Altató helyett melatonin: biztonsággal használhatod a hormonkészítményt?

A melatoninkészítmény segít az alvásban, de néhány dolgot tudni kell róla.

Altató helyett melatonin
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A melatonin hormon nélkülözhetetlen szerepet játszik a megfelelő alvási és ébrenléti ciklus fenntartásában, ezért a hormonkészítményeket az altatók természetes és biztonságos alternatívájaként tartják számon, melyek hatékonyan segítenek az alvászavar leküzdésében.

Bár a kutatások is alátámasztják, hogy a megfelelő cirkadián ritmushoz nélkülözhetetlen hormon pótlása segítség lehet inszomnia ellen, a késleltetett alvás, az éjszakai munka vagy a jetlag kiegyensúlyozására, néhány dolgot nem árt tudni róla.

A melatonin hatása

A melatoninalapú szerek az altatóknál jóval biztonságosabbak, hiszen velük ellentétben nem okozhatnak függőséget, de nem mindenkire hatnak egyformán. A hatás általában rövid ideig tart, és a gyógyszerekhez képest kevesebb mellékhatással is kell számolni.

Az altató és a melatonin közötti legfontosabb eltérés, hogy utóbbi nem minden alvással kapcsolatos problémára jelent gyógyírt. A szer a hormon természetes funkcióját ellátja, és hatékonyan segít a cirkadián ritmus helyreállításában, de az elalvási problémát nem mindig ez a zavar okozza.

A melatonin hatását gyengítik

Gyengébbnek tűnhet, ha az ember nem az előírás szerint veszi be a tablettát, és egész egyszerűen kiürül a szervezetből, mire az ágyba kerül. A melatonin termelődését gátló anyagokat is mellőzni kell ilyenkor. A stresszes helyzetek, a koffein és az alkohol fogyasztása, de még a dohányzás is gyengíti a szer hatását.

A melatoninszerek mellékhatásai

Bár az altatónál sokkal biztonságosabb, esetenként a melatonin is járhat mellékhatással, ilyenkor enyhe fejfájást, szédülést, hányingert és levertséget érezhet az ember. Nagyon ritka esetek között felsorolják a készítmény tájékoztatóiban a hasi görcsöket, az ingerlékenységet, a szorongásos tüneteket és az alacsony vérnyomást is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Bár az alkalmazása rendszerint az alvás előtt történik, azért az ajánlások megemlítik azt is, hogy a melatonin szedését követően legalább öt órán keresztül nem szabad gépjárművet vezetni.

Milyen gyógyszerre nem ajánlott szedni?

A melatoninos készítményekről azt is tudni kell, hogy kölcsönhatásba léphetnek egyes gyógyszerekkel. Egyes görcsoldókkal, fogamzásgátlókkal, diabéteszgyógyszerekkel nem ajánlott együtt szedni őket, továbbá az immunrendszert gátló, illetve a vérhígító szerek alkalmazásánál is bánj óvatosan velük.

Ha alvászavar vagy a fényes nappalra átcsúszó alvás esetén megpróbálkoznál a melatonin szedésével, előbb beszéld meg a kezelőorvossal, aki segít mérlegelni a döntésben, illetve áttekinteni, hogy az egészségügyi állapot megengedi-e a készítmény alkalmazását.

A 10 legjobb altató, nyugtató hatású tea: először ezt próbáld gyógyszerek helyett

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük