3 dolog, ami hízáshoz vezet a téli időszakban: a vitaminpótlásra is figyelni kell

Télen bizony többen súlygyarapodást tapasztalhatnak, ez állhat a háttérben.

testsúly
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ünnepek után sokan félve állnak a mérlegre - ha rá mernek állni egyáltalán -, mivel ilyenkor akaratlanul is felcsúszik néhány (átlagosan fél) kiló, amitől aztán csak nehezen lehet megszabadulni. Ez azonban nem írható kizárólag az ünnepi fogások számlájára, a téli hónapokban ugyanis más tényezők is állhatnak a hízás mögött.

Vannak, akik a télen lelassult anyagcserét okolják, de vajon tényleg ez áll a háttérben? A Budai Egészségközpont belgyógyász, kardiológus szakorvosa, dr. Menyhárt Orsolya elmondta a lehetséges indokokat.

Mi is az az anyagcsere?

- Anyagcserének (metabolizmusnak) nevezzük az emberi test azon folyamatait, amelyek a szervezet működéséhez, a tápanyagok hasznosításához és a belső hőmérséklet fenntartásához szükséges energia biztosításához kapcsolódnak. Ilyenek az agy és a különböző belső szervek (például a tüdő, az emésztőrendszer, a máj, a bélrendszer) működésének fenntartásához és az önregenerálódáshoz kötődő folyamatok - mondta dr. Menyhárt Orsolya.

- Az alapanyagcseréhez felhasznált energia mennyiségét nem tudjuk befolyásolni. Gyorsabb az anyagcseréje azoknak, akik fiatalabbak, alacsonyabb a testzsírszázalékuk, vagyis több izomszövet használja az energiát a szervezetükben. A naponta szükséges energia normális testtömegindex mellett 1800-2800 kalória között van, de ez a mennyiség függ az egyén nemétől, korától, élethelyzetétől, egészségi állapotától és kismértékben az életvitelétől. Emellett bizonyos mértékig egyéb körülmények is befolyásolják, például a fényhiány vagy a hőmérséklet. Ez utóbbiak hatása azonban nem olyan mértékű, hogy az esetleges téli hízásért ezt okolhatnánk - fejtette ki a szakember.

Lehet gyorsítani az anyagcserét?

A felhasznált energia mennyiségét leghatásosabban növelni az aktivitás fokozásával, több mozgással lehet. Ez rövidebb és hosszabb távon is hatékony, hiszen a mozgás során a szervezet több energiát használ fel, közben pedig nő az izom tömege, ami a későbbiekben az ennek fenntartásához szükséges energiafelhasználást, az alapanyagcserét is kismértékben növeli. Az anyagcserére jó hatással van a kiegyensúlyozott (sok zöldséget, gabonafélét, zsírszegény húst tartalmazó) étrend, és inkább a többszöri, de kisebb mennyiségű étkezés ajánlott.

Ha ugyanis kimaradnak étkezések, arra a szervezet az anyagcsere lassításával, raktározással reagál. Valamelyest gyorsíthatja az anyagcserét a hűvösebb környezet is, hiszen a felhasznált energia egy része a test megfelelő hőmérsékleten tartására megy el. Az anyagcsere mértékének fokozása elősegíthető télen is, a szabadban, hűvös, tiszta levegőn tett sétákkal, mozgással. Az anyagcsere szabályozásában szerepe van a D-vitaminnak is, így ennek megfelelő beviteléről a fényhiányos téli hónapokban gondoskodni kell.

Miért hízik az ember télen?

A hízás, vagyis a zsír lerakódása, raktározása a szervezetben akkor következik be, ha valaki több kalóriát visz be, mint amennyire a testének szüksége van, illetve ha kevesebb energiát használ fel, mint amennyit a táplálékkal biztosít a szervezetének. Télen mindkét hibát gyakrabban követik el, hiszen a karácsonykor fogyasztott, hagyományosan kalóriadús ételek akár többszörösére növelhetik a napi kalóriabevitelt.

Másfelől a pihenés, a „bekuckózás”, a téli inaktív életmód is hozzásegít a pluszkilókhoz. Az ünnepi időszakban átlagosan fél kiló szalad fel, ami azért különösen veszélyes, mert nem látványos, de maradandó, és az évek múlásával jelentős súlytöbbletté gyarapodhat.

A kalóriában gazdag ételek és a kevesebb mozgás mellett a téli fényhiány is hozzájárulhat a hízáshoz. Egyrészt, mert a napfény hiánya depresszióra, enerváltságra hajlamosít, amit az ember szívesen „kezel” édességekkel, például a szerotonin hormon termelődését némiképp segítő csokoládéval. Másrészt, mert az UV-sugárzás hiánya D-vitamin-hiányhoz is vezethet, ami pedig elengedhetetlen az anyagcseréhez.

A cikk az ajánló után folytatódik

A D-vitamint ezért télen érdemes mesterségesen, vitaminkészítmények formájában is pótolni, de a B6-vitamin, amivel gyakran kombinálják, növelheti az étvágyat. A rosszkedv, enerváltság pedig szabadban is végezhető, frissítő mozgásformákkal is elűzhető a csokoládé helyett. Makacs hízás esetén érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigyfunkciót, mivel alulműködés esetén lassul az anyagcsere.

A pajzsmirigybetegségek jelei

A pajzsmirigy rendellenességei, zavarai világszerte számos embert érintenek. Mivel a szerv a hormontermelésen keresztül az egész szervezetre hatással van, a betegségei rendkívül változatos, az eltérő működés jellegétől függően teljesen különböző formákban nyilvánulhatnak meg.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük