Miért kell fejjel lefelé tárolni az ananászt? 3 különös dolog, amit még nem tudtál a gyümölcsről

Az ananász izgalmas gyümölcs, amiről sok meglepő tényt nem ismernek az emberek.

Ananász
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ananász az egyik leglátványosabb és legízletesebb trópusi gyümölcs, ráadásul sok jó tulajdonsága is van. Rosttartalma hozzájárul a megfelelő emésztéshez, magas C-vitamin-tartalmával erősíti az immunrendszert, de B-vitamin- és mangánforrásként is kiváló. Nem utolsósorban alacsony kalóriatartalmú csemege is. Akár magában fogyasztva, akár salátában vagy pizzán is szívesen látja az ember.

A közkedvelt finomság nemcsak ízében egyedi. Gyümölcsként is különlegesebb, mint gondolnád: az a legjobb, ha fejjel lefelé tároljuk, alsó felének illata rendkívül beszédes, és még saját növény is nevelhető a levágott leveleiből. 

Ezért kell fejjel lefelé tárolni az ananászt

Ha hazavitted az ananászt, de még nem szeretnéd elfogyasztani, akkor hasznodra lehet egy tárolási módszer, ami még finomabb ízeket ígér. Az ananász alulról érik, így alsó fele édesebb és lédúsabb a felsőnél. Annak érdekében, hogy a teljes gyümölcsöt átjárja a legfinomabb zamat, fel kell fordítani a gyümölcsöt, hogy az alul lévő lé le-, azaz feláramolhasson benne. Helyezd fejjel lefelé a gyümölcskosárba!

Miért kell megszagolni az ananász alsó fertályát?

Sokak szerint lutri, hogy milyen lesz a megvásárolt ananász íze, de az illata segíthet azt megjósolni. Válogatás közben emeld meg a gyümölcsöt, és szagold meg az alját. Ha az nagyon illatos, akkor a gyümölcs érett, és finom ízekre számíthatsz. Ha semmilyen illata nincs, könnyen lehet, hogy az ananász éretlen.

Van még, amiből meg lehet állapítani, hogy elég érett, vagy sem. Az éretlenebb darabok színe inkább zöldes, az éretteké már sárgászöld. Jó, ha tudod, hogy a még zöld darabokat kár megvásárolni, ugyanis, szemben sok más zöldséggel és gyümölccsel, az ananász érési folyamata megáll, amikor leszüretelik, tehát otthon már nem fog megérni.

Végül a gyümölcs súlyát is hasznos megvizsgálnod. Ha az ananászt a méretéhez képest könnyűnek találod, akkor valószínűleg túl korán szüretelték le. Amennyiben nehezebb, feltehetőleg lédús lehet, ami a megfelelő érettség jele.

Ananászt bárki ültethet!

A legtöbb ember soha nem gondolna rá, de az ananász leveléből saját növény gyökereztethető. Ha a kertészkedés szerelmese vagy, számodra ez egy kihagyhatatlan kísérlet lehet.

Egy váza vízben töveztesd a leveles csonkot, míg kis gyökeret ereszt, azután mehet is egy cserép virágföldbe. Fontos, hogy csak a levél kerüljön bele, a gyümölcsöt maradéktalanul el kell távolítani róla, mert az hamarosan elrothad. Tépkedd le a külső leveleket is! Az ananász nem igényel sok locsolást, de bőséges napfényre van szüksége. Nyárra bátran kihelyezhető, ám az első fagy előtt érdemes bevinni a lakásba. 2-3 év után, kis szerencsével, teremni fog.

Furcsa zöldségek kvíze

Ha érdekelnek a különleges növények, korábbi kvízünket élvezettel lapozhatod végig: tippeld meg, melyik zöldséget hogy hívják!

Kvíz! Zavarba ejtő zöldségek: felismered a batátát?

Kvíz!

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük