Felnőttkorban is kialakulhat asztma: ilyen tünetekkel jelentkezik
Asztma bármilyen életkorban kialakulhat, így akár felnőtteknél is jelentkezhetnek a tünetek.

asztma tünet
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az asztma nem gyógyítható, de jól kezelhető krónikus légúti betegség, és bármilyen életkorban kialakulhat, akár felnőttkorban is jelentkezhet.

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy milyen tünetekre érdemes odafigyelni.

Milyen tüneteket okoz az asztma?

  • Köhögés, általában rohamokban,
  • kilégzési sípolás,
  • nehézlégzés,
  • szorító érzés a mellkasban.
GettyImages-151042498

Kinél magasabb az asztma kockázata?

Habár kisgyermekkorban főként fiúk körében gyakori az asztma, a serdülőkor környékére már azonos a kockázat, a lányok körében is hasonlóan gyakori az asztma előfordulása.

Családi halmozódás esetén gyakoribb az asztma megjelenése, a hajlam tehát öröklődik. Azonban lehet valaki elsőként is asztmás a családban éppúgy, ahogy az elvileg magas kockázatú - több asztmás családtaggal is rendelkező - személyt is elkerülheti a betegség. Ebben fontos szerepet játszanak a környezeti és egyéb tényezők is.

A környezeti tényezők képesek akár azt is befolyásolni, hogy az öröklött hajlamból kialakul-e a betegség, vagy sem. A kutatások szerint ebben szerepet játszik például az anya várandósság és szoptatás alatti dohányzása, de a gyermekkori túlsúly és a túlzott tisztaság csecsemő- és kisgyermekkorban is növeli az asztma kialakulásának kockázatát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A felnőttkori asztma megjelenésénél felértékelődik a környezeti tényezők szerepe. A betegség kialakulását jelentős mértékben befolyásolja az egyén életmódja és körülményei. Kiváltó tényező lehet például az aktív és passzív dohányzás és a túlsúly is. Ha valaki allergiás, 30% az esélye, hogy a szénanáthás tünetek mellett asztmája is kialakul. A foglalkozás szerepe is meghatározó: a szennyezett, füstös, poros levegő belélegzése növeli az asztma kockázatát.

Ezért fontos már enyhe tünetekkel is orvoshoz fordulni

Az asztma egyénenként eltérő súlyosságú lehet. A betegségnek öt stádiumát különböztetjük meg, a tünetek erőssége az időszakostól a súlyos, tartós asztmáig terjedhet. A panaszok súlyosbodása megfelelő kezeléssel kontrollálható, ezért fontos már az első tünetek észlelésekor orvoshoz fordulni. Az asztma nem gyógyítható, de jól kezelhető, személyre szabott kezeléssel a betegeknél tünetmentességet lehet elérni.

A 8 legjobb szobanövény, ami javítja a levegő minőségét

Az idősek, a gyermekek, a krónikus betegségektől szenvedők és a légzőszervi panaszokkal, például asztmával vagy allergiával élők számára különösen fontos, hogy a levegőminőség a lehető legjobb legyen. A dekoratív szobanövények ebben is segíthetnek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük