A magas pára is okozhat köhögési rohamokat: így lehet visszanyerni a tünetmentességet asztmánál

Ősszel a levegő páratartalma sokkal nedvesebb, mint a nyári hónapokban, így megnő a kockázata az asztmatikus rohamoknak.

asztma
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az őszi, gyakran esős, párás időjárás mellett a közelgő fűtési szezonban a lakásokban is megemelkedhet a páratartalom. A túl magas páratartalom nem kedvez az asztmás betegeknek.

Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát arról kérdeztük, hogy mire érdemes figyelni, hogyan őrizhetjük meg asztmásként a hűvösebb hónapokban is a jó közérzetünket.

Fokozódó tünetek

A páratartalom azt jelzi, hogy mennyi nedvesség van a levegőben. Ha magas a páratartalom, az közvetlenül is ingerelheti a légutakat, de emellett megnövekedhet a levegőben egyéb irritáló anyagok, mint például pollenek és légszennyeződés szintje is. A párás levegő belélegzése ezért egyértelműen nem ideális az asztmás betegek részére.

asztma 3

Erre az összefüggésre világított rá az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine folyóiratban közölt korábbi kutatás is. Az asztmások körében 112%-kal növekedett a légúti ellenállás, miután 4 percig lélegeztek be nagyon meleg, párás levegőn. Azonos környezetben egészséges embereknél ezzel szemben mindössze 22%-os emelkedés volt kimutatható.

Dr. Hidvégi Edit elmondta, a légúti ellenállás emelkedésének oka, hogy a légutak simaizomzata összehúzódik, a nyálkahártya megduzzad, a légutak beszűkülnek, ez az asztmára jellemző tünet, melynek következtében a légcsere sebessége lecsökken. Ezt az asztmás beteg fokozódó tünetei jelzik: zihálás, nehézlégzés, szorító érzés a mellkasban és köhögés jelentkezhet. 

A beltéri levegő páratartalma

A magas páratartalom nem csak a szabadban teszi nehezebbé a betegek életét. Az őszi és téli hónapokban több időt töltünk zárt térben, a lakásban, ritkábban szellőztetünk, emiatt a beltéri levegő páratartalma jelentősen megemelkedhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ez sok új építésű, jól szigetelt lakásban is problémát okoz. A magas páratartalom hosszabb távon kedvez a lakáson belüli allergének - penészgomba és poratka - megjelenésének, melyek további kockázatot jelentenek, az allergének jelenléte és belélegzése is fokozhatja az asztmás tüneteket. 

Így őrizhetjük meg a jó közérzetünket

A növekvő páratartalom még a jól beállított, korábban panaszmentes asztmások esetében is erősödő tüneteket okozhat. Ha azt vesszük észre, hogy a tünetek rosszabbodnak, konzultáljunk tüdőgyógyásszal, ne várjuk meg, míg egyre többször kell a rohamoldót használni, és nem érdemes kockáztatni az asztmás roham kialakulását sem. A gyógykezelés módosításával a tünetmentesség visszanyerhető, azonban a tartós jóllét érdekében nem árt néhány tanácsot is megfogadni, és a mindennapokban alkalmazni.

Érdemes a napi időjárás-jelentésben követni a páratartalomra vonatkozó adatokat. Magas értékek esetén próbáljuk minimalizálni a szabadban töltött időt. A belső levegő páratartalmát mérjük erre alkalmas eszközzel. Amennyiben tartósan 40-50% feletti értéket mutat, törekedjünk a páratartalom csökkentésére. Néhány perces intenzív szellőztetéssel vagy korszerű, nyílászáróba épített szellőztetővel, esetleg páramantesítő készülék használatával meg tudjuk előzni a magas páratartalommal járó következményeket.

8 egészséges és gyulladáscsökkentő táplálék

Egészséges finomságok, amik segítenek a szervezetben zajló gyulladás leküzdésében.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük