbek cukorkának nézhetik, ha a táskánkban vagy egy számukra is elérhető fiókban, polcon hagyjuk a gyógyszert. A bőrtünetek mellett izgatottság, nyugtalanság, gyors pulzus, zavartság, fejfájás, majd hirtelen váltásként álmosság és lelassult légzés is jelentkezhet. A második generációs készítmények esetében a tünetek enyhébbek lehetnek, mint az első generációs készítményeknél, de a túladagolás tüneteit mindig komolyan kell venni, mert akár végzetes kimenetelű is lehet.

Ha túladagolásra utaló tüneteid jelentkeznek, és arra gyanakszol, hogy az előírt mennyiségnél több antihisztamint vettél be, vagy a környezetedben észleled valakin a túladagolás tüneteit, hívj orvosi segítséget.

Ne szedj többet, ha erősödnek a tünetek!

Ha az allergológus által beállított napi antihisztamin-dózis mellett is zavaróak az allergiás tünetek, akkor sem szabad a szakember megkérdezése nélkül emelni az adagot - hangsúlyozza dr. Moric Krisztina.

antihisztamin 1
Fotó: andrei_r / Getty Images Hungary

Ilyenkor szóba jöhet a gyógyszer cseréje - más hatóanyagra lehet szükség - vagy egyéb kiegészítő, például orrspray használata. Az is lehet, hogy más okok játszanak szerepet ebben: a stressz, a magasabb pollenkoncentráció vagy néhány ajánlott életviteli változtatás hiánya okozza a fokozódó allergiás panaszokat. Ilyenkor is érdemes a szakemberrel konzultálni, aki személyre szabott, hosszú távon is biztonságos terápiát tud összeállítani.

Allergén szobanövények

Az allergiában szenvedők számára nem ajánlott a hálószobába rakni őket, inkább a lakás azon pontjait kell előnyben részesíteni, ahol kevesebb időt tölt az ember, vagy könnyebben átszellőztethetők. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük