Védi a sejteket, csökkenti a gyulladást és a csontritkulás kockázatát: az aszalt szilva csodákra képes
Akár napi hat aszalt szilva is csökkenthet egészségügyi kockázatokat.
Egy új kutatás kimutatta, hogy az aszalt szilva fogyasztása csökkenti a csontritkulás kialakulásának veszélyét a menopauza után.
A táplálkozás mellett a súlyzós gyakorlatok és a séta is sokat tehetnek a megelőzés érdekében. Az aszalt szilva gyulladáscsökkentő, sejtvédő hatású finomság, amelyet érdemes lehet beépíteni az étrendbe.
Csökkenti a gyulladásokat és a csontritkulás kockázatát
Az American Physiological Society (Amerikai Fiziológiai Társaság, APS) éves találkozóján, a 2022-es Experimental Biology nevű rendezvényen olyan kutatásokat prezentáltak, amelyek kimutatták, hogy az aszalt szilva fogyasztása segíthet a posztmenopauzában lévőknek kivédeni bizonyos, a csontritkulás kialakulásához köthető gyulladásos tényezőket.
A csontritkulás egy olyan betegség, amely legyengíti a csontokat, ezért azok hajlamosabbak lehetnek a törésre. Bárkinél kialakulhat csontritkulás; az idősebb nők azonban fokozottan ki vannak téve ennek a kockázatnak a menopauza alatti ösztrogénvesztés miatt.
A tanulmány vezető szerzője, Janhavi Damani szerint, aki a Pennsylvaniai Állami Egyetem PhD-jelöltje, az ösztrogénszint a gyulladás fokozódását válthatja ki, ami hozzájárul a menopauza utáni csontritkuláshoz.
Kutatásai azt mutatják, hogy az aszalt szilvában lévő bizonyos vegyületek megakadályozhatják ezt a gyulladásos választ.
Az aszalt szilva segít leküzdeni a gyulladást
Az aszalt szilvában található antioxidánsok csökkentik a gyulladást a csontsejtek egy típusában, amik létfontosságú szerepet töltenek be a csontok karbantartásában, helyreállításában és újjáépítésében.
Damani kísérletének résztvevői posztmenopauzás nők voltak, akiknek alacsony csontsűrűségi pontszámuk volt, ami a csontritkulást jelezheti előre.
Három csoportra osztották a kísérlet résztvevőit. Úgy osztották fel őket, hogy az egyik csoport 12 hónapon keresztül 50 gramm aszalt szilvát egyen naponta (körülbelül hat darab aszalt szilvát), a másik 100 gramm aszalt szilvát (körülbelül 12 aszalt szilvát), a harmadik egyáltalán ne egyen aszalt szilvát.
A vizsgálat elején és végén a kutatók elemezték a nők vérmintáját. Az adatok vizsgálata után a szerzők megállapították, hogy az aszalt szilva fogyasztása valóban segít a gyulladás csökkentésében.
- Eredményeink arra utalnak, hogy napi hat-tizenkét aszalt szilva elfogyasztása potenciálisan csökkentheti a gyulladást elősegítő citokinek mennyiségét, amelyek hozzájárulhatnak a csontritkuláshoz a posztmenopauzás nőknél - mondta Damani.
Így iktasd be az étrendbe!
Shereen Jegtvig , a connecticuti Bridgeport Egyetem táplálkozási szakértője elmondta, hogy e tanulmány eredményeit már most hasznosíthatják a jövőbeni csontritkulás megelőzése érdekében.
- Az aszalt szilvában magas a K-vitamin és az olyan ásványi anyagok, mint a réz és a magnézium, amelyek fontosak az erős csontokhoz - magyarázta. - Gazdagok polifenolokban és proantocianidinekben is, amelyek antioxidánsként működhetnek a szervezetben, és csökkenthetik a gyulladást.
Azt javasolja, hogy az idősebb korosztály bátran iktassa be étrendjébe az aszalt szilvát, akár nassolnivalóként, akár fogások összetevőjeként.
Arra azonban figyelmeztet, hogy az, aki nem szokott aszalt szilvát enni, óvatosan kezdje el. Az egyszerre túl sok aszalt szilva felboríthatja az emésztőrendszert magas rost- és szorbittartalma miatt.
Ha valaki nem szereti
- A füge is nagy mennyiségű magnéziumot és kalciumot tartalmaz - mondta Jegtvig. - Az édesburgonyának szintén magas magnézium- és káliumtartalma van, és tele van antioxidánsokkal.
Jegtvig felhívja a figyelmet arra, hogy a kalcium és a D-vitamin szintén segíthet megelőzni a csontritkulást.
Javasolja a tejtermékeket, a dióféléket és a halkonzerveket kalciumforrásként. Hozzátette, hogy a kelkáposzta, a brokkoli, a kelbimbó, a szójabab és más babfélék szintén magas kalciumtartalommal rendelkeznek.
- A D-vitamint kicsit bonyolultabb bevinni az étrendbe - mondta Jegtvig. - Ez olyan anyag, amit a test akkor állít elő, amikor a bőr UV-sugárzásnak van kitéve. De a zsíros halakban, például a lazacban és a tonhalban magas a D-vitamin, és bizonyos ételeket D-vitaminnal dúsítanak.
Ha nem szereti az ember ezeket az ételeket, azt javasolja, hogy télen, amikor kevés a napfény, szedjen D-vitamin-kiegészítőket.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Egyéb lépések a csontritkulás megelőzésére
Dr. Nilanjana Bose, a houstoni Lonestar Rheumatology reumatológusa elmondta, hogy a diéta, a megfelelő D-vitamin-bevitel és a gyulladáscsökkentő ételek, mint például az aszalt szilva fogyasztása mellett nagyon fontos az aktív életvitel, beleértve az erősítő gyakorlatokat.
Az olyan tevékenységek, mint a séta, kocogás vagy teniszezés arra kényszerítik a testet, hogy a gravitáció ellen dolgozzon, és ezáltal a csontok megerősödnek.
Bose továbbá azt javasolja, hogy a csontok egészségét DEXA-vizsgálatokkal kövessék nyomon az emberek. Ezek alacsony szintű röntgensugárzást használnak a csontsűrűség mérésére. Az ismételt vizsgálatokkal nyomon követhető a csontsűrűség időbeli változása.
8 egészséges és gyulladáscsökkentő táplálék
Egészséges finomságok, amik segítenek a szervezetben zajló gyulladás leküzdésében.
8 egészséges és gyulladáscsökkentő táplálék: krónikus gyulladással ajánlott minél többet enni belőlük
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek: Getty Images.)
OLVASD EL EZT IS!
- egészséges étkezés
- rheumatoid arthritis