Altató helyett melatonin: biztonsággal használhatod a hormonkészítményt?
A melatoninkészítmény segít az alvásban, de néhány dolgot tudni kell róla.

alvaszavar-altato
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A melatonin hormon nélkülözhetetlen szerepet játszik a megfelelő alvási és ébrenléti ciklus fenntartásában, ezért a hormonkészítményeket az altatók természetes és biztonságos alternatívájaként tartják számon, melyek hatékonyan segítenek az alvászavar leküzdésében.

Bár a kutatások is alátámasztják, hogy a megfelelő cirkadián ritmushoz nélkülözhetetlen hormon pótlása segítség lehet inszomnia ellen, a késleltetett alvás, az éjszakai munka vagy a jetlag kiegyensúlyozására, néhány dolgot nem árt tudni róla.

A melatonin hatása

A melatoninalapú szerek az altatóknál jóval biztonságosabbak, hiszen velük ellentétben nem okozhatnak függőséget, de nem mindenkire hatnak egyformán. A hatás általában rövid ideig tart, és a gyógyszerekhez képest kevesebb mellékhatással is kell számolni.

Az altató és a melatonin közötti legfontosabb eltérés, hogy utóbbi nem minden alvással kapcsolatos problémára jelent gyógyírt. A szer a hormon természetes funkcióját ellátja, és hatékonyan segít a cirkadián ritmus helyreállításában, de az elalvási problémát nem mindig ez a zavar okozza.

A melatonin hatását gyengítik

Gyengébbnek tűnhet, ha az ember nem az előírás szerint veszi be a tablettát, és egész egyszerűen kiürül a szervezetből, mire az ágyba kerül. A melatonin termelődését gátló anyagokat is mellőzni kell ilyenkor. A stresszes helyzetek, a koffein és az alkohol fogyasztása, de még a dohányzás is gyengíti a szer hatását.

A melatoninszerek mellékhatásai

Bár az altatónál sokkal biztonságosabb, esetenként a melatonin is járhat mellékhatással, ilyenkor enyhe fejfájást, szédülést, hányingert és levertséget érezhet az ember. Nagyon ritka esetek között felsorolják a készítmény tájékoztatóiban a hasi görcsöket, az ingerlékenységet, a szorongásos tüneteket és az alacsony vérnyomást is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A nyugodt alvás záloga

A mandarin-, narancs esszencia, kamilla-, levendula-, és szantál illóolaj keveréke gondoskodik arról, hogy lágy, nyugodt hangulat uralkodjon a hálószobában, vagy akár a babaszobában is.

További információkat itt találsz.

 

Promóció

Bár az alkalmazása rendszerint az alvás előtt történik, azért az ajánlások megemlítik azt is, hogy a melatonin szedését követően legalább öt órán keresztül nem szabad gépjárművet vezetni.

Milyen gyógyszerre nem ajánlott szedni?

A melatoninos készítményekről azt is tudni kell, hogy kölcsönhatásba léphetnek egyes gyógyszerekkel. Egyes görcsoldókkal, fogamzásgátlókkal, diabéteszgyógyszerekkel nem ajánlott együtt szedni őket, továbbá az immunrendszert gátló, illetve a vérhígító szerek alkalmazásánál is bánj óvatosan velük.

Ha alvászavar vagy a fényes nappalra átcsúszó alvás esetén megpróbálkoznál a melatonin szedésével, előbb beszéld meg a kezelőorvossal, aki segít mérlegelni a döntésben, illetve áttekinteni, hogy az egészségügyi állapot megengedi-e a készítmény alkalmazását.

Ezt is szeretjük