Alzheimerhez vezethet a rossz alvás: nem csak átmeneti fáradtságot okoz
A kutatók komoly összefüggést találtak az alvászavar és az Alzheimer között.

alvaszavar-insomnia-alzheimer
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Alzheimer-kór világszerte több mint ötvenmillió embert érint. Az elmúlt évek kutatásai egyre több bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy a megzavart alvásminták fontos kockázati tényezők lehetnek a memóriacsökkenés folyamatában és az Alzheimer-kór kialakulásában.

A JAMA Neurology című szaklapban publikált tanulmány rámutatott arra, hogy a felborult cirkadián ritmus és az alvászavar az átmeneti fáradtságon túl sokkal súlyosabb következményekkel is járhat. Ez a probléma a pácienseknél már a memóriavesztés előtt jelentkezett, így összefüggésben lehet a betegséggel.

Alvászavar és Alzheimer

A kutatást a St. Louis-i Washington Orvostudományi Egyetemen végezték, 189, életkoruk szerint 66 év fölötti páciens alvásminőségét vizsgálták meg. Ebből 139-en nem voltak betegek, és többnyire normális alvási-ébrenléti ciklusaik voltak. A már kialakult betegségben szenvedő ötven főnél viszont kimutatták, hogy a belső biológiai órájuk felborult.

A tanulmány szerzői elmondták, hogy ez a zavar nem azt jelentette, hogy kimondottan alváshiányos emberekről van szó. A cirkadián ritmus felborulása súlyos problémákkal járhat akkor is, ha a napi 8 óra alvás összességében megvan, de az többször megszakad, vagy részletekben, akár napközben is történik, például éjszakai műszak miatt.

Plakkok az Alzheimer hátterében

A kutatók egy önálló egérkísérletet is végeztek a témában, melyet a Journal of Experimental Medicine című folyóiratban publikáltak. Az eredmény a fentieket támasztotta alá: a rendszeres alvászavar olyan amyloid plakkok felhalmozódásához vezetett, melyeket az Alzheimer-kór okai között is számon tartanak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A plakkok kialakulását és növekedését az eddigi eredmények szerint egy béta-amyloid nevű fehérje és mutációi okozhatják, és feltételezik, hogy ez indukálhatja az idegsejtek pusztulását, ami végül az Alzheimer-kórhoz vezet.

Korábban egyébként már vizsgálták a demenciával járó betegségek és az alvás közötti összefüggést, és arra is rámutattak, hogy a megzavart cirkadián ritmus következtében romlanak a kognitív és tanulási képességek, valamint az agyi funkciók, de az idáig nem volt egészen egyértelmű, hogy az alvásprobléma oka vagy következménye-e a demenciának.

Alvászavar ellen

Szerencsére az alvászavart már egyre jobban tudják kezelni a terapeuták, esetenként pedig akár egy erős, gyógynövényekből álló teakeverék is segíthet.

Ezt is szeretjük