Súlyos mentális betegséghez vezet az alvászavar: kutatás mutatta ki az összefüggést

Ha rosszul alszol, az egyszerű fáradtságnál sokkal nagyobb baj is fenyeget. A depresszió okozója is lehet.

Alvászavar depressziót okoz
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az alvászavar, az éjszakai álmatlanság, a rossz álmok megkeserítik az ember életét, de akár további súlyos betegségeket is generálhatnak - nem véletlen, hogy a tudomány számára állandó kutatási területet jelentenek. Nemrégiben a rossz alvásminőség és a depresszió közötti neurológiai kapcsolatot térképezték fel.

Az már régóta ismert tény, hogy az alvászavar növelheti a depresszió és más mentális zavarok kialakulásának kockázatát, és erősíti azok tüneteit, most pedig a probléma mikéntjét is megválaszolták. A tanulmányt a JAMA Psychiatry című szaklapban publikálták.

Depresszió és alvászavar

A kutatásban 9735 depresszióval küzdő ember adatait vizsgálták meg, különös tekintettel az agyi aktivitás és a zavart alvás összefüggéseire. 

Az adatok tanúsága szerint alvászavar esetén a rövid távú memóriáért felelős dorzolaterális prefrontális kéreg, az önmagukról alkotott gondolatokért felelős precuneus és a negatív érzelmekkel kapcsolatban álló laterális orbito-frontális kéreg között alakul ki kapcsolat, ami a depresszió okozója lehet.

Eddig annyi volt bizonyos, hogy a depresszióban szenvedők körében gyakori volt az álmatlanság és a nehéz elalvás, valamint fordítva: az alvászavarban szenvedő emberek esetében megnőtt a jövőbeli depresszió vagy szorongás kialakulásának kockázata is.

A kutatók az információk alapján azt feltételezik, hogy a megfigyelt agyi aktivitást a negatív érzelmek jeleként értelmezi az agy, ami megmagyarázná, miért jár kéz a kézben a mentális betegség és az alvászavar. Az orbito-frontális kéreg szerepe további kutatásokat igényel, bár a mechanizmus felfedezése már önmagában ígéretes eredmény.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A kutatók ezzel a háttérben álló idegi mechanizmusokra világítottak rá, a felfedezésük pedig reményeik szerint hozzájárul majd a jövőben a depresszió hatékonyabb kezeléséhez, illetve az alvásminőség javításához is. 

Ha a kezelésekben kifejezetten az agy ezen területét célozzák meg, az nagy előrelépést jelenthetne a világszerte több mint 300 millió embert érintő depresszió visszaszorításában, jobb alvást biztosítva a mentális betegséggel küzdők számára is.

Nehezen tudsz elaludni? 10 étel és ital, amitől gyorsan álomba merülsz

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük