Ezt teszi a friss ananász a nyelveddel - Különös oka van a zsibbadásnak
Nem biztos, hogy rögtön allergiára kell gondolni. Elmondjuk, mi okozza.
Az ananászt évtizedekig csak lyukkal a közepén vagy kockákra vágva, konzerv formájában ismertük. Ma azonban már a banánhoz hasonlóan egész évben lehet kapni a nagyobb élelmiszerboltokban.
Csak némi rutint kell szerezni a hámozását illetően, hogy aztán a friss gyümölcs zamatát bármikor élvezhesse a család. Ám ellentétben a konzervvel, a friss gyümölcsnek van egy különös hatása, melyet szinte mindenki tapasztal már néhány falat után. Az okát azonban csak kevesen ismerik.
Ezért zsibbad, ég a nyelv ananászevés után
Magában, gyümölcssalátában, reggeli müzlibe, zabkásába darabolva - egyre többen fogyasztanak friss ananászt. A harmadik falat után azonban sokan felfigyelnek rá, hogy a nyelven, a szájban különös égő, zsibbadó érzés jelentkezik. Van, aki allergiára gyanakszik, ám a legtöbb esetben nem erről van szó. Az Annals of Allergy, Asthma and Immunology folyóiratban megjelent cikk szerint a zsibbadás kialakulásáért a gyümölcsben lévő bromelán nevű enzimcsoport felel.
A bromelán egy proteáz, amely a fehérjéket építőelemeikké, úgynevezett aminosavakká bontja. Érdekes, hogy bár más trópusi gyümölcsök, mint a papaya is, tartalmaznak hasonló proteázokat, mégsem okoznak égő, zsibbadó, nyers érzést a szájban.
Paul Takhistov, a New Jersey Állami Egyetem élelmiszermérnöki docense szerint a bromelán feloldja a szájban lévő mucinfehérjék egy részét, ami érzékenyebbé teszi a szájat az ananász savassága okozta irritációra. Tehát a kettő együtt, a savasság és az enzim az, amitől a friss ananász zsibbadást, égő érzést okoz a szájban. Alessandro Colletti, az olaszországi Torinói Egyetem bromelántanulmányozója szerint pedig önmagában a bromelánnak is lehet savas íze, ami tovább fokozhatja a savas élményt a szájban - írja a www.livescience.com.
Ennek a vegyületnek a feladata, hogy megvédje a gyümölcsöt a kártevőktől, az emberre azonban nem veszélyes. Jó hír, hogy Alessandro Colletti szerint a friss ananászban a bromelánkoncentráció milliliterenként körülbelül 500 mikrogramm, és még az ennél jóval magasabb dózis sem veszélyes az emberre. Mint mondja, léteznek olyan bromelántartalmú orális gélek, melyek az enzim gyulladásgátló hatásából adódóan ellensúlyozzák a kemoterápia okozta a szájsebeket: ezek 200-400-szor nagyobb koncentrációban tartalmaznak bromelánt, mint az ananász.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
Hőkezelés hatására megszűnik
Minél érettebb az ananász, annál kevésbé okoz zsibbadást, ezért érdemes lehet vásárlást követően még egy-két napig a konyhapulton érlelni a gyümölcsöt. Bár tény, hogy a konzervananász vitamintartalma elenyésző a frissel összehasonlítva, de ha nagyon zavar a zsibbadó érzés, jó tudni, hogy hőkezeléssel az enzimek deaktiválódnak, ezért a konzervananász nem váltja ki ugyanezt a hatást. Ha te magad grillezed vagy sütöd az ananászt, azzal ugyancsak megszüntetheted a zavaró hatást. Egyébként pontosan a bromelán fehérjebontó tulajdonságából adódóan az ananász kiváló húspuhító - ezért teszi ízletesebbé például a csirkemellet.
Ha mégis allergia
Jó hír, hogy az ananászallergia ritka. Ám amennyiben az ananászfogyasztást követően nem csak égő, zsibbadó érzés alakul ki a szájban, hanem nyelved megduzzad, légszomj jelentkezik, esetleg émelygést, hasmenést, vagy kiütéseket, viszketést tapasztalsz, fontos, hogy mielőbb orvoshoz fordulj.
Olvass tovább: furcsa zöldségek kvíze
Ha érdekelnek a különleges növények, korábbi kvízünket élvezettel lapozhatod végig: tippeld meg, melyik zöldséget hogy hívják!
(Képek: Getty Images Hungary)