Így védi a szívet a jó éjszakai alvás: kutatók jöttek rá a mechanizmusára
A szívet védő jó éjszakai alvás egyik rejtélyét fedték fel amerikai kutatók.

no-alszik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amerikai kutatók közelebb kerültek annak megfejtéséhez, hogy miként hat az egészségre egy jó éjszakai alvás.

Egérkísérleteikben felfedeztek egy eddig ismeretlen mechanizmust az agy, a csontvelő és az erek között, mely véd az érelmeszesedés, az artériák megkeményedésének kialakulásától, de csak akkor, ha az alvás teljes és mély.

Az alvás gyulladáscsökkentő hatása

A Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók kiemelték, hogy ennek az útnak a felfedezése rávilágít az elégséges mennyiségű, minőségi alvás fontosságára az szív és az érrendszer egészségének fenntartása érdekében, valamint új célokat jelölhet ki a szívbetegségek elleni harcban. A szív- és érrendszeri betegség vezető halálozási ok a nők és a férfiak körében az Egyesült Államokban.

- Azonosítottunk egy mechanizmust, melyben egy agyi hormon kontrollálja a gyulladásra hajlamos sejtek termelődését a csontvelőben, oly módon, hogy segít megvédeni az ereket a károsodástól - magyarázta Filip Swirski, a tanulmány vezető szerzője, a Harvard Egyetem orvostudományi karának adjunktusa. Ezt a gyulladás elleni mechanizmust az alvás szabályozza, és, ha rendszeresen széttöredezett az alvás, vagy rossz annak minősége, ez a mechanizmus megszakad. Ez egy nagyobb kirakójáték egy kicsiny darabja - tette hozzá a kutató.

Több millió embert érint a rossz éjszakai alvás

Közelmúltbeli kutatások összefüggést találtak az alváshiány és bizonyos alvászavarok, mint az alvási apnoé, valamint az elhízás, a diabétesz, a rák és a szívbetegségek megnövekedett kockázata között. De a kutatók még keveset tudnak arról a sejt- és molekuláris mechanizmusról, mely magyarázattal szolgálhat az alvás, valamint a szív-érrendszeri egészség közötti kapcsolatra.

A cikk az ajánló után folytatódik

A rossz és kevés alvás jelentős közegészségügyi probléma, mely több millió embert érint minden korosztályban. Tanulmányok mutatták ki, hogy a minőségi alvás megfelelő időben létfontosságú az egészség számára, de az Egyesült Államokban például a felnőttek kevesebb mint fele alszik hét-nyolc órát naponta.

Ezért vagy fáradt a hét elején

A hétvégi menetrended nagyban különbözhet a hétköznapitól, de igyekezz ilyenkor is közel azonos időben lefeküdni. Elmondjuk, miért.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük