Mire kell jobban figyelni járvány idején, ha alvási apnoéban szenved valaki?
Mi a teendő azoknak, akik alvási apnoéban szenvednek? A járvány alatt nekik különösen oda kell figyelniük.

alvási apnoé nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus miatt mindenki élete megváltozott - akiknek már van valamilyen betegsége, valószínűleg jobban aggódnak, mint másik. Az eddigi tapasztalatok szerint az életkor mellett a meglévő betegségek növelik leginkább a vírusfertőzés és a súlyosabb lefolyás kockázatát.

Magyarországon jelenleg mintegy 100 ezer alvási apnoé betegségben szenvedő él, akiknek CPAP, vagy BiPAP, azaz noninvazív lélegeztetőgépet kell használniuk terápiájuk, a légsínterápia során. Dr. Várdi Katalin, az InspiroMed Légzésközpont és Alvásklinika szomnológusa az alábbiakat tanácsolja obstruktív alvási apnoés betegek részére.

Mekkora a kockázat?

Annak ellenére, hogy egyelőre kevés megalapozott információ áll rendelkezésre, van néhány fontos tudnivaló, amelyekkel a CPAP- vagy BiPAP-készüléket használóknak tisztában kell lenniük, hogy csökkentsék a saját kockázatukat.

Aggasztó, hogy a jelenlegi adatok szerint a krónikus légzőszervi betegségek és az obstruktív alvási apnoé betegek esetében magasabb a halálozási arány. A WHO szerint, míg krónikus betegség hiányában mindössze 0,9%, az ilyen betegségekben szenvedők esetében 8% nem éli túl a vírusfertőzést.

Nehezíti a helyzetet, hogy az obstruktív alvási apnoé számos egyéb betegséggel hozható összefüggésbe, különösen a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel és a cukorbetegséggel, amely esetekben még súlyosabb a helyzet. Természetesen minden statisztikai adat esetében fontos tisztázni, hogy kizárólag a kórházban kezelt eseteken alapul.

Ez is jól mutatja, hogy az obstruktív alvási apnoé, röviden OSAS-betegek részéről sokkal nagyobb elővigyázatosságra, sokkal több óvintézkedésre van szükség.

Ezek az óvintézkedések

Fegyelmezett, rendszeres készülékhasználat: a CPAP készüléket minden egyes nap, kivétel nélkül használni kell, amennyit csak lehet, de legalább négy órát. Az esetleges félelmek miatt semmiképpen sem szabad abbahagyni a készülék használatát.

A CPAP készülékek karbantartása: mihamarabb karbantartást kell kérni a forgalmazótól, szerviztől.

A CPAP készülékek tisztítása: a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében a gégecsöveket, a maszkokat és a párásító tartályt naponta langyos, szappanos vízzel meg kell tisztítani, a tartós vagy cserélhető szűrőket akár naponta cserélni, tisztítani, virucid hatású fertőtlenítő spary-vel lefújni.

Különösen fontos a testmozgás: a fizikai aktivitást fenn kell tartani, már egy kiadós séta is segít, de tornagyakorlatok segítségével hatékonyan lehet javítani a légzést és a szervek oxigénellátását. A legnagyobb hangsúlyt a megelőzésre kell fordítani: minden eddig ismert óvintézkedést fokozottan be kell tartani. A középsúlyos vagy súlyos OSAS-betegek lehetőség szerint egyáltalán ne mozduljanak ki, környezetüket rendszeresen fertőtlenítsék.

Tudatos táplálkozás: az étrendet értékes tápanyagokból kell felépíteni, ügyelni a vitaminpótlásra a finomított szénhidrátok, cukrok kerülése mellett. Ajánlott a sok folyadékfogyasztás, lehetőleg cukrozatlan, citromos gyümölcstea vagy tiszta víz formájában.

Bezártság, félelem, szorongás, depresszió esetén feltétlenül konzultálni kell egy mentálhigiénés szakemberrel vagy pszichológussal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Figyelni kell a szervezet reakcióira, különösen szokatlan tünetek esetén. A koronavírus elsődleges tünetei a száraz köhögés, a 38 ֯C feletti láz és a nehézlégzés együttes megjelenése. Emellett más tünetek is lehetnek: gyomorpanaszok, idegrendszeri tünetek, gyengeség, izomfájdalom, torokfájás, szaglás- és ízlelésvesztés.

Megfertőződés esetén

Első lépés a nyugalom megőrzése. Az esetek 80%-ában a koronavírus-betegség enyhe lefolyású. Megfelelő felkészültséget követően tiszták a szükséges teendők, magabiztosan lehet hozzáállni, mert jó esély van a vírussal szemben. A stresszhormonok gátolják az immunrendszer működését, így a szervezet kiszolgáltatottabbá válik a fertőzéssel szemben.

Ha az állapot rosszabbodik, haladéktalanul fel kell keresni a háziorvost, aki szükség esetén segíteni fog megtenni a szükséges lépéseket. A háziorvos mellett a 06 80 277 455, vagy 06 80 277 456 központi információs vonalat is lehet hívni.

Vírusfertőzés esetén célszerű családon belül az otthonon belüli izoláció, mivel a CPAP készülék elősegítheti a vírus terjedését. A párásító időlegesen elhagyható, de ha rosszabbodik az állapot, úgy néhány napra a CPAP használatát is fel lehet függeszteni.

Ezzel egyidejűleg fokozottan kell ügyelni az alváshigiénés körülményekre: nem szabad alkoholt fogyasztani, későn étkezni, este az infokommunikációs eszközöket használni, érdemes megemelni a fejet alvás idejére. Emellett ajánlott rendszeres időben nyugovóra térni, és elég időt szánni az alvásra.

Altató, nyugtató gyógyteák

Bár a rendszeres álmatlansággal orvoshoz kell fordulni, az átmeneti nyugtalanságból fakadó elalvási problémákon a gyógynövények ereje is sokat segít.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük