Véget ért a pollenszezon, mégsem lélegezhetnek fel az allergiások: az antihisztamint sem mindenki hagyhatja abba
Egyáltalán nem mindegy, mikor hagyják abba az érintettek az antihisztamin szedését.

GettyImages-813187296
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lassan végéhez közeledik az idei pollenszezon, az időjárás függvényében október közepe környékén már jelentősen csökken, vagy megszűnik a leggyakoribb allergén növény, a parlagfű virágzása is.

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy mi a teendő ebben az időszakban, elhagyhatjuk-e lassan az antihisztamin szedését.

A napi pollenjelentést kell figyelni

- A pollennaptárt az elmúlt években sajnos rendre felülírja az aktuális időjárás. Emiatt egyes növények pollenszórása hamarabb is kezdődhet, és tovább is tarthat, ha sokáig enyhe marad az idő. Ez azért lényeges, mert az allergiás tünetek egészen addig jelentkezni fognak, amíg az allergén pollenek jelen vannak a levegőben - magyarázza dr. Moric Krisztina.

GettyImages-1316418498

- A tünetek erőssége egyéni érzékenység kérdése, valakinél már az alacsonyabb pollenkoncentráció is előhozza az allergiás panaszokat. A gyógyszert ezért mindaddig tanácsos szedni, amíg a napi pollenjelentésben azt látjuk, hogy emelkedett az allergén növény melletti érték.

Így hagyjuk el a gyógyszereket

Az allergiások általában több készítményt is használnak a tüneteik enyhítésére. Ezeket fokozatosan ajánlott elhagyni, csökkentve az alkalmazásuk rendszerességét, nem pedig egyik napról a másikra hirtelen. Konkrét, személyre szabott javaslatot ezzel kapcsolatban a kezelőorvos tud adni, de általánosságban ajánlható, hogy az antihisztamin-tablettát kezdetben például minden másnap vegyük be, de mellette az orrspray-t a szokott módon használjuk, majd a gyógyszer elhagyását követően azt is lehet csökkenteni. 

Amikor nem lehet elhagyni a készítményeket

Nem ennyire egyszerű a helyzet, ha több allergia is fennáll. Ez egyáltalán nem ritka, előfordulhat, hogy a pollenallergia mellett a betegnél valamilyen beltéri allergén is panaszokat vált ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Lakáson belüli allergének - például poratka, penészgomba - akár egész évben tüneteket okozhatnak. Ilyen esetben folyamatosan szükség lehet a gyógyszerekre, ha a beteg nem szedi, az allergiás tünetei visszatérnek.

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy tartósan - hónapokig, évekig - semmiképp sem javasolt antihisztamin szedése, így ilyen esetben érdemes tartós megoldást keresni az allergiás tünetek ellen és allergén immunterápiás kezelést kezdeni. 

4 szupererős házi szer szénanátha ellen

Erős köhögés és szénanátha esetén hatékony segítség lehet néhány egyszerű házi szer.

(Képek forrrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük