A stressz is okozhat asztmás tüneteket: 5 árulkodó jel, hogy ideje lazítani

Az asztmás betegek tünetei akkor is fellángolhatnak, hogyha a gyógyszerek jól be vannak állítva.

GettyImages-1346569124
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha valaki nemrég járt orvosnál, légzésfunkció rendben, az asztmagyógyszerek jól beállítva, de az utóbbi időben mégis egyre többször fullad, köhög, úgy érezheti, mintha visszatértek volna az asztmás tünetek.

Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa egy lehetséges kiváltó okra hívja fel a figyelmet.

Stressz és asztma

Munkahelyi, családi vagy iskolai feszültségek, problémák? Amikor valaki stresszhelyzetbe kerül, tapasztalhatja, hogy az asztmás tünetei fellángolnak. A stressz ugyanis fokozza az asztmás tünetek súlyosságát, gyakoriságát és időtartamát. 

GettyImages-521981947 (1)

- Az erős érzelmek légszomjat, légzési nehézséget okozhatnak, emiatt kiválthatják az asztma tüneteit, de rontják a betegek állapotát azáltal is, hogy fokozzák az érzékenységet az asztmát kiváltó egyéb tényezőkkel, például allergénekkel, füsttel, magas páratartalommal, hideggel szemben. Aki a tartós stresszt egészségtelen szokásokkal próbálja oldani, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás, szintén megnöveli az asztma súlyosbodásának kockázatát.

Ilyen tüneteket okozhat a stressz asztmásoknál

Például egy vizsga előtt is előfordulhat, hogy az asztma átmeneti romlása tapasztalható, ám ezek a panaszok rendszerint a stresszhelyzet megszűnésével el is múlnak. A tartós stressz vagy szorongás hatása azonban már hosszabb távon jelentkezik, az érintettek az alábbi tünetekről számolnak be:

  • szorítás a mellkasban,
  • zihálás, légzési nehézség, légszomj,
  • sípoló légzés,
  • fáradékonyság, csökkent fizikai terhelhetőség,
  • köhögés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezért fontos az orvossal konzultálni

A legjobb megoldást természetesen a stressz kerülése jelentené, ám ez a való életben aligha kivitelezhető. Ha elkerülni nem is tudjuk, de kezelni meg lehet tanulni. Ebben például légzőgyakorlatok, meditáció és a jóga is segíthet, de érdemes több módszert kipróbálni, a lényeg, hogy találjunk módot a kikapcsolódásra, relaxációra.

Nagyon lényeges az asztmaakcióterv betartása. Ha a tüneteink erősödnek, kövessük az ott leírtakat, hogy az asztmás rohamot megelőzzük. Figyeljük magunkat, vezessünk tüneti naplót! Ha azt tapasztaljuk, hogy vizsgaidőszakban mindig nehezebb a légzésünk, egyeztessünk kezelőorvosunkkal, hogy a következő alkalommal már tudjuk, hogyan kell a gyógyszeres kezelést módosítani, hogy a tüneteket megelőzzük. Tartós stresszhelyzetben is konzultáljunk soron kívül, hiszen többnyire ilyenkor is szükség van a gyógyszeradagok módosítására.

A 8 legjobb szobanövény, ami javítja a levegő minőségét

A szobanövények nem csak dekoratívak, a levegő minőségének javításában is segíthetnek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük