Mikor szabad szedni anthisztamint, és mikor nem? Allergológus beszélt a gyógyszer hatásáról

Allergológus főorvos beszélt arról, hogyan dől el, ki milyen antihisztaminos készítményt szedhet az allergiás tünetek enyhítésére.

hisztamin tüsszögés
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A patikákban több antihisztamin vény nélkül is megvásárolható, ám bizonyos készítményekhez csak receptre lehet hozzájutni. Az antihisztamin-tablettát a legtöbb esetben nem önállóan szedjük, rendszerint használunk mellette orrspray-t vagy szemcseppet is a szénanáthás tünetek enyhítésére. Ha orvos írja fel az antihisztamint, akkor több készítmény kombinációjából a tünetek kezelésére legoptimálisabb terápiát állítja össze.

Antihisztaminokkal allergiás tünetek kezelhetőek. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mi alapján dől el, hogy kinek melyik készítményt kell szednie. 

Különböző tünet, eltérő hatóanyag

Az egyes készítmények több mindenben különbözhetnek egymástól. Eltérő ajánlás lehet az életkor függvényében, de meglévő egyéb betegségeink vagy rendszeresen szedett gyógyszerek is meghatározhatják, hogy melyik allergia elleni gyógyszer javasolt. Emellett egy nagyon lényeges szempont, hogy az antihisztamin-tablettákban más-más hatóanyag található, az allergológus a panaszok, a legerősebb tünetek alapján fogja kiválasztani a legmegfelelőbbet. 

GettyImages-985046000

- Az antihisztaminok különféle formában elérhetőek: tabletták, szirupok, szemcseppek, krémek és orrsprayk is tartalmazhatják. Mivel eltérő hatóanyagokat különböző dózisban tartalmaznak, a legjobb eredményt rendszerint a személyre szabott, több készítmény kombinációját tartalmazó kezeléssel lehet elérni - magyarázza dr. Moric Krisztina.

Álmosít, orr- és torokszárazságot okoz?

Az antihisztaminok terén az utóbbi években jelentős fejlődés történt. Míg az első generációs készítmények szedése mellett gyakorlatilag egész napos tompaság, álmosság volt jellemző, a második generációs antihisztaminoknál ez már jóval ritkábban fordult elő. A ma elérhető harmadik generációs készítmények pedig már nem befolyásolják a koncentrációt, fáradtságot sem okoznak, amennyiben szedésük mellett kerüljük az alkoholfogyasztást.

GettyImages-521981947

Lényeges, hogy csak az előírt dózisban szedjük, mert a túladagolás kellemetlen tünetekkel - szédülés, fejfájás, rossz közérzet - járhat. Szedésük kapcsán orrszárazság előfordulhat mellékhatásként, ezért javasolt tengervizes orrspray-t is rendszeresen használni antihisztamin mellett.

Akkor is szedni kell, ha nincsenek tünetei

Az antihisztamin-készítményeket akkor érdemes elkezdeni szedni, amikor az allergén növény pollenek megjelennek a levegőben. Ehhez az aktuális pollenjelentést követni kell. A készítmények hatása rövid időn belül érezhető, csökkennek, elmúlnak a szénanáthás tünetek. Az antihisztaminok hatása csak addig tart, amíg szedjük, tehát akkor is folytatni kell, ha már nincsenek panaszok. Csak akkor lehet elhagyni, ha már az allergén pollenek nincsenek jelen a levegőben, ellenkező esetben kiújulnak a tünetek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az antihisztaminok tehát eredményesen kezelik az allergiás tüneteket, de meg nem gyógyítják az allergiát. A készítményeket pollenszezonban évről évre szedni kell. Ha tartós megoldást szeretnénk, tüneti kezelés helyett válasszuk az allergén immunterápiát. Segítségével a 3-5 éves kezelést követően 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el. 

Ki szedhet antihisztaminokat?

Bizonyos esetekben feltétlenül fontos allergológussal konzultálni, mivel nem mindig szedhető minden hatóanyag. Az alábbiak kapcsán mindenképp érdemes tanácsot kérni:

  • kisgyermekek kezelésére,
  • ha valaki más gyógyszereket is szed,
  • ha egyéb betegsége is van: szív-, máj-, vesebetegség, epilepszia,
  • terhesség és szoptatás alatt, mert akkor nem szedhető.

Orrfolyást, tüsszögést okoz ez a 8 szobanövény

Bár a szobanövények a lakás díszei, sajnos meg is keseríthetik az ember életét, akár észrevétlenül is. Egyes fajták ugyanis kellemetlen allergiát okozhatnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük