Hogyan kell szedni az allergia elleni gyógyszert járvány alatt? Allergológus válaszol a főbb kérdésekre
Mi a helyzet azokkal, akiknek a tavaszi hónapokban felerősödnek az allergiás tünetek? A koronavírus-járvány alatt is van megoldás.

allergia járvány
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hirtelen lehűlés utáni fokozatos felmelegedés hatására ismét erősödhetnek az allergiás tünetek. Az idei évet sok szempontból átírta a koronavírus-járvány, de változik-e az allergia kezelése is a vírus terjedése miatt?

Szedhetjük-e a megszokott gyógyszereinket, vagy változtatnunk kell? Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa válaszolt a kérdésekre.

Szedhetek antihisztaminokat?

Az antihisztamin szedhető a járvány ideje alatt is az allergiás tünetek kezelésére. Mivel nem nyomja el az immunrendszer működését, ezért nem teszi a szervezetet védtelenebbé a kórokozóval szemben. Sőt, szedni is kell az allergológus által javasolt dózisban, hiszen a kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt allergia mellett szövődmények is jelentkezhetnek. 

Allergén immunterápiát kezdhetek?

Az allergén immunterápia egy olyan kezelési mód, amely tartósan képes megszüntetni az allergiás tüneteket, akár 10-12 évre is. Ennek eléréséhez a kezelést minimum 3 évig folytatni kell. Aki az előző évben kezdte az allergén immunterápiát, fontos, hogy az idén is folytassa a kezelést, illetve aki úgy dönt, hogy az idén szeretné elkezdeni, arra is van lehetőség.

Poratka-allergiám van, mit tegyek?

Sajnos a jelenlegi helyzet egyaránt tüneteket okozhat a lakáson belüli allergénektől szenvedők és a pollenallergiások számára is. A koronavírus terjedésének megfékezéséhez nagyon fontos, hogy a következő heteket, a szakmai szervezetek ajánlását követve a zsúfolt helyektől távol, lehetőleg az otthonunkban töltsük.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Poratka-allergiások esetében ez azzal járhat, hogy a tüneteik az évnek ebben az időszakában megszokottól eltérően intenzívebben jelentkezhetnek. Ha úgy érezzük, hogy a korábbi kezelés és alapos takarítás kevés, forduljunk allergológushoz tanácsért.

Szedem a gyógyszereimet, de a tüneteim mégsem csökkennek. Miért?

Az allergiás tünetek több körülménytől is függenek. Természetesen számít, hogy az allergén növény milyen koncentrációban van jelen a levegőben. Lényeges az egyéni érzékenység is, de a stressz is egy jelentős faktor. Kutatások is igazolják, hogy a stressz fokozza az allergiás tüneteket, így akár a korábban hatásos kezelésen is változtatni kell, hogy a panaszaink megszűnjenek. A jelenlegi helyzet több okból is stresszt jelent, ha az allergiás tünetek a kezelés ellenére nem szűnnek, ez is lehet a háttérben. 

Jól teszem, ha megvárom a járványos időszak végét, és csak utána megyek orvoshoz?

A mostani helyzetben valóban nagyon fontos, hogy kerüljük a nem létfontosságú útjainkat, a mozgásunkat csak a legfontosabb ügyek elintézésére korlátozzuk. Nem tudjuk azonban megmondani, hogy a járvány még hetekig vagy hónapokig tart. Az allergiás tünetek kezelését azonban nem szabad halogatni.

Az elhúzódó orrdugulás miatt akár krónikus arcüreggyulladás is kialakulhat. Ha a tünetek miatt éjszaka nem sikerül megfelelően pihenni, nemcsak napközbeni fáradtságot okoz, de hosszú távon az immunrendszer működése is gyengül, könnyebb megbetegedni. A gyulladt orrnyálkahártya is érzékenyebb a fertőzésekkel szemben, az allergiás tüneteket tehát mindenképp kezelni kell. Ebben az időszakban sokak számára fontos lehet, hogy a személyes találkozó mellett távkonzultáció is igénybe vehető, így az otthonunkat sem kell elhagyni, hogy személyre szabott kezelésben részesüljünk. 

Allergiás rohamot is válthatnak ki ezek a népszerű szobanövények

Az alábbi növények közül sok kifejezetten népszerű, szinte minden lakásban megtalálható, ezért is különösen fontos odafigyelni rá, hogy azok, akik pollenallergiában szenvednek, kerüljék őket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük