Nem csak a magas pollenkoncentráció okozhat nehézlégzést nyáron: 6 fontos dolog, amire figyelnie kell asztmásoknak
Nyáron több tényező miatt is fokozottan oda kell figyelniük magukra azoknak, akik asztmában szenvednek.

GettyImages-1146290027
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Asztma esetén fulladást, nehézlégzést, asztmás rohamot is kiválthat, ha az allergiát okozó növény virágpora magas koncentrációban van jelen a levegőben. A pollenjelentés mellett azonban a légszennyezettségi adatokat is érdemes átböngészni, mielőtt valaki szabadtéri programot szervez.

A nyári hőségben a talajközeli ózon koncentrációja emelkedhet magasba, ilyenkor erre is érdemes figyelni, különösen a délutáni és kora esti órákban - dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa figyelmezteti az érintetteket.

Milyen légszennyezettségi értékeket figyeljen?

A levegőben található apró, szabad szemmel nem látható részecskék közt pollenek, égéstermékek, por is megtalálható, ezek belélegezve az asztmásoknál jellemző gyulladt légutakat irritálják, felerősítik a tüneteiket.

GettyImages-1171546762

Asztmások esetében különösen a talajközeli ózon és a kisméretűrészecske-szennyezés értékének emelkedése okoz panaszokat, ilyenkor sok betegnél lépnek fel köhögési rohamok, jelentkezik nehézlégzés, mellkasi diszkomfort, bizonytalan, égő érzés a tüdő területén.  

Közvetve is rontja az asztmás tüneteket

A légszennyezettség nem csak önmagában jelent problémát. A légutakat irritáló szennyeződések belélegzése miatt az asztmás beteg érzékenyebb lehet más triggerekre is. Így például a magas légszennyezettség idejére szervezett szabadtéri program után az otthonában található, egyébként panaszt nem okozó allergének, mint például a penész és a poratka is irritálhatja, fokozhatja a tüneteit.

Az ózon inkább nyáron, a részecskeszennyeződések inkább télen okoznak gondot

A légszennyezettség bármelyik évszakban lehet magas. Télen a köd, pára és gyenge légmozgás miatt különösen a nagyvárosokban, forgalmas utak mellett, vegyes tüzelésű fűtés miatt, elsősorban a felhalmozódó kisméretűrészecske-szennyezés jelent gondot. A nyári hőségben a talajközeli ózon koncentrációja emelkedhet magasba, ilyenkor erre is érdemes figyelni, különösen a délutáni és kora esti órákban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ezekre figyelj nyáron a szabadban!

  • A nyári időszakban inkább a kora reggeli órákra időzíts, ha például a szabadban szeretnél futni, kerékpározni!
  • Tervezd meg úgy az útvonalat, hogy a forgalmas közlekedési útvonalakat elkerüld!
  • Indulás előtt nézd át az aktuális légszennyezettség-jelentést, és csak akkor indulj útnak, ha az adott napra vonatkozó értékek a normál szint alattiak!
  • Aki allergiás asztmában szenved, a pollenjelentést se felejtse el! Magas pollenkoncentráció vagy nagy hőség esetén inkább fontold meg, hogy zárt térben edzel, ilyenkor élvezd inkább a légkondicionálóval felszerelt edzőtermek kényelmét!
  • Ha nem szeretnél lemondani a szabadban végzett mozgásról, akkor csökkentsd a fizikai aktivitás mértékét vagy az idejét! 30 perc helyett tervezd 20 percesre az edzést, megerőltető futás helyett végezz inkább laza kocogást!
  • Ne felejts el a kezelőorvossal egyeztetni a szabadban végzett sportolásról! A szakember tanácsokat adhat a sport mellett szükséges gyógyszerekkel kapcsolatban is, amik hozzájárulnak, hogy a tünetek rosszabbodását elkerüld.

8 egészséges és gyulladáscsökkentő táplálék

Egészséges finomságok, amik segítenek a szervezetben zajló gyulladás leküzdésében.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük